HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΆρση μέτρων: Αυτό είναι όλο το σχέδιο - Βήμα βήμα πώς θα αλλάζει η καθημερινότητά μας

Αλλάζει σταδιακά η καθημερινότητά μας από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού.
Η δεύτερη αυτή φάση, με κεντρικό σύνθημα “επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε" όπως διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Τρίτης, προβλέπει την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν εφαρμοστεί σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα και θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών.

Πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου
Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών, δηλαδή καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Ωστόσο, οι οδηγίες προβλέπουν "αυστηρή σύσταση" για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ“, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.
Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
Την ίδια ημέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα ανοίξουν βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και ώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό, καταστήματα με φυτά, αγορές καταναλωτών, καταστήματα πώλησης ιατρικού εξοπλισμού κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ (με αυστηρή τήρηση ραντεβού).
Επίσης, θα ξεκινήσει η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για ατομικά αθλήματα.
Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν οι Εκκλησίες για ατομική λατρεία. Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου
Το δεύτερο στάδιο, θα τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα 11 Μαΐου, όταν και θα ξεκινήσει η λειτουργία των υπόλοιπων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που δεν θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου. Επίσης θα ξεκινήσει και η διάθεση βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα της Γ' Λυκείου.
Τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου
Στο τρίτο στάδιο, στις 18 Μαΐου, θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Επίσης, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και στο Γυμνάσιο.
Τέταρτο στάδιο: 1η Ιουνίου
Στο τέταρτο στάδιο, 1η Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια και οι καφετέριες, αλλά μόνο σε ανοιχτούς χώρους με όριο ένας πελάτης ανά 3 τ.μ.. Τα τραπέζια θα πρέπει να έχουν απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και θα επιτρέπονται μέχρι 4 ατόμων ανά τραπέζι. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και γαντιών από τους εργαζομένους.
Πέμπτο, έκτο και έβδομο στάδιο εντός του Ιουνίου
Τα υπόλοιπα τρία στάδια θα εφαρμοστούν εντός του Ιουνίου, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι ακριβείς ημερομηνίες.
Στο πέμπτο στάδιο, θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Στο έκτο στάδιο, θα ανοίξουν πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι.
Στο έβδομο στάδιο, θα μπορούν να λειτουργούν τα εστιατόρια και οι καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Καταστήματα: Ωράριο λειτουργίας και κανόνες
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα άτομα που θα επιτρέπονται στις επιχειρήσεις ανά τετραγωνικά είναι:
Έως 20 τμ: 4 άτομα
Από 20 ως 100: 4+1 ανά 10 τμ
Άνω των 100: 12+1 ανά 15 τμ για τα 100 τμ
Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.

Συγκεκριμένα στα κομμωτήρια απαιτείται απόσταση μεταξύ θέσεων 2 μέτρα, και οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους. Παραμένει το μέτρο για απόσταση πέντε μέτρων ανάμεσα σε πάγκους των παραγωγών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής
Στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρησή τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζομένους στα κέντρα αισθητικής.
Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 - 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 - 21.00 τα Σάββατα.
Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..
Τι θα ισχύσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ από επιβάτες και εργαζόμενους, την μη ισχύ του Δακτυλίου τον Μαΐο και την αύξηση των ατόμων σε 2+1 άτομα στα Ι.Χ. ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος, ταυτόχρονα, έκανε έκκληση σε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα και τις μηχανές τους.
«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών: Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
Σχετικά με την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, ανέφερε πως τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής: Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά, στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000. Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Προκειμένου τα παραπάνω μέτρα να τύχουν άμεσης εφαρμογής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία:
Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.
Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των Ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Προκειμένου να περιοριστεί η πυκνότητα μετακίνησης του πληθυσμού κατά τις ώρες αιχμής, αποφασίστηκαν:
Διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).
Ανακοινώθηκε επίσης η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Σχετικά με τα ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία - Τι θα γίνει με δημοτικά και παιδικούς σταθμούς
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό, είπε και σημείωσε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τι αλλάζει στο Δημόσιο - Κλειστά τα ΚΑΠΗ
Την αλλαγή στα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων, τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας, τη λεγόμενη τηλεργασία, αλλά και τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι του της επιδημίας του κορονοϊού.
«Η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία».
Σε ό,τι αφορά στους υπάλληλους του Δημοσίου και το ωράριο τους ούτως ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ επισήμανε ότι «από τη τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».
Και στο σημείο αυτό εξήγησε ότι «οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης».
«Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού», επισήμανε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου».
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας, όπως και οι Λέσχες Φιλίας.
Οι μάσκες και τα πρόστιμα
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας:
  • από εργαζομένους (και χρήση γαντιών) και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
  • από εργαζομένους και επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.
  • από εργαζομένους και πελάτες σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, πώλησης αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και επιδιορθώσεις ρούχων/υποδημάτων.
Γίνεται και αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης):
  • σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες
  • άτομα 3ης ηλικίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, έρχονται πρόστιμα για όσους δεν χρησιμοποιούν μάσκες, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση τους. Το ύψος του προστίμου θα φτάνει τα 150 ευρώ και θα επιβάλλεται από τους αστυνομικούς ή τους δημοτικούς αστυνομικούς, που θα κάνουν τους ελέγχους, στα σημεία που είναι υποχρεωτικό να φοράμε μάσκα.
Παραμένουν επίσης το πρόστιμο των 1.000 για την παράνομη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων αλλά και το πρόστιμο των 5.000 ευρώ για όποιο κατάστημα λειτουργεί ενώ δεν έπρεπε ή δεν έχει πάρει την άδεια να ανοίξει. Θα είναι ακόμη πολύ μεγάλα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που δεν θα θέλουν να συμμορφωθούν και δεν θα εκτελούν κατά γράμμα τους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλεται.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια