Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Έρχεται από το φθινόπωρο ο τρίτος κύκλος του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ.

Τη σχετική αναγγελία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα την «πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης», ο οποίος παράλληλα ανήγγειλε και τροποποιήσεις στους όρους και στις προϋποθέσεις συμμετοχής των νοικοκυριών.

Το σχετικό πρόγραμμα, ως γνωστόν, περιλαμβάνει συνδυασμό κινήτρων επιδότησης και άτοκου δανείου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Ενισχύει μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης και την τοποθέτηση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε τον τρίτο κύκλο, με ορισμένες τροποποιήσεις, μέσα στο έτος, προς το φθινόπωρο» είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να τρέξει ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι κι εκείνο της κατανομής κονδυλίων:

«Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει με σημαντικό προϋπολογισμό. Εχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς, και αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον» πρόσθεσε, φωτογραφίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις επιδιώξεις του υπουργείου για το ύψος του τρίτου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Ως προς τα κριτήρια συμμετοχής, το ύψος των ενισχύσεων και τα εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να κάνει πιο απλό το πρόγραμμα.

Σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες δικαιούχων με βάση τα εισοδήματα και για αυτές το ποσοστό επιδότησης κλιμακώνεται ανάλογα με αυτά. Όσο πιο χαμηλό είναι το ύψος του εισοδήματος τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης των δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι σε συνδυασμό και με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του νοικοκυριού, το ύψος φτάνει και στο 70%.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι κατηγορίες των δικαιούχων να είναι λιγότερες και το ποσοστό ενίσχυσης χαμηλότερο. Με τον τρόπο αυτόν θα διευρυνθεί η λίστα των δυνητικά ωφελουμένων του προγράμματος και θα μπορούν να επιδοτούνται με υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης και μεσαία εισοδήματα.

Εξάλλου, ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε πως από το 2021 το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θα αλλάξει σε σχέση με τον τρόπο ενίσχυσης που ισχύει έως σήμερα. Όπως είπε στη διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ:

«Στην περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από δύο άλλες πηγές: “φιλικά” προς τους καταναλωτές δάνεια και φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό».


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.