Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Συνεδριάζει το Eurogroup: Επί τάπητος δάνεια από ESM στη σκιά των προβλέψεων σοκ για βαθιά ύφεση

Στη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαθιά ύφεση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης τις τελικές λεπτομέρειες των πιστωτικών γραμμών που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις κυβερνήσεις που έχουν ανάγκη φθηνής ρευστότητας έτσι ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι μία χρηματοδότηση μέσω του ESM θα συνοδεύεται και από δεσμεύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη συμφωνήσει ότι ο ESM θα προσφέρει πιστωτικές γραμμές προς τις κυβερνήσεις που τις χρειάζονται. Τα δάνεια θα χορηγούνται με ελάχιστες προϋποθέσεις και θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ της χώρας που υποβάλλει αίτημα και στο πολύ ελκυστικό κόστος δανεισμού που ισχύει για τον ESM.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup οι ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάρκεια των δανείων και την ακριβή τιμολόγηση, αλλά και να οριστικοποιήσουν τις προϋποθέσεις  και συγκεκριμένα εάν τα χρήματα θα δαπανούνται άμεσα ή άμεσα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που παρέλυσε στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, θα παρουσιάσει υπουργούς Οικονομικών εκτιμήσεις για την επιλεξιμότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς και τη θέση της Κομισιόν για το εάν τα επίπεδα χρέους αποτελούν εμπόδιο.  Σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών ένα από τα έγγραφα που θα συζητηθούν σήμερα  θα είναι και το πρότυπο του εγγράφου που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χώρα που επιθυμεί δάνεια από τον ESM, περιγράφοντας τις δαπάνες που έχει και αναμένει για την αντιμετώπιση της κρισης του Covid-19.

Η Ελλάδα δεν θέλει με τίποτα να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα προσφύγει πρώτη στη γραμμή του ESM, αλλά ούτε και να την αγνοήσει εν μέσω μιας τέτοιας πανδημίας. Στο οικονομικό επιτελείο δεν έχει περάσει μία μέρα που να μη σκέφτονται (και) αυτή την προοπτική στο πλαίσιο των προτάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας οι οποίες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Κάποιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν ότι η Αθήνα θα φτάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για δανεικά μολονότι δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο. Όμως η βαθιά ύφεση καραδοκεί (9,7% για το 2020, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης) και οι στρατιές των ανέργων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (πολιτικό) πρόβλημα από τα προαπαιτούμενα και τους ελέγχους από τα θεσμικά όργανα που θα συνοδεύουν τη χρηματοδοτική γραμμή του ESM.ΠηγήΕτικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.