Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Αλβανία: Οι Έλληνες της Αλβανίας δεν "μοιρολόγησαν" φέτος τον επιτάφιο

Οι πένθιμες κωδωνοκρουσίες στις κλειστές, λόγω πανδημίας, εκκλησίες ξύπνησαν ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, εφιαλτικές μνήμες στους Έλληνες χριστιανούς της Αλβανίας.

Για πρώτη φορά φέτος, από το 1990 που επαναλειτούργησαν οι εκκλησίες τις οποίες το καθεστώς Χότζα όχι μόνο είχε απαγορεύσει, αλλά «σταύρωνε» αλύπητα όποιον χριστιανό τολμούσε να εκδηλώσει την πίστη του στον Χριστό, οι πιστοί δεν μπόρεσαν να τελέσουν τα δικά τους, ιδιαίτερα, έθιμα του Επιταφίου.

Άλλα χρόνια τέτοια μέρα νεαρές από την ελληνική μειονότητα πήγαιναν οργανωμένα στην εκκλησία και στόλιζαν με λουλούδια τον Επιτάφιο.

Σήμερα πήγαν, τηρώντας τις αυστηρές οδηγίες των αρχών, κατά μόνας, άφησαν μια ανθοδέσμη, άναψαν ένα κερί, προσευχήθηκαν και αποχώρησαν.

Εξαίρεση μερικές ενορίες στη Δερβιτσανη, τη Λειβαδιά, τη Φοινίκη και αλλού, όπου ο Επιτάφιος ξημέρωσε... στολισμένος. Κάποιες ή κάποιοι τον είχαν στολίσει κρυφά τη νύχτα...

Ούτε όμως το εντυπωσιακό μοιρολόϊ στον Χριστό «ακούστηκε» φέτος από τις γερόντισσες, που κατά την τοπική παράδοση «ξενυχτούσαν» τη Μεγάλη Παρασκευή στους ναούς τον νεκρό Ιησού. «Πέρασαν» απλώς μια-μια κάτω από τον στημένο Επιταφιο και προσευχήθηκαν για λίγο. Ούτε βεβαίως έγινε η πατροπαράδοτη περιφορά του. «Για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όπως πρέπει του χρόνου!», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 85χρονη Ι.Ν. σε χωριό της Δρόπολης.

Μια άλλη γυναίκα 83χρονη από το χωριό Καλύβια του μειονοτικού Δήμου Φοινικαίων, είπε ότι «μας στεναχωρεί περισσότερο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα πασχαλινά έθιμά μας, από το ότι δεν θα έχουμε φέτος στις αυλές των σπιτιών μας τα εγγόνια και τα παιδιά μας».

Η αλβανική κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊου, που στην ελληνική μειονότητα έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητά καθώς στα χωριά της, στο νότο, έχουν απομείνει μόνο υπερήλικες συνταξιούχοι οι οποίο δοκιμάζονται.

Μάλιστα από σήμερα έως τη Δευτέρα έχει απαγορευτεί ακόμα και η έξοδος από το σπίτι των ανθρώπων.

Ο Αντώνης Καρκασίνας από το χωριό Ευαγγελάτες, αυτές τις μέρες μεταφέρει πακέτα με τρόφιμα και πασχαλινά δώρα σε μεμονωμένους υπερήλικες σε χωριά του δήμου Φοινικαίων, και όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ συναντάει άτομα σε πολύ προχωρημένα γεράματα χωρίς κανέναν δικό τους και δίχως να πουν επί μέρες «καλημέρα με άνθρωπο».

Σε μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» στο χωριό Λειβαδιά, με προσωπική συνεισφορά των μελών του, διένειμε 300 πακέτα με πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια και κόκκινα αυγά σε άπορες οικογένειες στα 60 χωριά του δήμου Φοινικαίων, ενώ σε παρόμοια χειρονομία προέβη και ο Σύλλογος «Εστία Δρόπολης» στον ομώνυμο ελληνικό μειονοτικό δήμο, καθώς και άλλοι φορείς.

Στις δύσκολες τούτες ώρες οι Έλληνες μειονοτικοί, πιστοί, όπως λένε, αντλούν δύναμη από το πασχαλινό μήνυμα του ποιμενάρχη τους, Αρχιεπισκόπου κ. Αναστάσιου, ο οποίος τους καλεί να αντιτάξουν στην οδυνηρή πανδημία την «αφοβία που δωρίζει ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός» και τους παροτρύνει για φέτος «αφού δεν θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε το αναστάσιμο φως ο ένας από τη λαμπάδα του άλλου, ας μεταλαμπαδεύσουμε από τη μια καρδιά στην άλλη το φως της ελπίδας και της εν Χριστώ αφοβίας!»


ΠηγήΕτικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.