HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 11 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

11 Απριλίου

Γεγονότα

1961-Ιδρύεται ο Πιερικός  (Σ.Φ.Κ. Πιερικός)  έπειτα από τη συγχώνευση των ομάδων Μέγας Αλέξανδρος (ιδρύθηκε το 1928) και Όλυμπος. Μέσα σε μια χρονιά η ομάδα της Κατερίνης κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Από το 1962 έως το 1972 η ομάδα της Κατερίνης αγωνίστηκε ανελλιπώς στην Α΄ Εθνική. Το 1963 ο Πιερικός αγωνίστηκε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας όπου και ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 3-0. Την αγωνιστική περίοδο 1964-65 ο Πιερικός είχε τη μεγαλύτερη διάκριση στην μέχρι τώρα ιστορία του,όταν κατατάχτηκε 5ος στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής. Την περίοδο 1967-68 επανέλαβε την επιτυχία του και ξανακέρδισε την 5η θέση και έπαιξε στο Βαλκανικό κύπελλο με Περόε Βουλγαρίας και ΠΤΤ Τουρκίας. Στην μεγάλη ομάδα της εποχής εκείνης συμμετείχαν Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Ταξίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Σιδηρόπουλος, Κυζίρογλου, Χριστοφορίδης, Ορφανίδης, Φουλίδης, Αμανατίδης, Θεοδωρίδης. Το διάστημα 1974-1978 ο Πιερικός αγωνίστηκε και πάλι στην Α΄ Εθνική. Στην Α΄ Εθνική ξαναβρέθηκε τις σεζόν 1984-85 οπότε έγινε και Σ.Φ.Κ. Πιερικός ΠΑΕ καθώς και την διετία 1991-92 και 1992-93. Το 2007 τερμάτισε πρώτος και ανέβηκε από την Γ' Εθνική στη Β΄ Εθνική όπου και αγωνιζόταν ως το 2015, ενώ την ίδια χρονιά υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική λόγω χρεών, όπου και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

1965-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Τόξο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα.(Ορθόδοξος Επιστασία)


1966-Τελούνται στα Καταφυγιώτικα τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Αστερίου Ζουρμπά και του Ιωάννου Τσικοπούλου, που ήταν ευεργέτες του συνοικισμού Καταφυγιωτών της Κατερίνης .(Μακεδονικός Αγών, 19-4-1966, σελ. 1)

1981-Για πρώτη φορά στην Κατερίνη οργανώνεται Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών υπό την αιγίδα του προέδρου του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βαρνάβα. Η ταχύρρυθμη εκπαίδευση, διάρκειας ενάμιση μήνα, θα γίνει στο εκκλησιαστικό πνευματικό κέντρο «Άγιος Φώτιος». Τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι είναι: ανατομία, φυσιολογία του ανθρώπου, μικροβιολογία, σκηνοποιία, μεταφορά τραυματιών με παράλληλη χρησιμοποίηση εποπτικών μέσων και πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο της πόλης. (Νέα Εποχή, 11-4-1981, σελ. 1)

1987-Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την πρόσφατη και πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Κατερίνης.  Έπειτα από εντολή του Δημάρχου Κατερίνης Θεόφιλου Καμπερίδη, 6 συνεργεία του δήμου εργάζονται εντατικά όλη την εβδομάδα και σύντομα όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο της πόλης θα αποκατασταθούν. Ο δήμος παρακαλεί τους δημότες να διευκολύνουν τα συνεργεία που εργάζονται για να καλύψουν τις λακούβες. (Νέα Εποχή, 11-4-1987, σελ. 1)

Έφυγαν

1984-Πεθαίνει ο 77χρονος Μιχαήλ Κωστόπουλος, διατελέσας πρόεδρος της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς (1955, 1957-59).  (Χατζής, Γεώργιος Δ., Λεπτοκαρυά,   Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις - Χοροί και Τραγούδια - Παιδικά Παιχνίδια - Ιλιάτσια Γιατρικά - Παροιμίες - Φάρες και Ιδιωματικό Λεξικό (2.110 λέξεις)   Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, β΄ έκδοση 2014)

1994-Θάνατος του 85χρονου Ιάκωβου Ιακωβίδη, προέδρου της Κοινότητας Μακρυγιάλου την περίοδο 1955-56.

Έγιναν κι αυτά

1962-Αναγνωρίζεται το καταστατικό του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου – τμήματος Λιτοχώρου με έδρα το Λιτόχωρο. (Μακεδονικός Αγών, 20-4-1962, σελ. 3)

1966-Εγκαίνια του ιδιόκτητου κυλινδρόμυλου του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Κολινδρού παρουσία του Νομάρχη Πιερίας Κωνσταντίνου Οιχαλιώτη, των βουλευτών Στ. Χασαπίδη, Θ. Καμπερίδη και Κ. Παπαγεωργίου και πλήθους κόσμου. (Νέα Εποχή, 18-4-1966, σελ. 1)

1981-Μετατίθενται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης οι πρωτοδίκες Α.Παζαρούλας (Μυτιλήνης) και Γ. Αλεξίου (Μεσολογγίου). (Μακεδονικός Αγών, 11-4-1981, σελ. 1)

1984- Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Πιερίας εκλέγεται η Χρύσα Αϊβαζόγλου, αντιπρόεδρος η Σωτηρία Πουζουκλίδου, γραμματείς οι Αναστασία Ζωγράφου και Βούλα Γουλάρα, ταμίας η Μαίρη Νατσιοπούλου και μέλη οι Φωτεινή Φοροζίδου και Ελένη Ναβροζίδου.  (Μακεδονικός Αγών, 14-4-1984, σελ. 2)

2010-Την Κυριακή του Αγίου Θωμά, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κονταριώτισσας και στον ομώνυμο Ιερό Ναό τελούνται λαμπρές θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αποστόλου. Χοροστάτησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγαθονίκου μαζί με τους ιερείς  Δημήτριο Αποστόλου, Παναγιώτη Πολυζόπουλο και Αναστάσιο Κουλιανόπουλο. Εκεί παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δίου, εκπρόσωποι βουλευτών και φορέων του νομού μας καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο προαύλιο χώρο του ναού από τον πολιτιστικό σύλλογο "ΠΙΕΡΕΣ", όπου ακούστηκαν μικρασιατικά τραγούδια και χοροί με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου και του κόσμου. Στη συνέχεια, ο πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας "ΠΙΕΡΕΣ" μοίρασε εδέσματα σε όλους τους παρευρισκομένους. Τέλος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για τις εργασίες πλακόστρωσης που υλοποίησε στον προαύλιο χώρο καθώς και στο εσωτερικό της εκκλησίας. (Ολύμπιο Βήμα,  13-4-2010)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια