-->

Autodoc.gr

Autodoc.gr

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Τα νησιά του Αιγαίου ζητούν να μπουν σε καραντίνα το ένα μετά το άλλο

Ψαρά και Οινούσες ζητούν να εφαρμοστούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους από τον κορωνοϊό

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά του Αιγαίου ζητούν να μπουν σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στην νησιωτική Ελλάδα. Με διαδοχικές εισηγήσεις τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές αρχές των μικρών νησιών, που στερούνται εξοπλισμένων υγειονομικών δομών, θεωρούν πως η απαγόρευση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τους θα αποτρέψει τη διάδοση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την Τήλο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι με ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβουλίων Ψαρών και Οινουσών υποβάλουν αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς για την άμεση λήψη επιπρόσθετων έκτακτων και αυστηρότερων μέτρων, αποκλειστικά για τα μικρά νησιά και για την περαιτέρω θωράκισή τους από το, COVID-19.

Ειδικότερα, ο δήμος Ψαρών εισηγείται:

α)Τη θέσπιση μέτρου απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής μετακίνησης ταξιδιωτών προς τα μικρά νησιά, όπως είναι τα Ψαρά για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
β)Τη θέσπιση μέτρου υποχρεωτικής παραμονής σε καραντίνα 14 ημερών, σε όσους μόνιμους κατοίκους επιστρέφουν από ταξίδι σε Αθήνα ή Χίο για σοβαρούς λόγους υγείας και απρόβλεπτης ανάγκης.
γ)Την πρόβλεψη επιβολής αντίστοιχων κυρώσεων στις περιπτώσεις μη τήρησης και παραβίασης των ανωτέρων μέτρων.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την πορεία της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας και το γεγονός ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση της επιδημίας και την πρόσφατη εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στο νομό μας και συγκεκριμένα στο νησί της Χίου με το οποία τα Ψαρά έχουν καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση απαιτείται περαιτέρω συντονισμός και εγρήγορση». Ο κ. Βρατσάνος επισήμανε ότι «η ύπαρξη πολλών ηλικιωμένων, με πολλούς απ’ αυτούς να έχουν υποκείμενα νοσήματα, η ανεπάρκεια των μέσων και εργαλείων που διαθέτουν οι αγροτικοί ιατροί για τυχόν περίθαλψή τους και οι δυσκολίες αεροδιακομιδής, φέρνουν τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά σε πολύ δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της πατρίδας μας στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος κορονωϊού».

Αντίστοιχα, ο δήμος Οινουσών αποφάσισε τα ακόλουθα:

α)Την υποβολή αιτήματος προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για τη θεσμοθέτηση απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής μετάβασης επιβατών στις Οινούσσες υπό περιορισμούς.
β)Την διατήρηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων για την μεταφορά αγαθών, φαρμάκων και λοιπών αναγκών του νησιού.
γ)Την θεσμοθέτηση 14ημερου κατ’ οίκον περιορισμού για τους μονίμους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβούν στη Χίο ή αλλού για σοβαρούς λόγους υγείας με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες κυρώσεις.
δ)Την αποστολή της απόφασης στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, στους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και με κοινοποίηση στο Γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Οινουσών Γιώργος Δανιήλ, «μετά την διασπορά του κορονοϊού και την εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικά μας νησιά Χίο, Ικαρία και Μυτιλήνη και με δεδομένη την πλημμελή υγειονομική κάλυψη του νησιού μας σε προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος, αλλά και τις επικρατούσες συγκοινωνιακές συνθήκες αισθάνομαι την υποχρέωση σε συνεννόηση και με δημάρχους άλλων μικρών νησιών να εισηγηθώ στο σώμα να αιτηθούμε προς την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων επιβατών από και προς τις Οινούσσες με οποιοδήποτε ακτοπλοϊκό μέσο».


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->