Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Facebook: Τέσσερα πράγματα που κερδίζετε αν το περιορίσετε στα 20′ την ημέρα

Έρευνα σχετικά με τη δημοφιλή πλατφόρμα Facebook και τον χρόνο που ξοδεύουν οι χρήστες σ’ αυτήν, έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα. Τα πορίσματα της ομάδας με επικεφαλής την Δρ. Julia Brailovskaia, δημοσιεύτηκαν στο Computers in Human Behavior.

Ο ιδανικός χρόνος χρήσης του Facebook

Η ερευνητική ομάδα κάλεσε 286 άτομα να συμμετάσχουν στη μελέτη, οι οποίοι σπαταλούσαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα στην πλατφόρμα, ενώ η μέση χρήση ανερχόταν σε μία ολόκληρη σχεδόν ώρα. Έπειτα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 146 άτομα που χρησιμοποιούσε το Facebook για μία ώρα, και 140 άτομα που περιόρισαν τη χρήση της πλατφόρμας στα 20 λεπτά την ημέρα για δύο εβδομάδες, δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο του μέσου όρου.

Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε κάποια τεστ πριν από τη μελέτη, μία εβδομάδα αργότερα, στο τέλος του πειράματος διάρκειας δύο εβδομάδων, και τέλος έναν και τρεις μήνες αργότερα. Με online ερωτηματολόγια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον τρόπο χρήσης του Facebook, το επίπεδο ευημερίας των συμμετεχόντων και τον τρόπο ζωής τους.

Όχι κλείσιμο αλλά… περιορισμός

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με μειωμένο χρόνο παραμονής στη δημοφιλή πλατφόρμα, επισκέφτηκαν το Facebook λιγότερο, τόσο ενεργά όσο και παθητικά. «Είναι μια σημαντική διαπίστωση, δεδομένου πως η παθητική χρήση οδηγεί συχνά τους ανθρώπους σε μια λoγική σύγκριση τους ανθρώπους που γεννά αισθήματα φθόνου, αυτοϋποτίμησης και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική διάθεση», σημείωσε η Δρ. Brailovskaia.

Οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας επιπρόσθετα, κάπνισαν λιγότερα τσιγάρα σε σχέση με πριν, ήταν πιο ενεργοί σωματικά και εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό, τι η ομάδα ελέγχου. Η ικανοποίηση που αντλούσαν από την ποιότητα της ζωής τους σημείωσε αύξηση. «Μετά τις δύο εβδομάδες αποτοξίνωσης από το Facebook, η ψυχική ανάταση και ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής έδειξαν μακρά διάρκεια, ακόμη και τρεις μήνες μετά οπότε και πραγματοποιήθηκε ο τελικός έλεχος επεσήμανε η Δρ. Brailovskaia.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπεράσματα αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι μια απλή μείωση του χρόνου που ξοδεύουμε στο Facebook καθημερινά θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αποτρέψει τον εθισμό, να βελτιώσει τη διάθεση και να μας ενθαρρύνει προς την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά την πλατφόρμα.


Πηγή: ygeiamou.grΔημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.