-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 18 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

18 Απριλίου

Γεγονότα

1943-Η Μάχη στα Τάχνιστα Κάτω Μηλιάς. Στην περιοχή, την άνοιξη του 1943 οι δυνάμεις των Ελλήνων στον Όλυμπο και στα Πιέρια συγκρούστηκαν με τους Ναζί, οι οποίοι ήταν πολύ περισσότεροι και πιο οργανωμένοι. Στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που έκαναν οι Γερμανοί στα χωριά των Πιερίων, είχαν στρατοπεδεύσει στην Κάτω Μηλιά, ενώ οι αγωνιστές υποχώρησαν στα Πιέρια όρη. Στη μάχη διακρίθηκε ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος από το Λιτόχωρο, ο οποίος κατάφερε να καθηλώσει τους Ναζί από το ύψωμα στα Τάχνιστα. Στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη ανεγέρθηκε μνημείο, επί του οποίου κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

1953-Αναγνωρίζεται σε σωματείο ο Αθλητικός Σύλλογος Νέου Ελευθεροχωρίου  ο ‘Αρης με έδρα το Νέο Ελευθεροχώρι, με απόφαση του Πρωτοδικείου Κατερίνης.(Μακεδονικός Αγών, 19-4-1953, σελ. 4)

1954-Γίνεται γνωστό ότι συστάθηκε μεταβατική τεχνική σχολή στο Αιγίνιο.(Μακεδονικός Αγών, 18-4-1954, σελ. 4)

1958-Εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στην Νέα Τραπεζούντα. (Ορθόδοξος Επιστασία)

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στην Νέα Τραπεζούντα

1965-Άρχισε τη λειτουργία του το νέο στεγνοκαθαριστήριο «ΚΡΥΣΤΑΛ» του Θεόδωρου Σιδηρόπουλου (ποδοσφαιριστή) και της Ιουλίας Χατζή, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 (παραπλεύρως του βιβλιοχαρτοπωλείου των αδερφών Σαββίδη) στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 18-4-1965, σελ. 3)


1966-Με εισήγηση του Νομάρχη Πιερίας Κωνσταντίνου Οιχαλιώτη, ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα χαρακτηρίζεται διατηρητέο εθνικό μνημείο. (Νέα Εποχή, 18-4-1966, σελ. 1)

Ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα

1987-Πολύνεκρο δυστύχημα σημειώνεται έξω από το Κίτρος στο 452ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Επτά άτομα –ανάμεσα στα οποία και 4 μέλη μιας οικογένειας - σκοτώνονται σε καραμπόλα με τρία οχήματα, μεταξύ των οποίων ένα φορτηγό. Αιτία του δυστυχήματος είναι η υπερβολική ταχύτητα και η έλλειψη διαχωριστικού στηθαίου ανάμεσα στις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης. (Τα Νέα, 21-4-1987, σελ. 12)

2005-Στην Παραλία Κατερίνης ανοίγει σήμερα η αυλαία του 15ου Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας στον δρόμο κάτω των 23 ετών, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τη διεξαγωγή του τελευταίου ετάπ Τρικάλων-Μεγάρχης και σιρκουί στην πόλη των Τρικάλων. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος 84 ποδηλάτες από 10 χώρες, που συγκροτούν συνολικά 14 ομάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ελληνικές. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον αγώνα προλόγου απόστασης 4,6 χιλιομέτρων στην Παραλία Κατερίνης. Θα αρχίσει στις έντεκα το πρωί και αναμένεται ο τελευταίος ποδηλάτης να ολοκληρώσει την προσπάθειά του ύστερα από 1,5 ώρα. (Ελευθεροτυπία, 18-4-2005) 

2010-Με καθολική συμμετοχή των κατοίκων του Κούκου διεξάγεται άτυπο δημοψήφισμα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών του Κούκου . Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να ενταχθούν με την Κατερίνη και όχι με τον δήμο Βόρειας Πιερίας. Συνολικά προσήλθαν στην κάλπη 151 πολίτες. Υπέρ της συνένωσης με την Κατερίνη ψήφισαν 151, κατά κανένας, ενώ δεν υπήρχαν άκυρα ή λευκά. (Ολύμπιο Βήμα, 20-4-2010)
Έφυγαν

Γεώργιος Σαμαλής
1965-Πεθαίνει ξαφνικά ο υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης Γεώργιος Σαμαλής, ο οποίος υπηρέτησε επί 33 συναπτά έτη τον δήμο. Μεταξύ άλλων, το 1963 του είχαν ανατεθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών τα καθήκοντα παρατήρησης των σεισμολογικών φαινομένων για τον νομό Πιερίας. (Νέα Εποχή, 2-2-1963, σελ. 2)
Την κηδεία του παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και επικήδειους εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Κατερίνης Τάκης Τερζόπουλος και  η συνάδελφός του, Δώρα Αγαπίδου. (Μακεδονικός Αγών, 25-4-1965, σελ. 4)

1994-Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Ιωάννης Γιαννίκης, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς το 1952-53. (Χατζής, Γεώργιος Δ., Λεπτοκαρυά,   Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις - Χοροί και Τραγούδια - Παιδικά Παιχνίδια - Ιλιάτσια Γιατρικά - Παροιμίες - Φάρες και Ιδιωματικό Λεξικό (2.110 λέξεις)   Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, β΄ έκδοση 2014)

Έγιναν κι αυτά

1954-Στην εφημερίδα «Μακεδονικός Αγών» (σελ. 2) δημοσιεύονται δύο διαφημίσεις νέων καταστημάτων στην Κατερίνη. Πρόκειται για το νέο κατάστημα ψιλικών, καλλυντικών, νεωτερισμού ΧΑΡΗΣ, του Χάρη Δ. Λεμονόπουλου στην Μ. Αλεξάνδρου 62 και το νέο εργαστήριο κουφωμάτων του Δαμιανού Αλεξανδράκη, στην οδό Βύρωνος, παραπλεύρως της αποθήκης ξυλείας του Χ. Κοκόλη, κοντά στην εβδομαδιαία αγορά.

Κατάστημα ψιλικών, καλλυντικών,
νεωτερισμού ΧΑΡΗΣ, του Χάρη Δ. Λεμονόπουλου

1965-Εκλέγεται η νεοσυσταθείσα Νομαρχιακή Επιτροπή της Ενώσεως Κέντρου Πιερίας. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τζων Κόκκινος.  (Νέα Εποχή, 25-4-1965, σελ. 4)

1966-Ο έγκριτος δικηγόρος Κατερίνης Ιωάννης Μαντζαρόπουλος επιλέχθηκε από το συμβούλιο επιλογής νομαρχών ως υποψήφιος νομάρχης. (Νέα Εποχή, 18-4-1966, σελ. 4)

1981-Καταρτίστηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας, με πρόεδρο τον Δημ. Τερζίδη, αντιπρόεδρο την Μαρία Παπαγιαννούλη, γενικό γραμματέα τον Θεόδ. Στεφανίδη, ταμία τον Γ. Μουράτογλου και συμβούλους τους Κων. Μαρκάκη, Ελένη Ρίζου και Ανδρέα Ταϊλακίδη. (Νέα Εποχή, 18-4-1981, σελ. 1)

2010-Ολοκληρώνεται η ιππική πορεία 500 χιλιομέτρων από την Πιερία στο Λευκό Πύργο με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 ιππέων, μελών της Πανελλήνιας Αστικής Εταιρίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, «Φίλιπποι Μεγάλων Αποστάσεων - Ατρόμητοι Ιππείς», που έχει έδρα την Κατερίνη. Οι καβαλάρηδες ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου από την Πιερία και αφού διέσχισαν επτά νομούς της Βόρειας Ελλάδας κατέληξαν στις 18 του μήνα στον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη. Ενδιάμεσα, πέρασαν από τους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας και Κιλκίς. Η ιππική πορεία διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και στόχο έχει τη διάδοση της αγάπης για τα άλογα και τη φύση. Τους ιππείς συνόδευε ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από ενδιαφερόμενους χωρίς άλογα. (www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 6-4-2010)

2012-Μεγάλη επιτυχία στη σταδιοδρομία του νεαρού Κατερινιώτη ποδοσφαιριστή Γιάννη Κ. Μυστακίδη,υπογράφτηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Έπειτα από αρκετές προτάσεις, ο ποδοσφαιριστής έκλεισε συμβόλαιο δύο ετών + ένα με την  SC Φράιμπουργκ. (Ολύμπιο Βήμα, 18-4-2012)Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->