HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κυριάκος: Stop στα φέρετρα και νέο αφήγημα για την οικονομία (του Μιχάλη Κωτσάκου)

Ο πρωθυπουργός ακούει, δεν δίνει απάντηση στις εισηγήσεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο και ρίχνει το βάρος του στην πανδημία και την οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις, όπως λένε οι πολιτικοί όταν δεν είναι ευνοϊκές γι’ αυτούς, απλά αποτυπώνουν τη στιγμή. Σε αυτή, όμως, την ιδιαίτερη εποχή οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν όχι απλά τη στιγμή και την τάση, αλλά μία ξεκάθαρη κατάσταση, η οποία μπορεί να θωρηθεί ως το νέο status quo. Διότι όταν η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει ως πλέον κατάλληλα τα κυβερνητικά μέτρα σε ποσοστό 87% (σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της Interview), τότε ο καθένας μπορεί να κατανοήσει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι έπονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μόλις περάσει η φουρτούνα του κορωνοϊού κι επιστρέψουμε σε ήρεμα νερά.

Έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα όσοι εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, έχοντας κερδίσει τον υγειονομικό πόλεμο, ζητώντας νωπή εντολή για να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει. Και όπως ισχυρίζονται όσοι εισηγούνται εκλογές, «θα ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τη φαρσοκωμωδία της απλής αναλογικής», υπενθυμίζοντας τι συνέβη σε Ιταλία και Ισπανία, όπου καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα, διότι υπήρχαν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες (και στις δύο χώρες υπάρχουν συγκυβερνήσεις).
Ο πρωθυπουργός ακούει, αλλά δεν δίνει απάντηση σε όσους εισηγούνται εκλογές. Κάποιοι εξηγούν αυτήν τη σιωπή, επειδή για τον κ. Μητσοτάκη προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας και η οικονομία. Κάποιοι άλλοι τονίζουν πως ο πρωθυπουργός «αποθηκεύει» τις εισηγήσεις κι ετοιμάζεται για νέο αιφνιδιασμό.
Στη μάχη κατά της πανδημίας ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη βγει νικητής. Η τεράστια τηλεοπτική προβολή που έχει, του επιτρέπει τον κάθε λογής αιφνιδιασμό. Τουναντίον, ό,τι και να πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την εποχή ξεχνιέται μόλις αλλάξει το επόμενο τηλεοπτικό πλάνο. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει καλά πως πρέπει να κερδίσει την τωρινή μάχη, για να έχει το δικαίωμα στη συνέχεια να σκεφτεί την πιθανότητα δεύτερης μάχης σε άλλο πεδίο, όχι στο υγειονομικό. Ξέρει επίσης ότι όποιος πρωθυπουργός περιμένει επανεκλογή του στηριγμένος μόνο στην ευγνωμοσύνη των ψηφοφόρων, θα έχει την τύχη του Τσόρτσιλ. Το 1945 βγήκε νικητής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ηττήθηκε στις βρετανικές εκλογές. Οι ευγνώμονες Βρετανοί έστειλαν τον «δύστροπο γέρο» σπίτι του. Και ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει διαβάσει τη βρετανική Ιστορία.
 Απέκρουσε τις κατηγορίες
Πέραν των αλλεπάλληλων αιφνιδιασμών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποκρούσει στην πράξη όλους τους ισχυρισμούς του βασικού του αντιπάλου, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα και την ενίσχυση των δομών υγείας. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η μάχη με τον κορωνοϊό θα αφήσει πίσω της συντρίμμια, αλλά ευτυχώς (ως φαίνεται μέχρι τώρα) όχι χιλιάδες φέρετρα. Θα αφήσει δυστυχώς και ως προίκα διάφορους δήθεν αριστερούς που κατοικοεδρεύουν πέριξ της Κουμουνδούρου και οι οποίοι απειλούν ότι «θα λογαριαστούμε». Και ήδη στο Μαξίμου αναλογίζονται και τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις ουρές στον ΟΑΕΔ. Και τότε είναι πολύ πιθανό οι Έλληνες να λησμονήσουν ακόμη κι «ευχαριστώ» να πουν στον Κυρ. Μητσοτάκη και να πειστούν από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ ότι ανακάλυψαν νέα λεφτόδεντρα. Όπως λένε και οι αναλυτές, «η ευγνωμοσύνη έχει πεπερασμένο πολιτικό αποτέλεσμα και η κατεδαφισμένη οικονομία χρειάζεται αφήγημα».
 Απευκταία σενάρια
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αιφνιδιαστεί πολλάκις από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τρέμουν στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Και γνωρίζουν πως ακόμη και εάν κατηγορήσουν το κυβερνών κόμμα για μικροπολιτική εκμετάλλευση στην υγειονομική κρίση, ελάχιστοι θα τους ακούσουν.
Και πάνω στη διαχείριση των κρίσεων θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα για να γίνουν οι συγκρίσεις από τους ψηφοφόρους. Στο μεταναστευτικό και στην κρίση του Έβρου από τη μία ο Μητσοτάκης θα παρατάξει τα αντανακλαστικά του, την αποφασιστικότητά του και τον Χρυσοχοΐδη, και από την άλλη ο Τσίπρας την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Στην υγειονομική κρίση από τη μία πλευρά ο ένας έχει τον Κικίλια όπου τον όπλισε με ΤσιόδραΜόσιαλο, και ο άλλος τον Πολάκη να φωνάζει για ρεμούλες και άλλες αστείες καταγγελίες. Και φυσικά στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας ένας είχε Τόσκα, Δούρου και εκατόμβη νεκρών σε Μάτι και Μάνδρα, και ο άλλος τον Χαρδαλιά.
Αλλά ακόμη και στο θέμα της δημόσιας υγείας η σύγκριση βαίνει υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαφορά είναι ότι αυτοί που έλεγαν ότι στήριζαν το ΕΣΥ, το άφησαν γυμνό, ενώ οι νεοφιλελέδες φρόντισαν με ταχύτατες διαδικασίες να το ενισχύσουν άμεσα με 4.000 ιατρούς και νοσηλευτές, εκ των οποίων η πλειονότητα θα μονιμοποιηθεί. Κι αυτός είναι ο μεγάλος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί και την αναστάτωση στην Κουμουνδούρου. Η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι σε περιόδους καταστροφών οι λαοί συνήθως συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους. Κι αυτό δεν είναι σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, ο αντίλογος είναι ότι με χιλιάδες επιχειρήσεις κατεστραμμένες και με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με μειωμένο ή ελαχιστοποιημένο εισόδημα, η άσκηση αντιπολίτευσης θα είναι πιο εύκολη. Όμως και αυτό θα κριθεί από την ετοιμότητα της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί πόρους που θα διατεθούν και από την Ε.Ε. και από τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης – κάτι που δείχνει ότι το έχει αντιληφθεί.
Αυτή είναι η παρενέργεια του ιού που φοβίζει την Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα με μία ευρεία νίκη Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές θα εξουδετερωθεί και η απλή αναλογική. Κάτι που θα επιτρέψει στον νυν πρωθυπουργό με λυμένα χέρια να εξηγήσει το σχέδιό του για ανοικοδόμηση της χώρας υπενθυμίζοντας τα δεινά Ιταλίας και Ισπανίας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια