Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δοκιμή λειτουργίας του αυτόνομου Μηχανικού Κομποστοποιητή στις φιλανθρωπικές - κοινωνικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος

Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE

Καθοριστικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας συνιστά για το Δήμο Κατερίνης, η εγκατάσταση και λειτουργία δύο  Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών  (ΑΜΚ) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στο χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος. Στο πλαίσιο αυτό και μετά  τη δοκιμή λειτουργίας του κομποστοποιητή στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η γενική δοκιμή λειτουργίας του κομποστοποιητή στο συγκρότημα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Προσήλιο Σβορώνου.
Παράλληλα, η εκπαίδευση του εντεταλμένου προσωπικού, με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης, της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκεκριμένα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και των Καθημερινών Συσσιτίων «Άρτος ο Επιούσιος», καθώς και εκπροσώπων της Εταιρίας που πραγματοποίησε την εγκατάσταση.


Η χρήση κομποστοποιητών αφορά στη μείωση των αστικών αποβλήτων, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κατερίνης ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE: «Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών», του Προγράμματος Interreg IV Balkan Mediterranean 2014 – 2020. Μία διαδικασία, η οποία συνδέεται άμεσα με την ορθολογικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη διαλογή τους στην πηγή.

Όπως είναι γνωστό, οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές υποδέχονται υπολείμματα τροφών, χόρτα (γκαζόν) καθώς και τρίμματα από κλαδιά (όχι ακέραια κλαδιά). Ουσιαστικά τα βιοαπόβλητα θα διαχωρίζονται και θα τοποθετούνται στους κομποστοποιητές, όπου με μία επεξεργασία μετά από σύντομο διάστημα θα δημιουργείται ένα κομπόστ, το οποίο αντί να καταλήγει στα σκουπίδια και στους ΧΥΤΑ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, ως λίπασμα κ.α. με αποτέλεσμα να μειωθούν ουσιαστικά τα αστικά απόβλητα.


ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΔΟΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ

Επιπλέον, στην περιοχή τού Προσήλιου και της Ανδρομάχης θα διανεμηθούν μικροί κάδοι σε κατοικίες, ώστε σε πρώτη φάση, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής (σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα διανεμηθούν μεγαλύτεροι κάδοι) να κάνουν τη διαλογή ξεχωρίζοντας τα υπολείμματα τροφών τους από τα υπόλοιπα αστικά απορρίμματα. Η μεταφορά των βιοαποβλήτων θα γίνεται είτε με όχημα των ίδιων των κατοίκων, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, είτε με όχημα του Δήμου Κατερίνης.

Για  τον Δήμο Κατερίνης ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 407.044,00 € και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% (85% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 15% από Εθνικούς Πόρους).Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.