HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 9 Μαΐου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

9 Μαΐου

Γεγονότα

1926-Εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στην Κατερίνη και την ίδια ημέρα ο Ναός των Ευαγγελικών και η Ευαγγελική Σχολή της πόλης.

1954-Φτάνει στην Κατερίνη για επίσημη επίσκεψη ο βασιλιάς Παύλος, με ειδική αυτοκινητάμαξα. (Μακεδονικός Αγών 9-5-1954, σελ. 1)

1955-Κατά τη συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου περί μεταβολών  μεταξύ ομόρων νομών και επαρχιών, διαβιβάζεται ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρίσης, που ζητά την απόσπαση του Πλαταμώνος και την προσάρτησή του στο νομό Λαρίσης  Οι βουλευτές  Κατερίνης Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Δημήτριος Δημάδης με τη σθεναρή τους αγόρευση πετυχαίνουν να απορριφθεί η πρόταση κι έτσι ο Πλαταμώνας να παραμείνει στο νομό Πιερίας. (Κήρυξ των Πιερίων, 21-5-1955 αρ. φύλλου 14,  σελ. 1).

Δημήτριος Δημάδης

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΜΕ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

1970-Ιδρύεται επίσημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Σωτήριος Τσιαπράζης. (Νέα Εποχή, 13-12-1980, σελ. 3)

2009-Με επισημότητα τελούνται τα εγκαίνια του νέου Γενικού Λυκείου Λεπτοκαρυάς, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου και των βουλευτών Αμοιρίδη και Κουκοδήμου. Την τελετή του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγαθόνικος, ο οποίος χαρακτήρισε το Λύκειο ως «ναό της μάθησης». (Ολύμπιο Βήμα, 10-5-2009).

2011-Καταργείται ο οικισμός Κούκος του δήμου Κατερίνης.

Έφυγαν


Γιώργος Τσαρουχάς
1968- Ο 56χρονος βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς πεθαίνει από βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Γεννήθηκε στην περιοχή της Αδριανούπολης και σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη (όπου υπέστη διώξεις από το καθεστώς Μεταξά) και στην Αθήνα. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε κατ’ επανάληψη και μετα την απελευθέρωσή του εξελέγη βουλευτής το 1961. Το 1967 με την κήρυξη της δικτατορίας, αναδείχθηκε σε πρωτεργάτη του αντιχουντικού αγώνα.
Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή, γρήγορα όμως ανακαλύφθηκε ότι απεβίωσε έπειτα από βασανιστήρια.
Ο Τσαρουχάς κατά τη σύλληψη του,είχε πάνω του ένα σημείωμα με την τελευταία απόφαση της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,το οποίο πρόλαβε να καταπιεί. Το σημείωμα αυτό βρέθηκε κατά την νεκροψία-νεκροτομή και φωτοτυπία του συμπεριελήφθη στη δικογραφία για την υπόθεση Τσαρουχά και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου 1979   (Σταύρος Τζίμας, Η Θεσσαλονίκη των πολιτικών δολοφονιών, Η Καθημερινή,  17-12-2006)

1981-Πεθαίνει στον Κολινδρό σε ηλικία 96 ετών ο δάσκαλος Κίμων Παντοσίτης. (Μακεδονικός Αγών, 16-5-1981, σελ.2)

Έφυγε τον Μάιο

Στην εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα» έγινε γνωστή η απώλεια του δασκάλου του αθλητισμού, Αθανάσιου Ευθυμίου. Προσέφερε πολλά στον αθλητισμό της Πιερίας από αυτούς που έβαλε το πρώτο προπονητικό και αγωνιστικό λιθαράκι, μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Παπασταθόπουλο στον κλασικό αθλητισμό του νεοϊδρυθέντος τότε, αλλά ισχυρού αργότερα «Αρχέλαου». Είτε ως απλός καθηγητής, είτε ως Επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής του νομού Πιερίας, είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, προσέφερε ανιδιοτελώς για την ανάπτυξη του αθλητισμού και τη διεύρυνση του «Αρχέλαου».

(Ολύμπιο Βήμα, 28-5-2008)

Έγιναν κι αυτά

1965-Κατέπλευσε η βυθοκόρος “Λέρος” στο λιμάνι του Κίτρους και άρχισαν οι εργασίες για την εκβάθυνση του λιμένα. (Μακεδονικός Αγών, 11-5-1965, σελ. 4)

2003-Απεγκλωβίζεται ένας εργάτης από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης πέτρα–πέτρα και βγάζοντας χώμα με τα χέρια . Ο 40χρονος είχε καταπλακωθεί μέσα σε σιλό εργοταξίου σκυροδέματος, έξω από την Κατερίνη. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Κατερίνης, όπου διακομίστηκε μετά τη διάσωσή του, έχει διαφύγει τον κίνδυνο. (Η Καθημερινή, 10-5-2003)

2015-Η ιστορική ομάδα του Πιερικού οδεύει προς την Γ' εθνική κατηγορία . Ο σύλλογος δεν θα δώσει τους -τουλάχιστον- δύο επόμενους αγώνες του για τα πλέι άουτ της Β' εθνικής, καθώς το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε την ματαίωση των αναμετρήσεων με Αιγινιακό και Τύρναβο, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ποδοσφαιριστές Ελευθεριάδη και Ιτσιο. Παράλληλα, από την ομάδα της Κατερίνης, θα αφαιρεθούν και 4 βαθμοί, κάτι που σημαίνει ότι στην ειδική βαθμολογία, ο Πιερικός έχει -3 βαθμούς.
(Newsroom ΔΟΛ, 9-5-2015)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια