HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανοδικά κινείται η ισοτιμία του ευρώ και πτωτικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Το ευρώ και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν σήμερα να επιδοκιμάζουν το γερμανογαλλικό σχέδιο για ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορονοϊό, αν και τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης μετά τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και μήνες που σημείωναν τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρχε ακόμη μία νότα αισιοδοξίας μετά τις χθεσινές ειδήσεις ότι οι δοκιμές στα πρώτα στάδια ενός πιθανού εμβολίου κατά της Covid-19 ήταν ενθαρρυντικές, αλλά η τάση άλλαξε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600 έχασε τα κέρδη που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης και υποχωρούσε 0,4% μετά τη χθεσινή εκτίναξή του κατά 4%, το πετρέλαιο άρχισε να δυσκολεύεται να καταγράψει νέα κέρδη και τα ασφαλή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου κέρδιζαν έδαφος στις αγορές χρέους. «Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και, φυσικά, ευπρόσδεκτες», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για το σχέδιο που ανακοίνωσαν χθες η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν, το οποίο θα οδηγούσε την ΕΕ στην κατεύθυνση μίας αποκαλούμενης «ένωσης μεταβιβαστικών πληρωμών».

Η ισοτιμία του ευρώ αυξανόταν στα 1,0932 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη περίπου 1% μετά την ανακοίνωση του σχεδίου. Διαμορφωνόταν, επίσης, σε υψηλά επίπεδα σχεδόν δύο μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου.

Μετά από μία σημαντική πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων καθοδηγούσαν πτωτικά την τάση σήμερα. Οικονομολόγοι της Morgan Stanley αποκάλεσαν τη γαλλογερμανική πρόταση «μία ισχυρή κοινή αντίδραση που βοηθά στην άμβλυνση του κινδύνου μίας μεγάλης πτώσης των οικονομιών του Νότου». Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε 9 μονάδες βάσης στο 0,715%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου, υποχωρώντας κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,78%. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί για λίγο κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,602%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η κατοχύρωση των κερδών από τους επενδυτές μείωσε τα κέρδη του πετρελαίου μπρεντ στις αρχές της συνεδρίασης, αν το ράλι των τιμών του φαινόταν σε γενικές γραμμές να διατηρείται, εν μέσω ενδείξεων ότι οι παραγωγοί μειώνουν την παραγωγή την ώρα που αυξάνεται η ζήτηση. Η τιμή του μπρεντ αυξανόταν 0,5% στα 35 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 32,50 δολάρια. Η τιμή του χρυσού δεν σημείωνε ουσιαστική μεταβολή και διαμορφωνόταν στα 1.731 δολάρια η ουγγιά.

Γερμανία: Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος τον Μάιο
Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκε ο δείκτης κλίματος μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Μάιο καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και ενισχύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW.

Η γερμανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη βαθύτερη της ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που οι αρχές έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν το lockdown που επιβλήθηκε για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 51,0 μονάδες τον Μάιο από τις 28,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 32,0 μονάδες.

«Αυξάνεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη από το καλοκαίρι και ύστερα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -93,5 από τις -91,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -88,0.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα ανεβάσει και πάλι ταχύτητα το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Βάμπαχ, αλλά πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη πιθανόν θα χρειαστεί λίγο χρόνο. «Μόνο το 2022, θα επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019», πρόσθεσε.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια