Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Δώρο Πάσχα: Έρχεται νέα απόφαση για εξπρές πληρωμές - Όλες οι λεπτομέρειες

Νέα απόφαση για τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής του Δώρου Πάσχα σε περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα εν μέσω της κρίσης του κορονοιού αναμένεται να εκδώσει σύντομα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Eλεύθερος Τύπος", η απόφαση αυτή θα προβλέπει τα εξής: οι εργοδότες θα καταβάλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από 21 Μαρτίου προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν στη συνέχεια με το μερίδιο του Δώρου που καλύπτει το κράτος για τις ημέρες που διήρκεσε η αναστολή των συμβάσεων.

Οι εν λόγω μισθωτοί είτε δεν έλαβαν καθόλου το Δώρο Πάσχα είτε πήραν «έναντι» καθώς δόθηκε στους εργοδότες τους περιθώριο να το καταβάλουν έως τις 30 Ιουνίου λόγω των οικονομικών δυσκολιών από την καραντίνα για τον κορονοϊό. Στην έκτακτη αυτή νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας προβλέφθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν ολόκληρο το Δώρο ακόμη και αν η σύμβαση εργασίας τους διήρκεσε λιγότερες από 120 ημέρες στο διάστημα από την 1/1/2020 έως τις 30/4/2020 που δικαιούνται το πλήρες Δώρο ίσο με μισό μισθό. Για τη διευκόλυνση των εργοδοτών δόθηκε περιθώριο να καταβάλουν έως τις 30 Ιουνίου το ποσό που αντιστοιχεί στις μέρες απασχόλησης πριν από την αναστολή συμβάσεων ενώ για το διάστημα της αναστολής το αντίστοιχο ποσό θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η λύση

Η απόφαση του υπουργείου έρχεται να λύσει το «πώς» θα γίνει η πληρωμή του Δώρου και ο τρόπος που επιλέγεται είναι να καταβάλουν επιχειρήσεις όλο το ποσό και στη συνέχεια, αφού δηλώσουν την πληρωμή, να πάρουν το μερίδιο συμμετοχής του κράτους.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος των 985 ευρώ δικαιούται Δώρο Πάσχα 513 ευρώ (με την αναλογία επιδόματος αδείας) εφόσον έχει ενεργή σύμβαση από την 1/1/2020 έως τις 30/4/2020. Αν λόγω κορονοϊού η σύμβασή του είχε ανασταλεί για τον Απρίλιο, τότε ο εργαζόμενος πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη όλο το Δώρο με 513 ευρώ και στη συνέχεια ο εργοδότης θα πάρει την επιδότηση των 128 ευρώ για το τμήμα του Δώρου που καλύπτει το κράτος. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το Δώρο ή τυχόν υπολειπόμενο ποσό ως 30 Ιουνίου, τότε ο εργοδότης διώκεται ποινικά κατόπιν καταγγελίας από τον εργαζόμενο. Επιχειρήσεις που πλήρωσαν μέρος του Δώρου Πάσχα μέχρι την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους θα πρέπει με την νέα απόφαση να καταβάλουν τη διαφορά για να εισπράξουν στη συνέχεια το αντίστοιχο ποσό από το κράτος.

Κρατική συμμετοχή

Η διαδικασία της πληρωμής της κρατικής συνεισφοράς θα είναι απλή και το μόνο που θα απαιτείται είναι να δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στην ΑΠΔ και στην «Εργάνη» η πληρωμή του Δώρου ώστε στη συνέχεια και πιθανότατα άμεσα να τους επιστραφεί το ποσό που καλύπτει το κράτος για τις μέρες που διήρκεσε η αναστολή των συμβάσεων. Το ποσό που θα καταβάλει ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Τα παραδείγματα

Ακολουθούν παραδείγματα με τα ποσά που πήραν ή θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το φετινό Δώρο Πάσχα, ανάλογα με το πόσο διήρκεσε η αναστολή σύμβασης: Για παράδειγμα:

-Εργαζόμενος με μισθό 700 ευρώ που εργάστηκε από 1/1 ως 10/4/2020 και είχε αναστολή σύμβασης από 11 Απριλίου 2020 δικαιούται 365 ευρώ Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη, εκ των οποίων τα 64 ευρώ είναι επιδότηση του κράτους που θα την πάρει ο εργοδότης. Με αναστολή σύμβασης από 31/3/2020 ο εργοδότης θα καταβάλει όλο το ποσό και θα πάρει επιδότηση 91 ευρώ, ενώ με αναστολή σύμβασης από 21/3/2020 η επιδότηση στο Δώρο του εργαζομένου είναι 122 ευρώ.

- Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ που είχε αναστολή σύμβασης από 11 Απριλίου 2020 δικαιούται 625 ευρώ Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη, εκ των οποίων τα 104 ευρώ είναι επιδότηση του κράτους. Με αναστολή σύμβασης από 31/3/2020 η επιδότηση είναι 156 ευρώ, ενώ με αναστολή σύμβασης από 21/3/2020 η επιδότηση στο Δώρο του εργαζομένου είναι 208 ευρώ.

-Εργαζόμενος με μισθό 1.650 ευρώ που είχε αναστολή σύμβασης από 11 Απριλίου 2020 δικαιούται 859 ευρώ Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη, εκ των οποίων τα 143 ευρώ είναι επιδότηση του κράτους. Με αναστολή σύμβασης από 31/3/2020 η επιδότηση είναι 215 ευρώ, ενώ με αναστολή σύμβασης από 21/3/2020 η επιδότηση στο Δώρο του εργαζομένου είναι 286 ευρώ.

Ανεπηρέαστο

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα αδείας που δικαιούται ο εργαζόμενος δεν μειώνεται αν τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα πάρει κανονικά το ποσό που αναλογεί (μισός μισθός) χωρίς περικοπή καθώς το επίδομα αδείας έχει να κάνει με το αν υφίσταται ενεργός σύμβαση εργασίας, ανεξάρτητα από το αν αυτή έχει ανασταλεί.


Πηγή


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.