Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 5 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

5 Μαΐου

Γεγονότα

1953-Αναχωρεί για το εκστρατευτικό σώμα της Κορέας ομάδα αποτελούμενη από άνδρες της Α΄ Μεραρχίας. (Μακεδονικός Αγών, 10-5-1953, σελ. 1)

1954-Έπειτα από ενέργειες του βουλευτή Αντωνίου Λεονάρδου, υπογράφεται η απόφαση του υπουργού Γεωργίας για την απαλλοτρίωση 7.600 στρεμμάτων του δασοκτήματος “Αδριανός» της περιφέρειας Κατερίνης. (Μακεδονικός Αγών 23-5-1954, σελ. 1)

1964-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους στο συνοικισμό Σιδηροδρομικού Σταθμού, στην Κατερίνη. (Νέα Εποχή, 18-5-1964, σελ. 4)

1968-Γίνονται τα εγκαίνια της “Κτηνοτροφικής” , της πρώτης μεγάλης βιομηχανικής μονάδας στην Πιερία. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Γιαννιτσάρας. (Μακεδονικός Αγών, 13-5-1968, σελ. 1)

1992-Ιστορικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο Δίον για τη Μακεδονία. Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, περισσότεροι από 5.000 Μακεδόνες κατέκλυσαν το αρχαίο θέατρο του Δίου, για να διαδηλώσουν ότι η γη και η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι προϊόντα προς συναλλαγή και διαπραγμάτευση.  (Θεσσαλονίκη, 6-5-1992, σελ. 9)Έφυγαν

1959-Πέθανε τον Μάιο του 1959 σε ηλικία 92 ετών στη Νέα Υόρκη ο Γεώργιος Αναστασιάδης, ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Σεβαστής από την ίδρυση του χωριού (1923) μέχρι την συνταξιοδότησή του λόγω ηλικίας. (Νέα Εποχή, 1-6-1959, σελ. 2)

1984-Θάνατος (τον Μάιο του 1984) του Γεωργίου Πολυχρονίδη του Αριστείδη, προέδρου της Κοινότητας Αρωνά το 1964-67 και το 1975-78.


Έγιναν κι αυτά τον Μάιο

1910-Ο γαλλομαθής καϊμακάμης της Κατερίνης Αχμέτ Φαΐκ Βέης, τιμωρήθηκε με μετάθεση και αντικαταστάθηκε από τον ανθέλληνα Ζωγράφο Εφέντη. Αιτία ήταν η απαγωγή του Γερμανού αρχαιολόγου Ρίχτερ από ληστές κατά την ανάβαση του επιστήμονα στον Όλυμπο. Στη διάρκεια της συμπλοκής με τους ληστές, σκοτώθηκε ένας από τους δύο σουβαρήδες (έφιππους χωροφύλακες) του Ρίχτερ ενώ ο ίδιος σκαμπιλίστηκε από τον αρχηγό των ληστών, Λιόλιο.Η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε λύτρα ύψους 15.000 χρυσών λιρών και έπειτα από δίμηνη αιχμαλωσία, ο αρχαιολόγος αφέθηκε ελεύθερος. (Μακεδονικός Αγών, 25-3-1960, σελ. 2, από κείμενο του Αστέριου Γκατζάρα)

1956-Ο Γ. Μπασδέκης διορίζεται νέος πρόεδρος των Πρωτοδικών Κατερίνης στη θέση του μετατεθέντα στην Έδεσσα, Παπαγιάννη. (Μακεδονικός Αγών, 25-3-1960, σελ. 2)

1963-Έπειτα από τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εμποροπαντοπωλών Κατερίνης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Χουρισίδης. (Μακεδονικός Αγών, 8-5-1963, σελ. 4). Επίσης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενώσεως Παλαιών και Νέων Πολεμιστών εξελέγη ο Θ. Κατσιούλης. (Μακεδονικός Αγών, 20-5-1963, σελ. 1).


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.