HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Άφησαν τα νυφικά και φτιάχνουν ειδικές διάφανες μάσκες για κωφούς

Άφησαν για λίγο τα νυφικά και τις haute couture δημιουργίες και πέρασαν στην κατασκευή προστατευτικών μασκών και ειδικών καλυμμάτων για κωφούς και βαρήκοους με την υπογραφή του θρυλικού οίκου μόδας Καραβαρβέρη.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr η Ιωάννα Καραβαρβέρη, που μετά τον παππού της και την μητέρα της γνωστή σχεδιάστρια Όλγα Καραβαρβέρη, είναι η τρίτη γενιά που βρίσκεται στο τιμόνι του θρυλικού οίκου, η ιδέα για την δημιουργία μιας διάφανης μάσκας που ν’ απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα στην ακοή, ήρθε από μια φίλη της οικογένειας κωφή που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

«Η Κατερίνα είναι φίλη του αδελφού μου που επίσης ζει στο Λονδίνο. Γνωρίζοντας για την δουλειά που κάνουμε στην Ελλάδα θέλησε να επικοινωνήσει μαζί μου με σκοπό να με παροτρύνει να φτιάξουμε μάσκες για άτομα κωφά. Στην Αγγλία είχε ξεκινήσει ήδη μια κοπέλα και δημιουργούσε παρόμοιου τύπου μάσκες, γι αυτό και στη φίλη μου που είναι μεγάλο στέλεχος εταιρίας, είχε φανεί παράξενο που στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο».



Η δημιουργία δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο, καθώς η Ιωάννα μαζί με την μητέρα της Όλγα Καραβαρβέρη, έπρεπε να ψάξουν και να ενημερωθούν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο.

«Είδαμε τι ανάγκες υπάρχουν, τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να είναι σωστό το αποτέλεσμα και ξεκινήσαμε. Η αλήθεια είναι πως η μάσκα δεν απευθύνεται μόνο στους βαρήκοους και στους κωφούς, άλλα σ’ όλο τον κόσμο που επικοινωνεί μαζί τους. Μου έλεγαν κοπέλες με αντίστοιχα προβλήματα ακοής εδώ στην Ελλάδα, πως πηγαίνουν στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ και δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε. Ήταν ότι πιο συγκλονιστικό είχα ακούσει μέσα σ’ αυτή την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη προσπαθήσουμε να την φτιάξουμε, πιο πολύ από εν συναίσθηση και κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα επικοινωνίας».

Το πρόβλημα με τις κλασικές μάσκες έγκειται στο γεγονός πως καλύπτουν εντελώς τα χείλη και τις εκφράσεις που είναι τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας των ατόμων που δεν ακούν.

«Μια λογοθεραπεύτρια μου είπε κάτι σημαντικό ότι o κορονοϊός μεταξύ όλων των άλλων δημιούργησε μια επιπλέον αναπηρία εκεί που δεν υπάρχει. Οι κωφοί και οι βαρήκοοι δεν έχουν πρόβλημα επικοινωνίας γιατί ουσιαστικά στηρίζονται στην χειλεανάγνωση. Παρακολουθούν τα χείλη και επικοινωνούν. Η κλασική μάσκα τα κρύβει εντελώς με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας τους. Η χειλεανάγνωση είναι η πρώτη γλώσσα επικοινωνίας τους μετά την νοηματική, η οποία είναι γνωστή διεθνώς. Είναι ένα διαφορετικό χάρισμα το οποίο καλούμαστε να το αγκαλιάσουμε».



Για την δημιουργία της διάφανης μάσκας απαιτούνταν ειδικός σχεδιασμός, ώστε να μην πέφτει και να παραμένει πάντα σταθερή.

«Το εξωτερικό κομμάτι είναι από 100% βαμβακερό διπλό ύφασμα, ενώ το διάφανο μέρος είναι ειδική ζελατίνη που συνήθως την βρίσκουμε σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων. Είναι μια ζελατίνη που δεν θολώνει καθόλου, ενώ για να προσαρμόζει τέλεια έχουμε τοποθετήσει ένα συρματάκι στο σημείο της μύτης. Έτσι τα χείλη και οι εκφράσεις φαίνονται κανονικά. 

Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε τα πάντα. Έχουμε μια τεράστια τεχνογνωσία στο χώρο των ραφών, των υλικών, οπότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Εμείς όλο αυτό το βλέπουμε ως κοινωνική ευθύνη. Αλλάξαμε την παραγωγική μας δυνατότητα μέσα σ ένα βράδυ εξαιτίας του κορονοϊού γιατί θέλαμε να προσφέρουμε στο σύνολο. Εκεί που παράγαμε τα νυφικά μας, τα ρούχα της μητέρας μου που είναι σχεδιάστρια, περάσαμε στην παραγωγή μασκών για την κάλυψη των αναγκών. Ήταν μια δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη για εμάς εμπειρία όπως και για όλο τον κόσμος.

 Έτσι μελετήσαμε, φτιάξαμε το πατρόν πήραμε πιστοποιημένα υφάσματα φιλικά προς τον άνθρωπο και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μάσκες μέχρι τα λυθούν σημαντικά κομμάτια της βασικής μας δουλειάς».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια