HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν το 2013

Με δίμηνη παράταση και μια διορθωτική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διευθετήσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με 70.000 συνταξιούχους που κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους για αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων των ετών 2010-2013.

Με τη ρύθμιση θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει ετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι συνταξιούχοι θα έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2020 (κανονικά η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου) προκειμένου να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τροποποιητικές δηλώσεις στις ΔΟΥ για τη φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.

Με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει νέα εκκαθάριση των ποσών και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους, ενώ η ρύθμιση θα προβλέπει και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014. Η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

Οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020 τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που εισέπραξαν το 2013 και αφορούσαν τα έτη 2010-2012 θα δηλωθούν στο έτος που ανάγονται, περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν στα έτη που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να τα αποδώσει. Έτσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα της κάθε χρονιάς.

Συγκεκριμένα, με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών για όλα τα έτη που αφορούσαν, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα ποσά του φόρου που καλούνταν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούν ακόμα και τις 15.000 και 30.000 ευρώ.

Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών και για κάθε έτος θα υπολογιστεί το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Η εξόφληση των ποσών που θα αναγράφονται στα νέα εκκαθαριστικά θα μπορεί να γίνει από τους συνταξιούχους εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών ή σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

Η ρύθμιση θα προβλέπει σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επανεκκαθάριση των αναδρομικών οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται στο 20% των ποσών που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ποσά φόρων για αναδρομικά που επιβλήθηκαν από λάθος σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν δηλώσει τα ποσά που είχαν εισπράξει με χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις θα διαγραφούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά, και μάλιστα φουσκωμένο φόρο, για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.



Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια