HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 29 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

29 Απριλίου

Γεγονότα

1949-Σύσταση του Νομού Πιερίας. Οι δήμοι Κατερίνης , Αιγινίου και  Κολινδρού αποσπώνται από το νομό Θεσσαλονίκης και υπάγονται στο νομό Πιερίας.
Αποσπώνται από το νομό Θεσσαλονίκης
οι κοινότητες:
Αλωνίων, Βροντούς, Βρωμερής, Δίου, Ελατοχωρίου, Καστανέας, Καταλωνίων, Καταχά, Κονταριωτίσσης, Κορινού, Κούκκου, Λεπτοκαρυάς, Λιτοχώρου, Λόφου, Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Μηλέας, Μοσχοποτάμου, Νέας Αγαθουπόλεως, Παλαιού Ελευθεροχωρίου, Παληονέλληνης, Περιστάσεως, Πλαταμώνος, Πόρων Πύδνης, Ρητίνης, Ρυακίων, Σεβαστής, Σκοτίνης, Στουπίου, Σφενδαμίου.
και οι οικισμοί:
Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, Βρύα, Καλύβια Κουντουριωτίσσης, Καλύβια Χαράδρας και υπάγονται στο νομό Πιερίας. (ΦΕΚ 105  Α΄/1949)


1967-Αποχωρεί από την ενεργό υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης 35ετίας και συνταξιοδοτείται ο διευθυντής του Δημοσίου Ταμείου Κατερίνης , Γεώργιος Παπαγεωργίου. (Νέα Εποχή, 29-4-1967, σελ. 2)

1981-Από σήμερα λειτουργεί το νέο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην 25ης Μαρτίου στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 2-5-1981, σελ. 1)

1983-Πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο της Κατερίνης υπό την προεδρία της νομάρχη Μαρίας Αρσένη η πρώτη συνάντηση των μαθητικών κοινοτήτων του νομού Πιερίας. (Νέα Εποχή, 23-4-1983, σελ. 4)

1987-Οι αγρότες στην Πιερία αποκλείουν με οδοφράγματα την Κατερίνη. Η εθνική οδός έκλεισε για 6 ώρες. (Χρονικό του 20ού αιώνα, εκδόσεις Τεσσερα Έψιλον, Αθήνα 1990)

2009-Στο Δήμο Δίου ταξίδεψε αυτή τη φορά η γνωστή και επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή της TV 100, «Ελληνική Μουσική Παράδοση» που παρουσιάζει ο Νίκος Αβαγιανός. Τα γυρίσματα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Παναγία της Κονταριώτισσας, στην Παναγία του Αγίου Σπυρίδωνα και νωρίτερα στην Παλιά Βροντού με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, κατοίκων καθώς και αρκετών επισκεπτών.Στα γυρίσματα συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα, Βροντούς και Κονταριώτισσας «Πίερες», οι οποίοι χόρεψαν τοπικούς χορούς με ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους και ακούστηκαν τοπικά τραγούδια. (Ολύμπιο Βήμα, 29-4-2009)

Έφυγαν

1986-Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο έμπορος της Κατερίνης Δημήτριος Ζιωγάνας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης.  (Ολύμπιο Βήμα, 30-4-1986, σελ. 1)

Έγιναν κι αυτά

1960-Συνέρχεται υπό την προεδρία του πρωτοδίκη Διονυσίου Μανωλοπούλου η διοικούσα επιτροπή του  Λιμενικού Ταμείου Πιερίας , με θέμα συζήτησης την πορεία των εργασιών για την νέα μελέτη κατασκευής της αποβάθρας στην Παραλία Κατερίνης και του κρηπιδώματος στην παραλία Μεθώνης. (Νέα Εποχή 1-5-1960, σελ. 4)

1967-Έφτασε στην Κατερίνη και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος επιθεωρητής της Β΄ Εκπαιδευτικής Περιφερείας Νομού Πιερίας, Γεώργιος Γιακομόζης. (Νέα Εποχή, 29-4-1967, σελ. 2)

1975-Αυτοματοποιείται το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ στα Σκοτεινά.

2006-Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του προαυλίου χώρου της εκκλησίας του Κάτω Αγιάννη που εδώ και μήνες έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να πέσουν βράχια και πέτρες στον παρακείμενο δρόμο χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. (Ολύμπιο Βήμα, 29-4-2006)

2010- Στον 17ο Μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα «Τα Νέα», το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης αποσπά  το 1ο Ειδικό Βραβείο για το μαθητικό έντυπο της δημοσιογραφικής ομάδας «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΕΝ ΤΥΠΩ», με θέμα: «Παιδιά πρόσφυγες».Την επιμέλεια της εφημερίδας είχαν οι φιλόλογοι Καρπούζα Ντίνα, Μεταξιώτη Τζένη και Πεσερίδου Ιωάννα.Το βραβείο θα απονείμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου στις 8 Μαϊου στην Αθήνα και στο χώρο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) Ακαδημίας 20.Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα του ίδιου Λυκείου βραβεύτηκε και το 2008 από τα «ΝΕΑ» με το 1ο βραβείο σε έντυπο αφιερωμένο στο περιβάλλον. (Ολύμπιο Βήμα, 29-4-2010)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια