Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Θεσσαλονίκη: Τα υπαίθρια καφενεία που γέννησε η πανδημία

Οι καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων, όπως ο καφές, έχουν παγώσει λόγω του κορονοϊού. Έδωσαν, όμως, τη θέση τους σε νέες ρουτίνες στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης γιατί όπως είναι γνωστό όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Στα υπαίθρια καφενεία στην περιοχή του Βότση, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες προστασίας για τη μη διάδοση της COVID-19. Ο καθημερινός καφές μεταφέρθηκε από την κουζίνα στο πλατύσκαλο της κεντρικής εισόδου των πολυκατοικιών, ακόμα και στον πεζόδρομο.

«Το καφενείο της γειτονιάς μας έκλεισε, αλλά η παρέα παραμένει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λαζαρίδης, κάτοικος της Καλαμαριάς, κρατώντας τον ελληνικό στο χέρι και κοιτάζοντας τους φίλους του, που στέκονται δυο μέτρα πιο πέρα, με τον δικό τους καφέ στο χέρι.

«Μένουμε εδώ στο Βότση και όταν έχει καλό καιρό, κάνουμε μια βόλτα για να ξεμουδιάσουμε και να ξεχαστούμε από τον κορονοϊό. Εδώ στον πεζόδρομο της γειτονιάς, βρίσκουμε τους φίλους μας και αλλάζουμε καμιά κουβέντα. Βέβαια τα μέτρα προστασίας τα τηρούμε αυστηρά, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε γάντια και μάσκα όταν χρειάζεται, αλλά το χαρτάκι που παίζαμε στο καφενείο, μας λείπει» λέει.

«Οι περισσότεροι είμαστε συνταξιούχοι, δεν ταλαιπωρηθήκαμε και πολύ με την απομόνωση στο σπίτι, άσε που έχει και τα καλά της, μας μένουν και χρήματα στην τσέπη», συμπληρώνει... θαμώνας του υπαίθριου καφενείου και κάτοικος της περιοχής.

Ο καφές είναι ίδιος -γαλλικός με ζαχαρίνη και γάλα- για τον συνταξιούχο διευθυντή τράπεζας και πρεσβύτερο της παρέας Αντώνη, όμως το ποτήρι χάρτινο.

«Η συνήθεια δεν αλλάζει με τίποτα, μόνο η τοποθεσία αλλάζει, είμαστε έξω και περιμένουμε να έρθει η 4η Μαΐου. Ελπίζω να μην τραβήξει περισσότερο, διότι θα τρελαθούμε», αναφέρει και γυρνάει την κουβέντα στο ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει την κουβέντα.

«Πρωτάθλημα θα πάρει η ΑΕΚ φέτος», λέει και δείχνοντας τον διπλανό του προσθέτει: «Ένας είναι ο ΑΕΚτσής εδώ στην παρέα μας, οι περισσότεροι είμαστε οπαδοί του ΠΑΟΚ και έχουμε και δύο Αρειανούς».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο πλατύσκαλο πολυκατοικίας, ανάμεσα σε υπέροχες ανθισμένες γλάστρες, κάθονται και συζητούν απολαμβάνοντας τον ελληνικό καφέ τους, δυο γειτόνισσες. Τα πρόσωπα χαμογελαστά, παρά την απόσταση που τηρούν ανάμεσα τους, όπως ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Βρήκαμε τρόπο να πίνουμε το καφεδάκι μας, για να μην στεναχωριόμαστε μέσα, κλεισμένες μόνες και έτσι κάθε μέρα δίνουμε πρωινό ραντεβού στην είσοδο της πολυκατοικίας. Οι αποστάσεις τηρούνται, τα αντισηπτικά πάντα μαζί μας και είμαστε μια χαρά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Τζαβέλα.

Η φίλη της Αναστασία Νικολαΐδου συμπληρώνει: «Κάθε πρωί, πριν από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορονοϊό, πίναμε μαζί το καφεδάκι μας μέσα στο σπίτι μου και τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη συνήθειά μας και έτσι βρισκόμαστε εδώ στη σκάλα και απολαμβάνουμε τον καφέ μας, με συνοδευτικό πάντα, το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο. Ορίστε να σας γλυκάνουμε και εσάς», λέει προσφέροντας γλυκό.


Πηγή


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.