HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κορονοϊός: Η κυβέρνηση καλεί την Εκκλησία να αναθεωρήσει για τον Επιτάφιο

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδας για το ωράριο της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς το ενδεχόμενο συνωστισμού ειδικά στον Επιτάφιο προκαλεί φόβους περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους πολιτικούς συντάκτες αφορούσε εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, που όριζε άνοιγμα των εκκλησιών στο κοινό μετά τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, προκάλεσε ανησυχία και αντιδράσεις.

Ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε καταρχήν ότι η Εκκλησία έχει δείξει μία πάρα πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις και η συνεργασία με την πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. «Όσον για το Πάσχα, είμαστε σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση κατά τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα, ώστε να μην υπάρξει κανένα συνωστισμός, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρξει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες, αλλά όντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια έξοδο από το σπίτι του για τους άλλους λόγους που δικαιολογείται αυτή η έξοδος, να εφαρμόσει ατομική λατρεία στην εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε, είναι να μην υπάρχει συνωστισμός, σε συνεργασία με την Εκκλησία, πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι, δεν πηγαίνουμε στις εκκλησίες μας και φροντίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό συνεπάγεται ότι το ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος θα ισχύσει, απλώς η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Όχι. Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία. Είπα ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα ώστε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα να μη χαθούν». Με τον τρόπο αυτό αποκάλυψε ότι η πολιτεία έχει καλέσει την Εκκλησία της Ελλάδος να αναθεωρήσει ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφή.

«Η πίστη μας είναι μέσα μας και δεν δοκιμάζεται»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ωστόσο και την ωριμότητα των πολιτών. Υπενθύμισε ότι υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες συνωστισμού στις εκκλησίες, αλλά αυτό δε συνέβη, γιατί οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δείχνουν υπευθυνότητ, ακούνε τις συμβουλές των ειδικών μένουν στο σπίτι και δεν συνωστίζονται. «Τον συνωστισμό θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτός είναι ο εχθρός μας. Η πίστη μας είναι μέσα μας και δεν δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Άρα, θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα μαζί με την Εκκλησία, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που θα μπορούσαν να πετάξουν όσα κερδίσαμε με κόπο».

Όσον αφορά στο Άγιο Φως και το θέμα που δημιουργήθηκε για... ντελίβερι από τους δήμους και από ορισμένες Μητροπόλεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πολιτεία έχει εξασφαλίσει τη μεταφορά του από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα και ανά την επικράτεια και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό επίπεδο συνεννόησης για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, πάντα με σεβασμό στη δημόσια υγεία».

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας ειδικά ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα Πέτσας. Όσον αφορά στους περιορισμούς στη Μεγάλη Εβδομάδα, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, που ευτυχώς το τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία. Ενώ όσον αφορά στις μετακινήσεις, επισήμανε ότι αυξάνονται οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς, στις παλιές εθνικές οδούς και στους παράδρομους. ώστε να μην κινδυνεύσει η προσπάθεια των πολλών από τους λίγους.

«Έχει σημασία να έχουμε στο μυαλό μας το εξής: Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό, ακόμη και ένα 5% του πληθυσμού να μην τηρήσει τα μέτρα, είναι ικανό να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι υπόλοιποι», τόνισε και απευθυνόμενος σε όσους επιχειρήσουν να εκδράμουν στην επαρχία είπε: «Θα αυξηθούν τα πρόστιμα, θα αφαιρεθούν οι πινακίδες τους, δεν θα μπορέσουν να πάνε στον προορισμό τους. Ας το ξανασκεφτούν. Θα κάνουμε Πάσχα όπως αρμόζει στα ήθη και στα έθιμα και τις παραδόσεις μας από του χρόνου, όλοι μαζί».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια