Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 16 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης*
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

16 Μαΐου

Γεγονότα

1928- Διοικητικές μεταβολές.
Αναγνωρίζονται οι οικισμοί:
Νέα Κατερίνη , που προσαρτάται στην Κοινότητα Δίου.
Λιμένας και Νέα Αγαθούπολις, που προσαρτώνται στην Κοινότητα Μεθώνης.
Μπάνη, που προσαρτάται στην Κοινότητα Πίδνης.
Προσφυγικός Συνοικισμός Παντελεήμονος, που προσαρτάται στην Κοινότητα Πλαταμώνος,
Μονή Αγίου Γεωργίου, που προσαρτάται στην Κοινότητα Ρητίνης.
Αλώνια, που προσαρτάται στην Κοινότητα Σφενδαμίου.


Καταργούνται:

Οι οικισμοί  Μπατάνη της Κοινότητας Κατερίνης,
Μονή Μακρυρράχης της Κοινότητας Κολινδρού, 
Παραλία Ελευθεροχωρίου της Κοινότητας Μεθώνης,
Κουβρομήτσι της Κοινότητας Μοσχοποτάμου,
Αλυκή Κίτρους τγς Κοινότητας Πίδνης,
Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλαταμώνος της Κοινότητας  Πλαταμώνος.
Παλιομέτοχον της Κοινότητας Ρυακίων
και Μονή Αγίου Γεωργίου της Κοινότητας Σκουτέρνης.

1954-Έγιναν οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Καπνομεσιτών Νομού Πιερίας. Πρόεδρος εξελέγη ο Γεώργιος Ευαγγελάκης. (Μακεδονικός Αγών 16-5-1954, σελ. 1)

1956-Θερμή υποδοχή επιφυλάσσει ο λαός της Κατερίνης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δωρόθεο, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη. (Μακεδονικός Αγών, 20-5-1956, σελ. 1).

1958-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης η ίδρυση του σωματείου Φορτοεκφορτωτών Πύδνης-Κίτρους “Ο Άγιος Κωνσταντίνος”. (Μακεδονικός Αγών, 5-6-1958, σελ. 4).

1961-Στις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Μυλεργατών Κατερίνης, εξελέγη πρόεδρος ο Δημήτριος Τζαμτζής. (Νέα Εποχή, 16-5-1961, σελ. 5)

2017-Μία 15χρονη στην Κατερίνη έγινε το πρώτο θύμα του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» στην Ελλάδα. Η μητέρα της 15χρονης κατήγγειλε στις 7 Μαΐου στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ότι η κόρη της συνομίλησε με άγνωστους στο Facebook στις 1 και στις 3 του ίδιου μήνα. Μετά από παρότρυνσή τους, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η 15χρονη πήρε δύο χάπια και προκάλεσε αμυχές στους μηρούς της. (ΑΜΠΕ, 16-5-2017)

Έφυγαν

1971-Θάνατος σε ηλικία 71 ετών του πρώην προέδρου της Κοινότητας Κονταριώτισσας, Ευάγγελου Αναγνωστόπουλου. Αγρότης και συνδικαλιστής, ήταν μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου Κοινοτήτων Ολύμπου. Το 1954 εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος και επανεξελέγη το 1959 και το 1964. Ανέπτυξε έντονη συνεταιριστική δράση και επί θητείας του έγιναν
προσπάθειες για τη διανομή οικοπέδων και κατασκευάστηκαν δρόμοι.  Το 1966-67 έγινε ο ηλεκτροφωτισμός του χωριού.Φωτό:

Πρώτος από αριστερά: Ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Πλιούμπης, πρόεδρος της Κοινότητας το 1974-75. Δεξιά από τον αστυνομικό: ο Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος. Δεξιά του, ο Γραμματέας της Κοινότητας, Γιάννης Παπάζογλου. (Φωτό: Οικογενειακό αρχείο)

1988-Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Χρήστος Ν. Αλεξόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Κονταριωτίσσης (1959-61) και στη συνέχεια αντιπρόεδρος (1962-63).
Στα έργα του κατά την περίοδο της θητείας του ως κοινοτάρχη συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή δρόμου επί του ναού του Αγίου Αθανασίου και η συντήρηση των δρόμων του χωριού.                        Όμως, το σημαντικότερο ίσως έργο του ήταν ότι με προσωπική εργασία συνετέλεσε στη μεταφορά νερού από τον Όλυμπο (με σωλήνες). Εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 1959 και πρόεδρος τον Μάιο του 1959.

Έγιναν κι αυτά

1954-Τελούνται στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Κατερίνη οι γάμοι του δικηγόρου Ιωάννη Μαντζαρόπουλου και της Νίτσας Χασιώτου. (Μακεδονικός Αγών, 23-5-1954, σελ. 4).

1981-Έπειτα από αρχαιρεσίες στο Σωματείο Μοσχοαγελαδοτρόφων “Τα Πιέρια” πρόεδρος εξελέγη ο Ηλίας Πιλάλης.(Μακεδονικός Αγών, 16-5-1981, σελ.2)

1970-Καθορίζονται τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Μοσχοχωρίου και Λαγοράχης, με απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου ορίων του νομού Πιερίας, με πρόεδρο τον διευθυντή της Νομαρχίας, Θεόδωρο Μπούζα. (Νέα Εποχή, 16-5-1970, σελ. 1)

2017-Ανακοινώνονται οι φετινές Γαλάζιες Σημαίες. Οι 12 στην Πιερία είναι:

Δήμος Κατερίνης

Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Village, Κορινός και  Περίσταση.

Δήμος Δίου-Ολύμπου

Λεπτοκαρυά 1
Νέοι Πόροι
Πλαταμώνας 1
Παντελεήμονας 1
Σκοτίνα
Πλάκα-Μύλος


 *O Ανέστης Ι. Κοκκινίδης (MA Lond.) είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου-Ολύμπου
με τον δημοτικό συνδυασμό Αλήθεια του Κώστα Δημητριάδη.


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.