HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επιστροφή στα σχολεία αλλά με μειωμένη προσέλευση - Σκληρή κόντρα για τις κάμερες στην τάξη

Με αισθητά μειωμένη προσέλευση, όπως και την πρώτη μέρα, επέστρεψε σήμερα στα σχολεία η "δεύτερη βάρδια" των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Μετά το χθεσινό "βάπτισμα του πυρός", τα σχολεία τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (αποστάσεις στις αίθουσες, τους διαδρόμους, το προαύλιο). Ωστόσο, η προσέλευση των μαθητών –που ούτως ή άλλως πάντα τον Μάιο είναι μικρή λόγω της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις- κυμαίνεται μεταξύ 40 – 50%, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ. Ποσοστό χαμηλό αν υπολογιστεί ότι ένας από τους λόγους προσέλευσης των μαθητών είναι η γραπτή επιβεβαίωση της αίτησης συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου, που γίνεται μόνο στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε ποσοτικά στοιχεία παρουσιών των μαθητών.

Πότε δεν καταμετρώνται οι απουσίες

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι απουσίες των μαθητών από τώρα και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους δεν θα ληφθούν υπόψη για τη φοίτησή τους, εφόσον ο γονιός (ή ίδιοι εάν είναι ενήλικες) δηλώσει εγγράφως ότι "το παιδί μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει από κορονοϊό", ή ότι "έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει ή νοσεί ήδη".

Πάντως η σημερινή ημέρα –όπως και η χθεσινή- κυλά με τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται και να ενημερώνουν τους μαθητές για τα μέτρα προστασίας και με λίγες ώρες μαθήματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ενεργοποιηθεί η ζωντανή αναμετάδοση, όπως έχει αποφασίσει με τροπολογία του το υπουργείο Παιδείας, καθώς το ζήτημα αυτό προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες, τους εκπαιδευτικούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αγκάθι η ζωντανή αναμετάδοση - Σήμερα η συνάντηση ΔΟΕ με Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Για την Τετάρτη 13 Μαϊου έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή την ζωντανή καταγραφή των μαθημάτων με κάμερες.

Στο ερώτημα για το πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες όλης της Ελλάδας, προστίθεται και το ζήτημα των έντονων αντιδράσεων για παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων από εκπαιδευτικούς, διευθυντές και γονείς.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΔΟΕ με τον τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε αναφέρει ότι η τροπολογία κατατέθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Έπειτα από το αίτημα που υποβάλαμε, χθες 10/11/2020, προς τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης, λάβαμε, σήμερα 11/5, θετική απάντηση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ σήμερα) 12/5/2020 και ώρα 14:30 στα γραφεία της Αρχής.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα έχει την ευκαιρία να υποστηρίξει της θέσεις του σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Παρασκευή 8/5 και έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση τόσο στις οικογένειες των μαθητών μας όσο και στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, αφού προβλέπει ότι "Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων".

Επειδή το περιεχόμενο της παραπάνω ρύθμισης άπτεται εξαιρετικά σημαντικών πτυχών του εκπαιδευτικού έργου θεωρούμε επιβεβλημένο το να γίνουμε γνώστες της άποψης της Αρχής (την οποία η Υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή) έχοντας τη βούληση να συμβάλλουμε στην αποτροπή της υλοποίησης πολιτικών αποφάσεων που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην πολύτιμη, για το σύνολο της κοινωνίας, εκπαιδευτική διαδικασία.

Η απάντηση Πέτσα για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος

Οπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, η σύμφωνη γνώμη της ΑΠΠΔ για απευθείας μετάδοση μαθημάτων από τις αίθουσες των σχολείων είναι γραπτή. "Ολοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Εχει αποδείξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα ότι είναι μια αυστηρή Αρχή. Με την Αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών, ιδίως εφόσον υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει όχι μόνο ο εξοπλισμός αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθημάτων μας, εν μέσω μιας πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις. Κι αυτό θα κάνουμε", είπε.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς στη Βουλή το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο κ. Φίλης τόνισε σε συνέντευξή του ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη Αρχή που είχε απαγορεύσει κάμερες ακόμη και σε προαύλια σχολείων αν έχει μαθητές.

Ο Ν.Φίλης σχολίασε ακόμα πως η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων "δεν έχει καμία εκπαιδευτική ωφέλεια αυτό" και ότι αποτελεί "βλάβη".


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια