HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Πιερίας με την Μπ. Σκούφα & τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους

Τα προβλήματα, οι ανησυχίες και η  μετάβαση στην επόμενη μέρα μετά την κρίση πανδημίας όσον αφορά τον εμπορικό κόσμο, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας με την συμμετοχή των εκπροσώπων των εμποροβιοτεχνικών φορέων της Πιερίας τη Δευτέρα 27/4. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας, η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ο Τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής κ. Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής κ. Γιώργος Τσίπρας.

Οι φορείς της Πιερίας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου μετέφερε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία και τα αιτήματα των μελών του Επιμελητηρίου, μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση της  προκαταβολής φόρου,   η ανάγκη επιδοτήσεων των επιχειρήσεων για 24μηνη εργασία αντί για  επιδότηση ανεργίας των 390 ευρώ όπως γίνεται σήμερα. Επεσήμανε ότι δεν έχει λογική  η είσπραξη ανταποδοτικών τελών προς τους δήμους, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, ζήτησε το δώρο Πάσχα όσον αφορά το ποσό που αντιστοιχεί από την ημερομηνία που έκλεισαν οι επιχειρήσεις να δοθεί από τον ΟΑΕΔ ή το υπουργείο Εργασίας και επανέλαβε την ανάγκη να δημιουργηθούν σχολές στον επαγγελματικό τομέα στα Επιμελητήρια της χώρας. «Δεν μπορούμε να βρούμε τεχνίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητήριου υπογραμμίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να ξαναϋπάρξει ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές σε αναστολή των κλειστών λόγω κορωνοϊού επιχειρήσεων.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό, αναφέροντας ως παράδειγμα αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ που πουλάνε όπως είπε τα πάντα, ρούχα εργαλεία κλπ. «Θα πρέπει να πουλάνε μόνο τρόφιμα, για να μην βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό», σημείωσε.

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας  αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε πριν από λίγο καιρό που αποτελούσε μια κραυγή αγωνίας  για τους καταστηματάρχες που δεν πήραν ακόμη ούτε ένα ευρώ. Ζήτησε τη λήψη μέτρων με την κάλυψη των επιταγών στην ώρα τους με εγγύηση 80% του ελληνικού δημοσίου, για τους μήνες από Μάρτιο έως Ιούνιο, να δοθούν κεφάλαια κίνησης 25 % του τζίρου της περυσινής χρονιάς, σε όλους ανεξαιρέτως, 50% επιδότηση του ενοικίου από το κράτος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και 40% μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 50% μείωση του τέλους  επιτηδεύματος 50 % για φέτος και κατάργηση σε βάθος τετραετίας.Όπως ανέφερε ο κ. Ρέχας, στη Γερμανία δόθηκαν 9000 ευρώ το μήνα σε επιχειρήσεις  με 0-5 εργαζομένους, 15.000 σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους.

Κλειστά καταστήματα και οι οφειλές τρέχουν!

Η πρόεδρος των Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Κουτσιμανή, επεσήμανε ότι το 61% των επιχειρήσεων είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά της κρίσης, κι όσες επιβιώσουν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά από ένα χρόνο, ίσως και δύο. Πρόσθεσε ότι τα 800 ευρώ για δυο μήνες που έκλεισαν τα μαγαζιά, δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις που έχουν, ζήτησε την αναστολή των χρεώσεων τραπεζών όπου υπάρχουν συναλλαγές ebanking, χρεώσεις οι οποίες φτάνουν τα 40 ευρώ το μήνα! Όπως σημείωσε, στις εποχικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρξει αναστολή οφειλών μέχρι το 2021,να δοθούν δάνεια στους καταναλωτές παρόλο που στο παρελθόν η συγκεκριμένη πρακτική αναδείχθηκε προβληματική, ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και επίσης να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση στους επαγγελματίες για την επανεκκίνηση.

Οι προτάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας και Ε. Σκούφα, αναφέρθηκαν στο  νέο σχεδιαζόμενο πτωχευτικό δίκαιο με τις αναγκαστικές εκτελέσεις,  που έγινε καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και με τον εύφημο τίτλο «επιτάχυνση διαδικασιών εξαγοράς και συγχωνεύσεων», που λύνει τα χέρια των πιστωτών και είναι άκρως προβληματικό. Το ίδιο προβληματική είναι όπως τόνισαν χαρακτηριστικά,  και η μη επέκταση προστασίας της α΄κατοικίας.

Αναφέρθηκαν στην επιδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού με 200 εκ, η οποία  είναι πολύ μικρή, καθώς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο είχε ζητήσει 1 δις ευρώ. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «SURE» για τη στήριξη της εργασίας, χρήματα από προγράμματα του ΕΣΠΑ άμεσα διαθέσιμα, και τα 20 δις από το μαξιλάρι που άφησε ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισαν ότι στις  τράπεζες θα πρέπει να επιβληθεί δια νόμου, πόσα θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ποιους θα πάνε, με ποιους όρους και πότε.  Υπάρχουν,  όπως είπαν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία,  μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο όπως επεσήμαναν, αν η κυβέρνηση επιλέξει τη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών, αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες κατευθύνσεις κι οδηγίες δια νόμου, όπως έγινε και στην Κύπρο.

Τέλος, όλοι συνομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενεργούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού που είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας.



(Δελτίο τύπου)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια