HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Δεν καταργούνται τα Επείγοντα

Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από τα νοσοκομεία δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απέδωσε σε παρερμηνεία δηλώσεων του υπουργού Υγείας τα περί «κατάργησης των ΤΕΠ ως αυτοτελές τμήμα των νοσοκομείων και υπαγωγή τους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ».

Τα ΤΕΠ, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, παραμένουν στα νοσοκομεία ως αυτοτελή τμήματα. Τόνισε δε ότι η διασύνδεσή τους στο ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της προσπάθειας για εξειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕΠ λέγοντας ότι «θέλουμε να πάμε ακόμα πιο πέρα, να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ειδικότητα επείγουσας ιατρικής» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας σε σχετικές προτάσεις του κ. Ξανθού, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι προωθείται ένα πιο βελτιωμένο σύστημα εφημέρευσης «ώστε να έχουμε ορθολογική κατανομή των περιστατικών», και να μην υπάρχει συνωστισμός, καθώς και την επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κομμάτι της διαλογής των επειγόντων περιστατικών.

Συμφώνησε επίσης με τον κ. Ξανθό για τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ασκείται και με το 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ σημαντικός βραχίονας, που μπορεί να δώσει ανάσα στα νοσοκομεία, και τα μη επείγοντα περιστατικά τα οποία προσέρχονται τις ημέρες εφημερίας, να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ανέφερε επίσης, ότι ο σχεδιασμός σχετικού νόμου του 2015 παραμένει, προκειμένου να δημιουργηθούν «κι άλλα» κέντρα 24ωρης εφημέρευσης «για να καλύψουμε όλο το λεκανοπέδιο. Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές στα νοσοκομεία, οι γιατροί που προσλήφθηκαν για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών να μην πηγαίνουν στις κλινικές.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός δέχθηκε τα λεγόμενα του κ. Κοντοζαμάνη για τα ΤΕΠ και εξέφρασε τη συμφωνία του για τη διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε ενιαία πρωτόκολλα, σε ενιαία στοχοθεσία και ενιαίο καθηκοντολόγιο και σαφέστατη δικαιοδοσία των ειδικευμένων γιατρών που έχουν ήδη διοριστεί στα ΤΕΠ.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια