Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 19 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

19 Απριλίου


Γεγονότα


1878-Υπογράφεται η ανακωχή του Σμόκοβου (σημερινή Λουτροπηγή Καρδίτσας), που αποτελεί, θα μπορούσε να πει κανείς, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Επανάστασης του Ολύμπου. Οι επαναστάτες του Ολύμπου διαπραγματεύτηκαν τους όρους της ειρήνης με τους Άγγλους, οι οποίοι ενήργησαν υπέρ των συμφερόντων τους και στήριξαν τους Οθωμανούς λόγω της παραχώρησης της Κύπρου. Επίσης, δόθηκε αμνηστία στους οπλαρχηγούς, οι οποίοι όμως επέστρεψαν στα ορεινά μέρη του Ολύμπου, για να προετοιμάσουν νέες εξεγέρσεις.

1930-Σύσταση της Κοινότητας Καστανιάς με την απόσπαση του οικισμού Καστανιά από την Κοινότητα Κολινδρού και τον ορισμό του ως έδρα της Κοινότητας,

1964-Εγκαίνια του οδοντιατρείου του Τζων Κόκκινου. (Νέα Εποχή, 15-4-1964, σελ. 4)

1965-Εγκαθίσταται η νέα δημοτική αρχή στο Λιτόχωρο παρουσία του νομάρχη Στυλ. Δερμιτζάκη. Μετά την ακύρωση της εκλογής του Μιχαήλ Βάρκα ως δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Φούντος αναλαμβάνει πρώτος δήμαρχος του Δήμου Λιτοχώρου. (Μακεδονικός Αγών, 25-4-1965, σελ. 1)

1970-Εγκαίνια του Εθνικού Νηπιοτροφείου (Εθνικός Παιδικός Σταθμός) στο Λιτόχωρο και εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων στην Εξοχή. (Νέα Εποχή, 25-4-1970, σελ. 1)

1975-Τμήμα ενόργανης γυμναστικής ιδρύεται στον Αρχέλαο Κατερίνης. (Ολύμπιον Βήμα, 19-4-1975, σελ. 4)

1977-Αναγνωρίζονται τα σωματεία Καπνοπαραγωγών «Ο Καπνός» με έδρα τα Ρυάκια, Καπνοπαραγωγών «Η Ομόνοια», με έδρα την Μεσαία Μηλιά, Καπνοπαραγωγών «Η Αγάπη» με έδρα τη Νεοκαισάρεια, Καπνοπαραγωγών «Η Προκοπή» με έδρα την Καρίτσα και «Η Συνεργασία», με έδρα το Μοσχοχώρι. (Ολύμπιον Βήμα, 27-4-1977, σελ. 3)

1988-Ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Πετρίδης καταγγέλλει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του στο πολιτικό του γραφείο, καθώς δεν λειτουργούσε επί 20ήμερο. Μόλις έγινε η καταγγελία, το τηλέφωνο άρχισε παραδόξως να επαναλειτουργεί.  (Η Βραδυνή, 20-4-1988, σελ. 18).2008-Πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Χορωδιών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Δίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Κονταριώτισσας. Στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος οι χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων: «Πίερες» Κονταριώτισσας, Αγίου Σπυρίδωνα, Γυναικών Βροντούς, «Ηράκλειτος» Νέας Εφέσου, «Το Στουπί» Νέας Εφέσου και η χορωδία του Δήμου Δίου. Το σύνθημα των εκδηλώσεων είναι «ελάτε να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τραγούδια και ψαλμούς της Άνοιξης και της Πασχαλιάς.» (Ολύμπιο Βήμα, 17-4-2008)

2014-Συγκέντρωση τροφίμων για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» γίνεται στην Κατερίνη, ανήμερα το Μέγα Σάββατο. Μια νέα πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας λειτουργεί εδώ και 30 μήνες υποστηρίζοντας ανελλιπώς 104 οικογένειες στις οποίες αντιστοιχούν 485 πολίτες, μεταξύ αυτών 145 ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, χρόνιοι ασθενείς και άνεργοι. (enet.gr, 17-4-2014)

Έφυγαν

2017-Σκοτώνεται από τη συντριβή  στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι  (έπειτα από πρόσκρουση σε πυλώνα της ΔΕΗ) στο Σαραντάπορο (μεταξύ Ελασσόνας και Κοζάνης)  ο 55χρονος υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της Α΄ Στρατιάς και πρώην διοικητής της 24ης ΤΘΤ με έδρα το Λιτόχωρο από το 2014 ως το 2015. Μαζί του σκοτώθηκαν άλλοι 3 αξιωματικοί και διασώθηκε μία αρχιλοχίας.


Έγιναν κι αυτά

1953-Διεξάγονται αρχαιρεσίες της Ενώσεως Ελλήνων Προσφύγων εκ Ρωσίας.

1966-Στις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εμποροπαντοπωλών Κατερίνης πρόεδρος εκλέγεται ο Θωμάς Δημάδης, αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Τασούλας, γενικός γραμματέας ο Ανδρέας Ιωαννίδης, ταμίας ο Οδυσσέας Νικολαΐδης και σύμβουλοι οι Ιωάννης Ζιούδρος, Θωμάς Καραπάνος και Αθανάσιος Κοσμίδης. (Μακεδονικός Αγών, 19-4-1966, σελ. 4)

1970-Εγκαινιάζεται από τον υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Λουκά Πάτρα το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου (ΘΨΙΜΠΟ). (Μακεδονικός Αγών, 25-4-1970, σελ. 1)

1977-Αναβιώνει στον Μοσχοπόταμο το πανάρχαιο (από την εποχή της Τουρκοκρατίας) έθιμο του καψίματος της ρόκας και καλύπτεται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. (Μακεδονικός Αγών, 23-4-1977, σελ. 2)

1983-Προβάλλεται από την ΕΡΤ η ενημερωτική εκπομπή “Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα”, με θέμα την Πύδνα. (Τα Νέα, 19-4-1983, σελ. 6)

1985-Εγκαινιάζεται το Εκκλησιαστικό Κέντρο Νεότητας Περίστασης και ταυτόχρονα λειτουργεί έκθεση των τμημάτων της Λαϊκής Επιμόρφωσης.

1988-Παραιτείται ο αναπληρωτής Δημάρχου (από το 1978) Κολινδρού Εμμανουήλ Ματσούκης. (Ολύμπιο Βήμα, 20-4-1988)

2008-Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη σε σώμα του πενταμελούς Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Ελαφίνας πρόεδρος εκλέγεται ο Δημήτριος Γκούτζας του Θεοδώρου, αναπληρωτής προέδρου ο Χρήστος Λάζος του Αθανασίου, γραμματέας ο Ιωάννης Πασχόπουλος του Κωνσταντίνου, ταμίας ο Αθανάσιος Τζιάτζιος του Αντωνίου και μέλος ο Βασίλειος Παπαγεωργίου του Κωνσταντίνου. (Ολύμπιο Βήμα, 25-4-2008)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.