HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Rhodes Tour»: Αγώνας αφιερωμένος στην Ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων. (φωτογραφίες του Παντελή Τζερτζεβέλη)

Η 7η Μαρτίου, αποτελεί ορόσημο όχι μόνο στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, καθώς η χώρα με το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, ζει ελεύθερα, και αυτό οφείλεται σε ένα μέρος στα νησιά της Δωδεκανήσου, 14 στο σύνολο, τα οποία όμως βρισκόταν υπό τον Ιταλικό ζυγό. Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας.

Την ημέρα αυτή 07 Μαρτίου 1948, καταφθάνουν στη γιορτινή και σημαιοστολισμένη Ελληνικά Ρόδο, ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος με τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Μετά την συγκινητική ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Μαυρομιχάλης διαβάζει το βασιλικό διάταγμα:

Παύλος Α′ Βασιλεύς των Ελλήνων

Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα

Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον 1ον

Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.

Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ′ Αναθεωρητικής Βουλής και παρ′ ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.

Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948

Κάθε χρόνο το Ποδηλατικό Σωματείο ΡΟΔΗΛΙΟΣ τιμάει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων διοργανώνοντας, έναν ξεχωριστό και δυνατό αγώνα όπως είναι το Σιρκουί! Επίσης για μία εβδομάδα το νησί πλημμυρίζει από τις καλύτερες ποδηλατικές ομάδες της Ευρώπης και όχι μόνο, που λαμβάνουν μέρους στον International Tour of Rhodes. Mαζί τους καταφθάνουν και οι πρώτοι τουρίστες της σαιζόν οι οποίοι απολαμβάνουν ολιγοήμερες διακοπές σε μία από τις θερμότερες περιοχές της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου την εποχή αυτή!





























Ρεπορτάζ: Παντελής Τζερτζεβέλης (#lmn #cycling #rodilios #internationaltourofrodes #cycle365)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια