Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Κορονοϊός: Μερικά τεστ αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης – Δείτε τι συμβαίνει!

Με την πανδημία της νόσου COVID-19 να μην παρουσιάζει σημεία καμπής, αλλά αντίθετα να κοστίζει ζωές χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για τα τεστ που θα εντοπίζουν τον ιό SARS-CoV-2.

Μόνο που ο κορονοϊός είναι ένας μαραθώνιος, αλλά κυβερνήσεις κι επιστήμονες τον τρέχουν με ρυθμούς… σπριντ, λόγω του πανικού που επικρατεί παγκοσμίως. Αυτό, μοιραία, φέρνει λάθη.

Ένα από αυτά τα λάθη είναι η ταχύτητα με την οποία δίνονται άδειες χρήσης σε δεκάδες τεστ κορονοϊού, την στιγμή που δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Κορονοϊός: 1 στα 3 τεστ δίνουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα ενώ ο εξεταζόμενος έχει COVID-19
Γιατροί δήλωσαν στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι η άνευ προηγουμένου ευελιξία που δείχνει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προς τις εταιρείες που αναπτύσσουν τεστ για τον κορονοϊό (ο FDA έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής 20 τέτοια τεστ) επιτρέπει σε πολλά από αυτά να μην έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά τους.

"Όλος ο τομέας της έρευνας για τεστ κορονοϊού είναι σε ρευστή κατάσταση", δήλωσε ο Bill Miller, ιατρός και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. "Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα τεστ περνούν από μια πραγματικά γρήγορη διαδικασία επικύρωσης. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν", πρόσθεσε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη, τα τεστ βγήκαν αρνητικά για κάποιους ασθενείς, αλλά αργότερα εκείνοι επέστρεψαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού και τελικά αποδείχτηκε ότι είχαν εξαρχής τη νόσο COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα αυτοί οι ασθενείς μετέδωσαν πιθανώς τον κορονοϊό σε άλλους. Άρα η αναποτελεσματικότητα ενός τεστ μπορεί εμμέσως να αυξήσει τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Ένας γιατρός, ο Mike Lozano της Envision Healthcare, εκτιμά ότι σχεδόν στο 33% των εξετασθέντων ασθενών το τεστ κορονοϊού μπορεί δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα!
Στις 28 Μαρτίου, ο FDA ενέκρινε ένα τεστ που δίνει θετικό αποτέλεσμα σε 5 λεπτά και αρνητικό αποτέλεσμα σε 13 λεπτά. Αλλά η μέθοδος είναι πιο σημαντική από το πόσο γρήγορα βγαίνει το αποτέλεσμα, καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μάχονται να ελέγξουν τον αριθμό των ασθενών που φθάνουν σε αυτά.

Συνήθως, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα μελετούσε εξονυχιστικά την ακρίβεια ενός ιικού τεστ, δήλωσε ένας πρώην στατιστικολόγος του CDC, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμα κι έναν χρόνο. Είναι μια διαδικασία που παρακάμπτεται αυτήν τη στιγμή, υπό την πίεση των αξιωματούχων για επιτάχυνση των τεστ, προκειμένου να “ισοπεδώσουν την καμπύλη” εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αυξάνουν επίσης την ανάπτυξη τεστ για να προσδιορίσουν εάν οι ασθενείς που αναρρώνουν διαθέτουν αντισώματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν άλλους με τον ιό SARS-CoV-2.

"Είναι καίριας σημασίας να ξέρουμε ότι τα τεστ που χρησιμοποιούνται, λειτουργούν", αναφέρει ο FDA. "Τα ψευδή αποτελέσματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εξάπλωση του COVID-19. Θέλουμε οι θεραπείες μας να ελέγχονται από τον FDA για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους. Το ίδιο θέλουμε και για τα τεστ, να ξέρουμε ότι είναι ακριβή και αποτελεσματικά”.


ΠηγήΕτικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.