Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ και οι Καπαρντιναδες του Λιτοχώρου-φωτογραφίες

Το προσωνύμιο ( κοινώς παρατσούκλι...) των Λιτοχωριτών "Καμπαρτίνες" ή "Καμπαρντινάδες" προέκυψε από τα πολύ παλιά χρόνια, από το είδος καραβιού που είχαν οι Λιτοχωρίτες καπεταναίοι και που ονομαζόταν "καβαρντίνα". Άλλα είδη (μοντέλα) καραβιών ήταν:

γολέτα, μπρίκι, βαρκαλάς, τρεχαντήρι ...

Αναφορά για τους Λιτοχωρίτες - Καμπαρντινάδες γίνεται από τον Παπαδιαμάντη.
Επίσης ίδια αναφορά υπάρχει και σε τραγούδι που μας έβγαλαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στα 1878 μετά την καταστροφή της έδρας της Επανάστασης του Ολύμπου, που ήταν το Λιτόχωρο...


"... Κόκκινες ντομάτες και κολοκυθάκια
τί κακό που πάθανε τα γκαπαρντινάκια.
Κάτω στις ντάπιες άφησαν τις κάπες
κι απ` τα βελονωτά εγιόμισαν οι στράτες..."

Το τραγουδούσαν χαιρέκακα οι Εβραίοι γιατί θεωρούσαν ως εμπορικούς ανταγωνιστές τους Λιτοχωρίτες καπεταναίους,
οι οποίοι με τα καράβια τους εκτός από ναυλωμένα δρομολόγια έκαναν και εμπόριο προϊόντων για λογαριασμό τους στο Αιγαίο αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο.


Η σύνδεση του προσωνύμιου "Καμπαρντινάδες" με το ύφασμα τύπου καμπαρντίνας έγινε πολύ αργότερα γιατί οι Λιτοχωρίτες ναυτικοί είχαν την ευκαιρία να φέρνουν καλά υφάσματα και ενδύματα από το εξωτερικό και να είναι καλοντυμένοι.
Τέτοια ενδύματα ήταν και οι καμπαρντίνες...

Του Γιάννη Φαρμάκη


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.