HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 20 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

20 Απριλίου

Γεγονότα

1931- Φτάνει στην Κατερίνη ο υπουργός Προνοίας Λεωνίδας Ιασωνίδης.  (Νέα Εποχή, 3-5-1959, σελ. 2)

1954-Νέος Νομάρχης Πιερίας αναλαμβάνει ο δικηγόρος Θεμιστοκλής Μπάλλας.

1958-Εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός Αποστόλου Θωμά στην Κονταριώτισσα Πιερίας από τον Μητροπολίτη Βαρνάβα. (Ορθόδοξος Επιστασία)

Ιερός Ναός Αποστόλου Θωμά στην Κονταριώτισσα Πιερίας

1970-Αρχίζει τη λειτουργία του το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Κατερίνης και στη θέση όπου προϋπήρχε η Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου. Όλοι οι χρόνιοι ασθενείς (περίπου 250 ), οι οποίοι νοσηλεύονταν στο Ψ.Ν.Π.Ο. ζουν σήμερα σε οικοτροφεία, ξενώνες ή προστατευμένα διαμερίσματα στην Πιερία και στη Θεσσαλία. Σήμερα το Ψ.Ν.Π.Ο., που είναι το πρώτο ψυχιατρείο που έκλεισε (οι τελευταίοι ασθενείς έφυγαν τον Ιανουάριο του 2004) , λειτουργεί πλέον ως Δίκτυο το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται αποτελούμενο από δομές που παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Λουκά Πάτρα. (Νέα Εποχή, 25-4-1970, σελ. 1)

1978-Υπογράφεται το διάταγμα με το οποίο ιδρύονται Νυχτερινό Γυμνάσιο στην Κατερίνη, τα Γυμνάσια Κορινού, Κονταριώτισσας και Κάτω Μηλέας, ενώ αναγγέλλεται και η ίδρυση νηπιαγωγείων στην Ανδρομάχη, στο Αιγίνιο, τη Βρία και τη Γανόχωρα .(Μακεδονικός Αγών, 22-4-1978, σελ. 1)

Γυμνάσιο Κονταριώτισσας

1980-Εγκαινιάζεται από τον υφυπουργό Ιωάννη Δημόπουλο η λειτουργία των γραφείων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Πιερίας.

2008-Το 12ο περιφερειακό ιατρείο που λειτουργεί στην Πιερία εγκαινιάζει ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.  Πρόκειται για το Περιφερειακό Ιατρείο Κορινού.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος, ενώ παραβρέθηκαν  μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κορινού Ν. Αβραμίδης,  δήμαρχοι της Πιερίας, ο διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης Κ. Χρίστογλου, ο διοικητής του  Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Δ. Χριστογιάννης, δημοτικοί και νομαρχιακοί  σύμβουλοι, αλλά και πολύς κόσμος. Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, το  συγκεκριμένο περιφερειακό ιατρείο τους καλοκαιρινούς μήνες θα λειτουργήσει και τα  Σαββατοκύριακα για τις ανάγκες των τουριστών της περιοχής, ενώ με τα τρία νέα ασθενοφόρα που θα έρθουν στο νομό, το διάστημα αυτό θα υπάρχει μόνιμο ασθενοφόρο στην παραλιακή ζώνη του Κορινού. Μάλιστα,  ο υφυπουργός τόνισε ότι στο υπάρχον ιατρικό  προσωπικό θα προστεθεί και ένας παιδίατρος έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τις κατάλληλες  υπηρεσίες, ενώ δεσμεύτηκε, απαντώντας στην πρόταση του Δημάρχου Κορινού, πως θα εξασφαλίσει  ένα ποσό για τη λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου. (Ολύμπιο Βήμα, 20-4-2008)

Έφυγαν

2000-Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο πρόεδρος της Κοινότητας Μακρυγιάλου κατά την περίοδο 1957-59, Σταύρος Ξανθόπουλος.

Έγιναν κι αυτά

1962-Ο πρόεδρος των Πρωτοδικών Κατερίνης Ιωάννης Κόρδας μετατέθηκε στη Λάρισα. Στη θέση του αναλαμβάνει πρόεδρος ο Ξανθόπουλος. .(Μακεδονικός Αγών, 20-4-1962, σελ. 1)

1970-Από έκρηξη φιάλης υγραερίου στο τουριστικό κέντρο “Γαλήνη” στον Πλαταμώνα προξενούνται μεγάλες ζημίες και το ξενοδοχείο καταστρέφεται. (Μακεδονικός Αγών, 25-4-1970, σελ. 2)

1976-Εγκρίνεται από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κατερίνης το καταστατικό του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Νέων Ακτημόνων Καλλιεργητών Πόρων Πιερίας «Ο Ζευς» με έδρα τους Πόρους. (Νέα Εποχή, 24-4-1976, σελ. 4)

1978-Ο Α. Πράτσιος εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μεταλλικών Κατασκευών “Ο Ήφαιστος”.

1988-Σε μία απρόοπτη εξέλιξη σε δίκη πρώην κοινοτάρχη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, ένας δικηγόρος που κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, αν και δήλωσε Χριστιανός Ορθόδοξος, αρνήθηκε να ορκιστεί, με αποτέλεσμα να εξαιρεθεί από το δικαστήριο και να αναβληθεί η δίκη. (Ολύμπιο Βήμα, 21-4-1988, σελ. 1)

2008-Πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Βροντούς αναπτυξιακή ημερίδα με θέμα: «...από ένα καλό χθες ...σ ένα καλύτερο αύριο». Με στόχο την οικονομική ευημερία του Δήμου Δίου στην ημερίδα αυτή παρουσιάζονται θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τον αγροτικό τομέα, την χωροταξική οργάνωση, τον τουρισμό. (Ολύμπιο Βήμα, 17-4-2008)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια