HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Bloomberg για Ελλάδα: «Το πρώην προβληματικό παιδί της Ευρώπης αποτελεί πλέον παράδειγμα για όλο τον κόσμο»

Με νέο άρθρο «ύμνο» επαινεί την Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg για την στάση της απέναντι στον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «το πρώην προβληματικό παιδί της Ευρώπης αποτελεί πλέον παράδειγμα για όλο τον κόσμο»

Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους, απέχοντας παρασάγγας από τον απολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που μαζί μετρούν σχεδόν 58.000 θανάτους.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, μια ακόμα χώρα που θεωρείται ότι αντιμετώπισε τον ιό υπεύθυνα και αποτελεσματικά.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστώνει την επιτυχία αυτή στην ετοιμότητα και στην πειθαρχία του λαού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης τον περασμένο Ιανουάριο. Επαίνεσε την ευρεία συμμόρφωση του πληθυσμού με τα μέτρα της καραντίνας στο διάγγελμα που απηύθυνε αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας πάντως ότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα.

Τα μέτρα που ελήφθησαν νωρίς για να θωρακίσουν το ελληνικό σύστημα Υγείας περιελάμβαναν τη συγκρότηση μια επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες πληροφόρησης του πληθυσμού και στενή επαφή με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, αναφέρει γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στο Bloomberg.

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης», αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και Πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου – μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Το lockdown, που περιλάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων,ακολούθησε μια εβδομάδα μετά.

Εκτός από το ότι απέφυγε τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.

Ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε άμεσα μετά το πρώτο κρούσμα, αναφέρει ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό έκανε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς, εξηγεί.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις από τους κκ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια του Πάσχα με κορύφωση από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα. Προς ώρας το lockdown ισχύει για τη χώρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, μια αλλαγή που «θα είναι σταδιακή, μακρά και δεν θα είναι αυτόματη», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό.»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η χώρα έχει ένα ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση όλων όσων βρίσκονται σε καραντίνα. Κάποια στιγμή, παρακολουθούνταν περίπου 29.000 άτομα.

«Αυτό που βοήθησε ήταν να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση κορωνοϊού ως έναν μικρό κύκλο της επιδημίας και να προσπαθήσουμε να το απομονώσουμε, έτσι ώστε αυτοί οι κύκλοι να μην «συνδέονται και να μην αλληλομολλύνονται», δηλώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Η εναλλακτική λύση, είπε, θα ήταν «μια επίδραση χιονοστιβάδας που οδηγούσε την κατάσταση εκτός ελέγχου».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια