Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς συνταξιοδότησης με την παράλληλη απασχόληση. Οταν δηλαδή ο υποψήφιος συνταξιούχος τυγχάνει να ασφαλίζεται ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1-1-2017 εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που ρυθμίζει την καταβολή εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης  αναφέρεται κατ' αποκλειστικότητα στη συνταξιοδοτική αξιοποίηση του χρόνου παράλληλης ασφάλισης μέχρι 31-12-2016 και παράλληλης απασχόλησης στον ΕΦΚΑ από 1-1-2017 και εφεξής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παράλληλη ασφάλιση αναφέρεται στα χρονικά διαστήματα που έχουν διανυθεί, έως τις 31-12-2016, σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ λόγω παροχής μισθωτής εργασίας ή λόγω άσκησης εκ παραλλήλου μισθωτής και αυτοτελούς ή ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικής απασχόλησης, για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε καθέναν ενταχθέντα φορέα.

Τα χρονικά αυτά διαστήματα θεωρούνται διακριτοί, αυτοτελείς χρόνοι κύριας ασφάλισης.

Μετά τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, από 1-1-2017 και εφεξής, δεν υφίσταται πλέον παράλληλη ασφάλιση, εφόσον υπάρχει μόνο ένας φορέας κύριας ασφάλισης, αλλά μόνο παράλληλη απασχόληση για τα χρονικά διαστήματα για τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μιας ασφαλιστικές εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.

Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται ως ένας ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα ανωτέρω προκύπτουν συνδυαστικά από τις κοινοποιούμενες διατάξεις και από αυτές του άρθρου 2 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, σύμφωνα με τις οποίες, μετά την 1-1-2017 υφίσταται μόνο η έννοια της παράλληλης απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται στον ενιαίο φορέα ασφάλισης περισσότερες της μιας ασφαλιστικές εισφορές (πολλαπλή καταβολή εισφορών) για την εκ παραλλήλου άσκηση:

α) μισθωτής εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες ή
β) μισθωτής εργασίας και αυτοτελούς ή ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικής απασχόλησης και
γ) αυτοτελούς και ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικού επαγγέλματος.

Το χρονικό διάστημα παράλληλης απασχόλησης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ μετά την 1-1-2017 προσμετράται, κατ' επιλογή του ασφαλισμένου, στον ασφαλιστικό χρόνο ενός από τους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς, στον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για τη θεμελίωση αυτοτελούς συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το δικαίωμα αυτό ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για απονομή κύριας σύνταξης.

Τονίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 80.000 εν δυνάμει συνταξιούχοι με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης που δεν μπορούν να λάβουν ούτε προσωρινή σύνταξη, καθώς από το 2016 και μετά την εφαρμογή του Ν. 4387 δεν υπάρχει το απαιτούμενο λογισμικό για τον υπολογισμό τους. Με τις αλλαγές στον νέο νόμο ξεμπλοκάρεται αυτή η διαδικασία, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με καθεστώς παράλληλης ασφάλισης να ξεπεράσει σταδιακά τις 300.000.ΠηγήΕτικέτες , ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.