Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

"Πόλεμος" ιδιοκτητών - ενοικιαστών για το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων

Στον "αέρα" είναι προς το παρόν το σχέδιο ανταμοιβής των ιδιοκτητών ακινήτων που χάνουν ενοίκια και ενώ οι ενοικιαστές πιέζουν να παραταθεί ακόμη περισσότερο το μέτρο του "κουρέματος" των ενοικίων κατά 40%. Μόλις χθες, ο εμπορικός σύλλογος ζήτησε το "κούρεμα" να παραταθεί έως το τέλος του χρόνου.

Σύγκρουση ιδιοκτητών - ενοικιαστών

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ήδη "συγκρούονται" όχι μόνο για το αν υπάρχει δικαίωμα του κουρέματος των ενοικίων ή όχι –πολλές είναι αντιπαραθέσεις σε περίπτωση που είναι πληττόμενος ο ένας εκ των δύο συζύγων χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομά του στο συμβόλαιο- αλλά και για το αν θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εργάνης.

Η επιλογή του να γίνουν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη, δεν επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει εικόνα για το πόσα χρήματα έχουν χαθεί ήδη από το κούρεμα των ενοικίων με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και το σχέδιο αποζημίωσης των ιδιοκτητών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών για… αργότερα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Ουσιαστικά, το κράτος κλήθηκε με νόμο να παρέμβει σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Και ενώ θεσπίστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η δυνατότητα για κούρεμα των ενοικίων, σαφείς οδηγίες ακόμη δεν έχουν δοθεί. Τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν χάσει ενοίκια, δεν έχουν φτάσει στις φορολογικές αρχές κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο ακόμη και για να δοθούν οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.

Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να επιτευχθεί για τέσσερις μήνες, στην πραγματικότητα το Taxis δεν γνωρίζει τα στοιχεία των ιδιοκτητών που έχουν χάσει ενοίκια. Έτσι, ούτε έκπτωση 25% μπορεί να γίνει τώρα για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα, ούτε μπορεί να αποτυπωθεί η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Η έλλειψη στοιχείων, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ΑΑΔΕ δεν έχει προσαρμόσει ακόμη την εικόνα του κάθε φορολογούμενου στο Taxis όσον αφορά στις πληρωμές του.

Με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε χθες αναλυτικό οδηγό για το μέτρο της μείωσης των ενοικίων:

Ποια μισθώματα αφορά: Τα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά και τα μισθώματα Απριλίου για όσες χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες.

Τι δικαιούνται οι ενοικιαστές

1. Οι έμποροι & επαγγελματίες: Μείωση 40% στο ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης

2. Οι εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε αναστολή εργασίας: Μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους, και της φοιτητικής κατοικίας τέκνου τους που φοιτά σε άλλη πόλη

3. Συμμισθωτές ή σύζυγοι: Δικαίωμα μείωσης υπάρχει μόνον όταν ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών (συνήθως συζύγων) που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή εκ των πραγμάτων θα υπολογιστεί στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, ήτοι η μείωση θα είναι 20%. Όταν ο τεθείς σε αναστολή είναι ο/η σύνοικος σύζυγος του μισθωτή, οπότε τυπικά δεν δικαιούνται καμιά μείωση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσει και εκεί μείωση του μισθώματος 20%. Να σημειωθεί ότι αυτό συνιστά πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και δεν έχει αποτυπωθεί σε κανένα επίσημο κείμενο της κυβέρνησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκυρότητα άσκησης του δικαιώματος μείωσης:

Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην "ΕΡΓΑΝΗ" από όλους ανεξαίρετα τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό, ή τους παραπάνω εργαζόμενους μισθωτές, με το ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ιδιοκτήτη και τη διεύθυνση του ακινήτου, και η παράδοση στους εκμισθωτές αντιγράφου της δήλωσης αυτής. Στην πράξη, αυτό δεν έχει γίνει από όλους. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν απασχολούν προσωπικό, δεν έχουν μπει στη διαδικασία να κάνουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας στο ΕΡΓΑΝΗ.

Αν δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση - Όλοι χαμένοι: Οι μισθωτές χάνουν την έκπτωση του 40% και οφείλουν ολόκληρο το μίσθωμα γιατί είναι απαράδεκτη και άκυρη η αυθαίρετη καταβολή μειωμένου μισθώματος. Αντίστοιχα οι εκμισθωτές, λόγω της έλλειψης δήλωσης, χάνουν και αυτοί όλες τις προβλεπόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις και μοιραία θα φορολογηθούν για ολόκληρο το μίσθωμα το οποίο θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν δικαστικά και χωρίς καμιά έκπτωση.

Τι δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

-Τετράμηνη άτοκη αναστολή τρεχουσών οφειλών.

-Μείωση 25% των τρεχουσών οφειλών Μαρτίου, μέχρι στιγμής όμως μόνον για όσους έχασαν ενοίκια από επαγγελματικές μισθώσεις!


Πηγή


Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.