Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Έως και 90% η επιδότηση της δόσης για ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Με επιδότηση από το Δημόσιο, η οποία θα καλύπτει ακόμα και το 90% της μηνιαίας δόσης των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση θα «τρέξει» στα τέλη Ιουνίου το νέο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα επιδότησης της μηνιαίας δόσης δανείων θα ισχύει μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2021. Κάτω από την ομπρέλα προστασίας θα βρεθούν αποκλειστικά και μόνο όσοι πλήττονται από την πανδημία και παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειό τους, ενώ για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι μάλιστα θα κερδίζουν τη μεγαλύτερη επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχέδιο που συζητεί το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί να περιοριστεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων και προβλέπει:

1. Δικαιούχοι: Στο πρόγραμμα-γέφυρα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειό τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας. Εξαιρούνται από την επιδότηση της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού, όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
2. Δάνεια: Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή:
- Δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του νέου προγράμματος, με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτεί για λίγους μήνες τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους, και του ισχύοντος νόμου (4605/2019), όπου το κράτος καλύπτει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2020.
- Δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους, ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πράσινα δάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για τα πράσινα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 300 ευρώ, τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα-γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 30 ευρώ.
3. Επιδότηση: Το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος, ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα κόκκινα και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης.

Ετικέτες , ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.