HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τα αγκάθια για τις ελληνικές εξαγωγές στον καιρό του κορωνοϊού

Τι συζήτησαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι παράγοντες του ΣΕΒΕ με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεργάστηκαν χθες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece, με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών τον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού και αμέσως μετά. Αλλά πέρα από τον τρόπο της συζήτησης που καθορίστηκε από τους περιορισμούς της εποχής και πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις ψηφιακές δυνατότητες που υπάρχουν για την υποστήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπάρχει ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των περισσότερων δράσεων εξωστρέφειας, καθώς για φέτος τουλάχιστον οι εκδηλώσεις με φυσική παρουσία θα είναι λίγες και με μειωμένη συμμετοχή.

Ο λόγος για τις διεθνείς εκθέσεις, τις συναντήσεις Β2Β, αλλά και τις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα για τις εκθέσεις ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να πιέσει διεθνώς ώστε να δημιουργηθούν τρισδιάστατες εκθέσεις εικονικής πραγματικότητας, στην οποία εκθέτες και επισκέπτες θα λειτουργούν από μακριά περίπου όπως θα συμπεριφέρονταν με τη φυσική τους παρουσία. Η συζήτηση έφτασε μέχρι την ΔΕΘ – Helexpo, τόσο για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, αλλά και τις κλαδικές εκθέσεις, καθώς -όπως ειπώθηκε- θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων για να λειτουργήσουν αυτές οι διοργανώσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας και των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό εξειδικευμένων δράσεων ψηφιακού εξαγωγικού μάρκετινγκ των επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να ενταχθούν με αξιοπιστία σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες που είτε δημιουργηθούν σε εθνικό επίπεδο, είτε ήδη λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο.

Στην τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που δείχνει και τη βαρύτητα του ΣΕΒΕ στο εξαγωγικό σύστημα της χώρας, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος. Από την πλευρά του ΣΕΒΕ, εκτός από τον πρόεδρο, ο οποίος βρισκόταν στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην πλατεία Μοριχόβου, συμμετείχαν ακόμη από τα γραφεία τους ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Χασάπης και οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης και Δημήτρης Λακασάς. Πέρα από τα ψηφιακά ζητήματα οι παράγοντες του ΣΕΒΕ έθεσαν στα κυβερνητικά στελέχη και άμεσα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων που άπτονται προβλημάτων ρευστότητας, μείωσης του κόστους, αλλά και ασφάλειας των εργαζομένων. Επανέλαβαν, λοιπόν, τα ακόλουθα τέσσερα αιτήματα, που έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα:

Πρώτον, την άμεση επιστροφή του 90% του πιστωτικού ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως ποσού, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου 2020, µε συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το υπόλοιπο 10% να καταβληθεί σε επόμενο χρόνο μετά τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου.

Δεύτερον, την κάλυψη των μεταχρονολογημένων  επιταγών με χρηματοδότηση ή με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να πληρώνονται στην ώρα τους και να ξεπεραστεί η ουσιαστική στάση πληρωμών και εμπορίου και να συνεχιστεί ο κύκλος του χρήματος.

Τρίτον, απαλλαγή της εισφοράς του 0,60% του Ν. 128/75 για το πρόγραμμα Εξωστρέφεια του ΟΑΕΠ σε συνδυασμό με την προχρηματοδότηση εξαγωγών για αγορά πρώτων υλών, ώστε να υπάρξει ρευστότητα, αλλά και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Τέταρτον, την υποχρεωτική αναστολή εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όλων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για όλο το διάστημα της κρίσης και της διατήρησης σε ισχύ των αντίστοιχων μέτρων στήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατό οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ζωή των εργαζομένων θα κινδυνεύει να χαθεί, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες σε μεταποιητική επιχείρηση στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου.


Πηγή






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια