HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 30 Απριλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

30 Απριλίου

Γεγονότα

1978-Θεμελιώνεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα ο νέος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός στο χώρο της Θείας Αναλήψεως στην Κατερίνη (ο ναός χρονολογείται από το 1858). (Μακεδονικός Αγών, 6-5-1978, σελ. 1)


1985-Για πρώτη φορά φέτος σε όλη την ακτή του Θερμαϊκού αποκτούν καταφύγιο και ορμητήριο οι ντόπιοι επαγγελματίες αλιείς και μαζί με αυτούς οι εποχικοί (π.χ. αλιείς γαρίδων) και επαγγελματίες από άλλους παραλιακούς οικισμούς όχι μόνο της Πιερίας αλλά και των όμορων νομών. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 80 εκατομμύρια δραχμές για το σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο της Κατερίνης. Ο Τύπος εκτός Πιερίας τονίζει ότι με την ολοκλήρωση (μέσα στο 1984) τριών λιμανιών στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας, λύνεται το χρόνιο πρόβλημα του ελλιμενισμού των καϊκιών ιδιαίτερα το χειμώνα. Εκτός από το αλιευτικό καταφύγιο στην Παραλία Κατερίνης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης φάσης στο λιμάνι του Κίτρους και δημοπρατήθηκε το λιμάνι του Πλαταμώνα. Το νομαρχιακό συμβούλιο διέθεσε το ποσό των 117 εκατομμυρίων για τη δημιουργία των τριών λιμανιών. (Τα Νέα, 30-4-1985, σελ. 3)

2004-Τη διαβεβαίωση ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία του Λουξεμβούργου έχει αποτραπεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης των καπνοκαλλιεργειών και των βαμβακοκαλλιεργειών, που αποτελούν τις πιο σημαντικές πηγές εισοδήματος για τους αγρότες της Πιερίας, έδωσε σήμερα στους παραγωγούς του νομού ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλέξανδρος Κοντός. (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30-4-2004)


Έφυγαν

 Σπυρίδων Ευστ. Γκιμπής
1950-Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Σπυρίδων Ευστ. Γκιμπής, πρώτος γνωστός πρόεδρος της Κοινότητας Κουντουριωτίσσης (1925-49).  
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες που έδωσε ο αείμνηστος Δημήτριος Τρικαλόπουλος, ο τελευταίος μουχτάρης και ως τέτοιος ο πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Κονταριωτίσσης  φέρεται ο Αναγνώστης-Θεοχάρης Τρικαλόπουλος του Πλούταρχου και της Τριανταφυλλιάς, διορισμένος από τον Δεμήρ Αγά.
O Γκιμπής ήταν αιρετός το 1930-36, οπότε με τη δικτατορία του Μεταξά καταργήθηκαν τα αιρετά κοινοτικά συμβούλια και διορίστηκαν νέα. Το 1941-47 πιθανότατα να έμεινε το ίδιο συμβούλιο. Το 1947 το κοινοτικό συμβούλιο καταργήθηκε από το ΕΑΜ. Ο Γκιμπής ήταν και ληξίαρχος ως το 1948.
Ο Σπύρος Γκιμπής γεννήθηκε το 1885 και ήταν γιος του Ευσταθίου και της Μαρίας. Εξελέγη στις κοινοτικές εκλογές του 1925 και επανεξελέγη στις εκλογές του 1929 και αργότερα.  Την περίοδο της δεύτερης συνεχούς θητείας του μετέβη στην επιτροπή για τη διανομή καλαμποκιού στη Θεσσαλονίκη και παρέλαβε 2.500 οκάδες (περ. 2,5 τόνους) αραβόσιτο για την κοινότητα της Κουντουριώτισσας. Η διανομή έγινε ατελώς και από τις άλλες κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης, η Αικατερίνη πήρε 5.500 οκάδες και ο Κολινδρός 8.000. Η μετάβαση γινόταν με άλογα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων, αρκετοί θυμούνται τον πρόεδρο Γκιμπή και το γραμματέα Γκριμούλα να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη καβάλα στα άλογα (την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε λεωφορείο από την Κατερίνη για τη Θεσσαλονίκη). Εκεί έκαναν και διανυκτερεύσεις. (από την έρευνα του Ανέστη Ι. Κοκκινίδη Ιστορία της κοινότητας Κονταριωτίσσης στο ιστολόγιο Κονταριώτισσα, 25-11-2016)
Διαθέσιμο στο σύνδεσμο: https://kontariotissa.blogspot.com/2016/11/blog-post_58.html#more

2013-Απεβίωσε ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, φιλόλογος και συγγραφέας βοηθημάτων για τη γλώσσα, από την Κατερίνη.


Έγιναν κι αυτά

1953-Αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το σωματείο με την επωνυμία Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών και Ανατρεπομένων Αυτοκινήτων Νομού Πιερίας “Ο Ερμής” με έδρα την Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 3-5-1953, σελ.2)

2008-Η μαθήτρια  Άννα Μιχαλού («Σίβυλλα»)., από τον Δήμο Δίου, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών.  Το διήγημα, που είναι πραγματικά ένα μικρό αριστούργημα και φέρνει τον τίτλο "Ορέστης και Κιζμέτ", δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα διήγημα γραμμένο από δημοφιλή συγγραφέα. (Ολύμπιο Βήμα, 30-4-2008)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια