HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κορονοϊός: Κρίσιμο Σάββατο αποφάσεων για Μητσοτάκη – Οι μάσκες και το δίλημμα των σχολείων

Τις οριστικές αποφάσεις για την άρση των περιορισμών λόγω κορονοϊού, αναμένεται να λάβει σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας πλέον στα χέρια του την τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε μέχρι αργά χθες Παρασκευή βράδυ υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Οι προτάσεις των ειδικών θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη στις δέκα το πρωί του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του κ. Τσιόδρα.

Θα ακολουθήσει στις δώδεκα το μεσημέρι νέα συνάντηση με την ομάδα άρσης των μέτρων, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Κικίλιας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο βασικός σχεδιασμός αφορά στην έναρξη χαλάρωσης των περιορισμών από τις 4 Μαΐου, όμως οι λεπτομέρειες και το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι καθοριστικές εν προκειμένω. Σημειωτέον δε ότι το σχέδιο μετάβασης σε μία νέα κανονικότητα, το οποίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες με δήλωση του τη Δευτέρα, δεν θα είναι "γραμμένο σε πέτρα": Θα είναι ευέλικτο και θα αλλάζει ανάλογα με την εξέλιξη του ιού, του οποίου τη συμπεριφορά δεν γνωρίζουν ακόμη καλά οι επιστήμονες.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο κ. Μητσοτάκης και κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους, η άρση των μέτρων όχι μόνο θα είναι σταδιακή και αργόσυρτη (θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο μήνες για να αρθούν όλοι οι ισχύοντες σήμερα περιορισμοί), αλλά δεν σηματοδοτεί και την επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα, αλλά σε μία νέα κανονικότητα. Χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά όχι η επαγρύπνηση και η τήρηση κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, διαμήνυσε χθες ο κ. Τσιόδρας. Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προειδοποίησε ότι πολλές συνήθειες μας θα αλλάξουν στη νέα κανονικότητα και πως και μετά τις 4 Μαΐου θα συνεχίσουμε να τηρούμε αποστάσεις, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να αποφεύγουμε χειραψίες.

Υποχρεωτικές οι μάσκες 
Ο κ. Τσιόδρας, αλλά και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη Γερμανία εξάλλου για παράδειγμα έχει καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε δημόσιους χώρους. Ιδίως σε αστικά λεωφορεία και μετρό, όπου ο κανόνας του 50% πληρότητα δεν είναι εύκολο πάντα να τηρηθεί με ακρίβεια, ούτε είναι βεβαίως δυνατόν να βρίσκονται σε κάθε όχημα ή συρμό αστυνομικοί, η χρήση της μάσκας περιορίζει τις πιθανότητες μετάδοσης. Ταυτόχρονα εξετάζονται και άλλα μέτρα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός τις ώρες αιχμής, αλλά η κίνηση να "απλωθεί" κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η επαναφορά πάντως και των μέσων μαζικής μεταφοράς σε μία κανονικότητα θα είναι επίσης σταδιακή και μακρά διαδικασία. Η κυβέρνηση έχει μελετήσει και το παράδειγμα άλλων χωρών, ενώ σημειωτέον ότι εκτιμάται πως οι πολίτες ούτως ή άλλως δείχνοντας υπευθυνότητα θα περιορίσουν από μόνοι τους τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το δίλημμα με τα σχολεία 
Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι πρόθεση της είναι από τις 11 Μαΐου να επιστρέφουν σταδιακά οι μαθητές στα θρανία, αρχής γενομένης από τους μαθητές της Γ Λυκείου, καθώς άλλωστε οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου- χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί με ποια ακριβώς μέτρα, αλλά προφανώς με τήρηση αποστάσεων και αυστηρών κανόνων υγιεινής. Από εκεί και πέρα υπήρξαν διχογνωμίες για την επανέναρξη μαθημάτων στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις να μην ανοίξουν καθόλου τα δημοτικά. Σημειωτέον ότι τη λήψη της απόφασης επηρεάζει η δομή της ελληνικής οικογένειας, δηλαδή το γεγονός ότι συχνά οι παππούδες ζουν μαζί με τα εγγόνια τους, ενώ εάν δεν ανοίξουν ξανά τα σχολεία θα χρειαστεί επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα 
Υπενθυμίζεται ότι με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς στόχος ήταν στις 4 Μαΐου να αρχίσουν ξανά να λειτουργούντα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Την ίδια ημερομηνία πρόθεση είναι να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής μηνυμάτων στο 13033 ή συμπλήρωσης της γραπτής φόρμας για αιτιολόγηση των μετακινήσεων. Σταδιακά θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις εκτός νομού χωρίς αιτιολόγηση.

Το άνοιγμα των σχολείων θα ξεκινήσει από τη Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου και από τα φροντιστήρια.

Η άρση των μέτρων θα γίνεται κατά κύματα με κάθε νέα χαλάρωση να πραγματοποιείται επτά ή 14 ημέρες μετά την προηγούμενη. Έτσι μέσα ή τέλη Μαΐου, εφόσον η εξάπλωση του ιού παραμένει ελεγχόμενη, θα ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους, ενώ θα αποκατασταθούν και οι εσωτερικές πτήσεις.

Με το τρίτο κύμα χαλάρωσης, στις αρχές ή μέσα Ιουνίου, πρόθεση ήταν να ανοίξουν πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι και μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και τουριστικά καταλύματα.

Αγωνία για τον τουρισμό - Προσδοκία για ευρωπαϊκή απόφαση για τις αερομεταφορές
Το παράδοξο σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη για τον τουρισμό χρονιά, είναι πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε πιο λεπτή θέση από τα μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Και αυτό καθώς σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό σε πολύ περισσότερα άτομα, συν τη ζημία στη φήμη της εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος το ξενοδοχείο θα πρέπει να κλείσει, αλλά να πληρώσει το εποχικό προσωπικό. Έτσι μεγάλες μονάδες θα εξετάσουν αν θα ανοίξουν, ενώ οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Το ερώτημα είναι η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η γενικότερη εργασιακή αβεβαιότητα πόσο θα επηρεάσει τον εσωτερικό τουρισμό. Ενώ όσον αφορά στον τουρισμό από το εξωτερικό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών. Ο κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ να εξετάσει η Κομισιόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για επανέναρξη των πτήσεων. Στην κυβέρνηση εξάλλου ελπίζουν ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είχε πολύ λιγότερα θύματα από την Ιταλία θα κατευθύνει όσους εφέτος κάνουν τουρισμό από την υπόλοιπη Ευρώπη προς τη χώρα μας. Το ρίσκο είναι βέβαια οι τουρίστες να φέρουν τον κορονοϊό σε νησιά που δεν διαθέτουν όχι κλίνες ΜΕΘ αλλά ούτε καν νοσοκομεία, καθώς και σε επαρχιακές περιοχές όπου τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.

Οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες βεβαίως, που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό καθώς πέραν όλων των άλλων οι άνθρωποι φοβούνται να μπουν σε αεροπλάνο, έχουν σχεδιάσει αυστηρά μέτρα, όπως στολές ανάλογες με τις ιατρικές για τους αεροσυνοδούς, μάσκες για τους επιβάτες, θερμομέτρηση, απαγόρευση αποσκευών μέσα στην καμπίνα, απολυμάνσεις, και λιγότερες θέσεις ανά πτήση ώστε να τηρούνται αποστάσεις.

Σε μία κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για το θέμα των πτήσεων και των αεροδρομίων αναμένεται να καταλήξει το συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών την Τετάρτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας πάντως προέβλεψε ότι κανονικές διακοπές με γεμάτες παραλίες δε θα δούμε εφέτος σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ενώ γερμανικές επίσης αναλύσεις προβλέπουν ότι ο τουρισμός θα επανέλθει το 2023...


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια