Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει δύο νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους

Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα δύο τουλάχιστον εκδόσεις ομολόγων, μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματά της και να καλύψει επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης, που σχετίζονται με την επιδημία του COVID-19, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο Reuters, την Τρίτη.

Επιφυλάσσεται επίσης να λάβει απόφαση για να εκδώσει λιγότερα ομόλογα δημοσίου φέτος, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Το σχέδιό μας είναι τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους να συγκεντρώσουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι", είπε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη λήξη των νέων ομολόγων.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις ομολόγων 15 και 7 ετών, νωρίτερα φέτος.

Ο αρχικός χάρτης πορείας δανεισμού προέβλεπε για την Ελλάδα τη μείωση των ετήσιων εκδόσεων ομολόγων κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος. Προβλεπόταν επίσης, η Ελλάδα, να καταβάλει πρόωρη δόση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, για δάνεια που λήγουν το 2021, και αυτό υπόκειται τώρα σε επανεξέταση.

"Θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο αξιωματούχος. Δεν ανέφερε το πότε η Ελλάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πληρωμή.

Η Ελλάδα εξόφλησε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από το ΔΝΤ πέρυσι, πληρώνοντας τις δόσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας έτσι τη συνολική έκθεσή της στο ταμείο, σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη χειρότερη κρίση χρέους της σε δεκαετίες, η οποία ξέσπασε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανίκανη να χρηματοδοτηθεί, δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ. Το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης έληξε τον Αύγουστο του 2018.

Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% και 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού και την επακόλουθη διακοπή της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από το lockdown.

Το κόστος των επειγόντων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έως τον Ιούνιο.

"Η προσαρμογή (στη στρατηγική δανεισμού) επικεντρώνεται κυρίως σε μια αλλαγή στη χρήση των εσόδων δανεισμού και δεν αποτελεί απαραίτητα αλλαγή στη συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων φέτος θα φθάσουν τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως το 2019.

Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα ύψους 15,7 δισ. ευρώ από μη εκταμιευμένα δάνεια διάσωσης και έσοδα από εκδόσεις ομολόγων.


Πηγή


Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.