Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τόσο στην προαγωγή υγείας,  όσο και στην πρόληψη, έχοντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη δίνει ο Δήμος Κατερίνης.

Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή αυξημένος πληθυσμός κουνουπιών καταγράφεται ήδη στην παραλιακή ζώνη της Κατερίνης, ο Δήμος αποφάσισε την ενεργοποίηση προγράμματος ψεκασμών, σε κανάλια και εστίες αναπαραγωγής στον αστικό ιστό και στην ακτογραμμή.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών υλοποιείται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση τους θερινούς μήνες ο Δήμος Κατερίνης, προχωρά σε συμπληρωματικό πρόγραμμα, παράλληλα με τους ψεκασμούς από εδάφους & αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα με σύνθημα «ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ» - «Η 
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ» υλοποιούνται:

•Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο απεντομώσεων, με τη χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

•Στοχευμένες εφαρμογές προνυμφοκτονίας κουνουπιών σε φρεάτια υδροσυλλογής δικτύου ομβρίων του Δήμου, καθώς επίσης, διαρκής παρακολούθηση και έλεγχος με καθαρισμό, απολύμανση, μυοκτονία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

•Καθαρισμός, αποψίλωση, κλάδεμα θάμνων και κούρεμα γρασιδιού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

•Ορθή διαχείριση απορριμμάτων, πλύση και απολύμανση των κάδων, βάσει προγραμματισμού της αρμόδιας υπηρεσίας.

Επιπλέον, ο Δήμος Κατερίνης έκρινε σκόπιμη τη δράση ενημέρωσης του κοινού ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ.) σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια για τη φετινή περίοδο, καθώς νοσήματα από ιούς και παράσιτα, όπως είναι η ελονοσία ή ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.α. μπορούν να μεταδοθούν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε δημότες και επισκέπτες, σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλο το εύρος του Δήμου με έμφαση στην τουριστική ζώνη. Ιδιαίτερη  μέριμνα δίνεται στην ενημέρωση ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι.

«Τα κουνούπια πέραν της όχλησης που προκαλούν αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, η εφαρμογή μέτρων προστασίας αποτελούν τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για την προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που περιγράφονται στο ενημερωτικό έντυπο που διανέμουμε και είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας: www.katerini.gr.» επισημαίνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης απευθύνει έκκληση στους δημότες, να συνδράμουν κυρίως στα δικά τους υποστατικά και εγκαταστάσεις εξαλείφοντας κάθε εστία μόλυνσης ή πιθανής δημιουργίας χώρου που θα μπορούσαν να εκκολαφθούν κουνούπια όπως π.χ. έπειτα από βροχή να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από αυλές ή βεράντες ή το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμίζεται και να μη δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών.

«Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων» τονίζει χαρακτηριστικά ο κος Κυριακίδης επισημαίνοντας ότι από φέτος η κατάσταση σε ό,τι αφορά θέματα περιβαλλοντικής υγιεινής και καταπολέμησης κουνουπιών είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες χρονιές, κάτι που οφείλεται στο γεγονός, ότι, υλοποιείται έγκαιρα ο προγραμματισμός καταπολέμησης, όπου απαιτείται.

Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν χθες, συνεχίστηκαν σήμερα παρουσία και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Φάνη Τερζόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και συνεργατών του Δημάρχου, ενώ θα εκτελούνται μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.