Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Ποιές "διορθωτικές κινήσεις” σχεδιάζει ο Μητσοτάκης – Τι δήλωσε για τις κυβερνητικές αλλαγές και ποια ονόματα “παίζουν”

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε χθες την αντίστροφη μέτρηση για διορθωτικό ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του, οι οποίες αναμένονται πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ στις 7 Ιουλίου, όπως είχε γράψει πρόσφατα και το economico.

Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη είναι ότι άνοιξε ο ίδιος τη συζήτηση στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της προαναγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, για διορθωτικό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός  έκανε λόγο για “διορθωτικές κινήσεις”. “Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, προσέθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γιατί όχι δομικός ανασχηματισμός; Γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα αποδίδει και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να φέρει τα πάνω-κάτω. Ετσι, ο Χρ. Σταϊκούρας θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη του ΥΠΟΙΚ και ο Ν. Δένδιας του ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η γειτονική Τουρκία δείχνει άγριες διαθέσεις.

Στα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι το “σπάσιμο” του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα διευκόλυνε την αξιοποίηση του  Γιάννη Μανιάτη από το  ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φέρεται πολύ ικανοποιημένος από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του Κωστή Χατζηδάκη, οπότε το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ αδύναμο, τουλάχιστον στο θέμα “σπάσιμο”.

Ανάλογο σενάριο ακούγεται και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το οποίο ενδεχομένως  φύγει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να τεθεί επικεφαλής του αυτόνομου πια υπουργείου.

Κάτι ανάλογο συζητείται και για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να θεωρείται καθόλου βέβαιο.

Οι πιο ευάλωτοι υπουργοί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι οι Γιάννης Βρούτσης και  Χάρης Θεοχάρης, ενώ ερωτηματικό παραμένει τί θα γίνει με την κυρία  Λίνα Μενδώνη, την οποία τα σενάρια εμφανίζουν να είναι στην πόρτα της εξόδου, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να την εμπιστεύεται.

Για τη διαδοχή του κ. Θεοχάρη, ακούγονται τα ονόματα της Ολγας Κεφαλογιάννη και του  Θοδωρή Ρουσόπουλου που συγκεντρώνει ούτως ή άλλως μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Αυτό που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι  η συμμετοχή περισσότερων γυναικών, με πιθανή συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Ολγας Κεφαλογιάννης,  της Αντζελας Γκερέκου κα.

Ερωτηματικό παραμένει (για όσους σεναριολογούν) αν θα διατηρήσει το πόστο της στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, αν και όσοι γνωρίζουν λένε ότι ο πρωθυπουργός της έχει εμπιστοσύνη, οπότε θεωρείται βέβαιη η παραμονή της στην κυβέρνηση.

Εξίσου βέβαιη θεωρείται η παραμονή στην κυβέρνηση, του κυβερνητικού εκπροσώπου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα, ο οποίος ωστόσο θα μετακινηθεί, ενδεχομένως στο πόστο που σήμερα βρίσκεται ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας.

Ενα μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιός θα τον διαδεχθεί στο κρίσιμο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου με τις πληροφορίες να εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον νυν Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος θεωρείται πετυχημένος στο πόστο του, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και διαθέτει επικοινωνιακή άνεση.

Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, κυρίως εξωκοινοβουλευτικών, για να δοθούν ευκαιρίες σε βουλευτές της ΝΔ που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αξιολογεί τα κυβερνητικά στελέχη, ότι οι καλύτεροι επιβραβεύονται και τα λάθη διορθώνονται, ότι έχει “πάγκο”, ότι διατηρεί πάντα τη διεισδυτικότητά του στο κέντρο, ότι επενδύει στη σταθερότητα και την παραγωγικότητα.

Το καλοκαίρι θεωρήθηκε καλή συγκυρία για τέτοιες αλλαγές  για να “ρονταριστεί” η νέα ομάδα μέχρι το φθινόπωρο όταν η κυβέρνηση θα παλεύει με την ύφεση και θα οργανώνει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Στην αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ησυχάσουν με τον διορθωτικό ανασχηματισμό, με την έννοια ότι δεν θεωρούν πως έτσι αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές. Με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό μάλλον θα ήταν πιο σίγουροι…


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια