HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 10 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

10 Μαΐου

Γεγονότα

1953-Περατώθηκε η κατασκευή της υδατοδεξαμενής Πύδνας (Κίτρους). (Μακεδονικός Αγών, 10-5-1953, σελ. 2),

1965-Την Κατερίνη επισκέπτεται ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. (Μακεδονικός Αγών, 18-5-1965, σελ. 1)

1970-Ιδρύεται ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κατερίνης στην αίθουσα του Σκακιστικού Ομίλου της πόλης.  Οι Γεώργιος Οικονόμου, Χρήστος Συμεωνίδης και Συμεών Χαραλαμπίδης εκλέγονται στην προσωρινή επιτροπή του συλλόγου. (Νέα Εποχή, 23-5-1970, σελ. 1)

1977-Αναγνωρίζεται από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κατερίνης σωματείο με την επωνυμία «Εκπολιτιστική και Λαογραφική Κίνηση Αιγινίου» με έδρα το Αιγίνιο. (Ολύμπιον Βήμα, 18-5-1977, σελ. 3)

1981-Τελούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλέξανδρου Υψηλάντη (έργο του γλύπτη Στρατή  Φιλιππότη) στη Νέα Τραπεζούντα. (Μακεδονικός Αγών, 16-5-1981, σελ. 1)


2008-Στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ του Σαν Νικάντρο της Ιταλίας έλαβαν μέρος μαθητές 150 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Πιερίας.

Τα παιδιά από το 3ο ΓΕΛ πήραν μέρος στο Fashion Show με δημιουργίες που επιμελήθηκε η μαθήτρια του σχολείου Μανουσαρίδου Ελένη. Τα μοντέλα έκαναν μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης και ΓΕΛ Λιτοχώρου. Σαν επαγγελματίες παρουσίασαν της δημιουργίες της συμμαθήτριας τους η οποία εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική ενδυμασία. Την κίνηση επιμελήθηκε η Καούρη Ιφιγένεια καθηγήτρια φυσικής Αγωγής και την μουσική επιμέλεια η Μαρινοπούλου Παρασκευή, κοινωνιολόγος του σχολείου. Το σχολείο απέσπασε το 1ο βραβείο και μάλιστα ως ideal girl της διοργάνωσης οι κριτές επέλεξαν την μαθήτρια Μπίνου Θωμαή.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης έλαβαν μέρος με την ομάδα του παραδοσιακού χορού χορεύοντας ποντιακούς χορούς. Οργανοπαίχτες και χορευτές μαθητές δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους και με τις οδηγίες των κυρίων Σαραηλίδη και Ζάλιου εντυπωσιάζουν κριτική επιτροπή και θεατές, αποσπώντας την πρώτη θέση και αυτοί.

Τέλος το ΓΕΛ Λιτοχώρου συμμετείχε με 48 μαθητές και διαγωνίστηκε στην κατηγορία χορωδίας. Οι μαθητές υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Σάλτα καθηγητή φυσικού, τραγούδησαν Θεοδωράκη και Χατζηδάκη. Τραγουδώντας τον «Ζορμπά» μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παρουσιάστηκαν μπροστά από τη χορωδία και χορεύοντας συρτάκι ξεσήκωσαν το αμφιθέατρο που με το ρυθμικό χειροκρότημά του επευφημούσε τους μαθητές χορωδούς. Τα βήματα του χορού δίδαξε ο κ καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Σχολείου,  Στογιάννος Κων/νος.

Στο ΓΕΛ Λιτόχωρου εκτός από το κύπελλο για την πρώτη θέση που κατέκτησε του απονεμήθηκε και το μετάλλιο της Ιταλικής δημοκρατίας.
(Ολύμπιο Βήμα, 15-5-2008)

2009-Εγκαινιάζεται από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Κιλτίδη, το Αλιευτικό Καταφύγιο Μεθώνης που κατασκεύασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ένα έργο πνοής που προσφέρει οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη Βόρεια Πιερία.
Το αλιευτικό καταφύγιο κατασκευάστηκε με κονδύλια του Γ΄  Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. Διαθέτει 132 θέσεις ελλιμενισμού για αλιευτικά σκάφη και κότερα, καθώς μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως τουριστικό, αναβαθμίζοντας και την τουριστική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στην πρόσβαση και ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου της Βόρειας Πιερίας. (Ολύμπιο Βήμα, 6-5-2009)

2018-Συγκροτείται σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΣ Κατερίνης. Πρόεδρος εξελέγη ο Θεόδωρος Τεκιρίδης, αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Οικονόμου, γενικός γραμματέας η Παρασκευή Μιχωλού, ταμίας η Αργυρώ Μπουζιώτα, έφοροι οι Νικόλαος Τζέγκας (ορειβασίας), Ηλίας Κυριζόπουλος (χιονοδρομίας), Στέλιος Ασαρίδης (εγκαταστάσεων και υλικού), Χρήστος Σκαρλάτος (εγκαταστάσεων-γραφείων), υπεύθυνος καταφυγίου ο Παύλος Χατζησαββίδης και στην Εξελεγκτική Επιτροπή οι Αστέριος Χαρίσης, Ιωάννης Κουσίδης και Δημήτριος Σκουλαρίκης. (Λευτεριά, 11-5-2018)

Έφυγαν

1982-Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Δημήτριος Ζουπανιώτης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Κοινότητας Λόφου (1964-67). (Χρυσάφη, Φωτεινή. Λόφος Πιερίας Αναδρομή στις ρίζες και στον τόπο. Εκδόσεις Μάτι, 2014)

Δημήτριος Ζουπανιώτης

2006-Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο Δημήτριος Γιαλένιας του Μόσχου, πρόεδρος της Κοινότητας Περίστασης (1983-98). Ήταν γιος του επίσης διατελέσαντος προέδρου της Κοινότητας , Μόσχου Γιαλένια.

Δημήτριος Γιαλένιας

Έγιναν κι αυτά

1965-Στις πρώτες αρχαιρεσίες του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Υπαλλήλων νομαρχιών (Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης και Κιλκίς), με έδρα τη Βέροια, εκλέγονται οι: Νικόλαος Λιαράκος, πρόεδρος (Νομαρχία Πέλλης), Άγγελος Ασημακόπουλος, αντιπρόεδρος (Νομαρχία Πιερίας). Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγη η υπάλληλος της Νομαρχίας Πιερίας, Ερμιόνη Καραζαφείρη. (Μακεδονικός Αγών, 18-5-1965, σελ. 1)

1976-Αναγνωρίζεται το σωματείο «Το Αθάνατον» με έδρα τη Χράνη. (Ολύμπιον Βήμα, 15-5-1976, σελ. 4)

1983-Τα πρώτα Υψηλάντεια διεξάγονται στη Νέα Τραπεζούντα, όπου παρίσταται ο υπουργός Βορείου Ελλάδος, Βασίλειος Ιντζές.

2009-Στους διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας  παίδων-κορασίδων που πραγματοποιούνται στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή 210 κωπηλατών από όλη την Ελλάδα, ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης συμμετείχε με 14 αθλητές και κατέκτησε ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια. Πιο συγκεκριμένα το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Μπικογιάννης στο σκιφ παίδων 12-14 ετών, ενώ χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Κωστόπουλος, πραγματοποιώντας πολύ ικανοποιητική εμφάνιση στο σκιφ παίδων. Επίσης χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν και οι αθλητές Ζέρβας Ειρηναίος, Τσολόπουλος Αλέξης, Γουρουτίδης Κώστας και Καραμήτρος Θωμάς στο τετραπλό σκιφ παίδων 12-14 ετών.Την αποστολή συνόδεψαν ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης Παναγιώτης Σεϊτανίδης, η έφορος κωπηλασίας Χ. Παρλίτση και ο προπονητής του τμήματος Γιώργος Μπικογιάννης. Ακόμη κάποιοι γονείς και φίλοι της κωπηλασίας ήταν εκεί για να στηρίξουν τους νεαρούς αθλητές στην προσπάθειά τους. (Ολύμπιο Βήμα, 15-5-2009)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια