HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το 85% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση

Μόλις 1 στους 6 φορολογουμένους έχει υποβάλλει έως σήμερα φορολογική δήλωση, παρά το ότι έχουν περάσει ήδη 35 ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας στο Taxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.059.741 φορολογικές δηλώσεις. Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 629.039 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 59,36 του συνόλου), οι 273.918 είναι χρεωστικές (το 25,85% του συνόλου) και οι 156.784 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 14,79% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 132,6 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 484 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 39,2 εκατ. ευρώ περίπου ή 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση έως τα τέλη Ιουλίου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή των αναλογούντων φόρων που θα προκύψουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τη φορολογία, Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει επανειλημμένα δηλώσει το τελευταίο διάστημα πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών και πως το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να διευκολύνει  τους πολίτες για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ξεπερνά τα 106,055 δισ. ευρώ. Ο δε συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο ξεπερνά τα 3.993.521 ΑΦΜ.

Αν και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν «παγώσει» υπό τη σκιά της πανδημίας, ωστόσο προ του κορωνοϊού περισσότεροι από 1.268.819 φορολογούμενοι ήταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και «κλειδωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια