Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Μαύρα σύννεφα στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα ψάξει για πετρέλαιο κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη. Σε επιφυλακή η Αθήνα

Αποφασισμένη να κλιμακώσει την επιθετική της στρατηγική, πιεζόμενη από τα εσωτερικά της προβλήματα εμφανίζεται η Τουρκία, και μάλιστα σε διπλό μέτωπο:


  • Στον Εβρο, όπου όπως όλα δείχνουν στήνει επανάληψη του σκηνικού που έστησε προ της πανδημίας του κοροναϊού, με την μεταφορά χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, αλλά και στο Αιγαίο, όπου ετοιμάζεται να κάνει γεωτρήσεις κοντα στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.

Ενδεικτικό των προθέσεών της, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ( Σκάϊ ), η Αγκυρα δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως 7 αιτήματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που – κατά τους γείτονες –  βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική και προιωνίζεται μεγάλη ένταση στην περιοχή,καθώς  η τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζητά να να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.

Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, υποστηρίζει ότι η ό υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι εκεί και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.


  • Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, που ούτως ή άλλως, αναμένει πολυεπίπεδη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Αγκυρας.

Σε πρώτη ανάγνωση, η Αθήνα αποδίδει την κλιμάκωση αυτή στο γεγονός ότι  ο Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, καθώς, παρ ότι ανθίσταται, η προσφυγή είτε στο ΔΝΤ είτε σε μνημόνιο, φαντάζει μονόδρομος.

Από την άλλη πλευρά, έμπειρες διπλωματικές πηγές, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.

Αυτό που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η Αγκυρα έχει σχεδόν καταργήσει τη διπλωματία και αντ αυτού, επιλέγει ως αποκλειστική στρατηγική τη δημιουργία εστιών έντασης, επιδιώκοντας να στείλει  προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το μήνυμα πως όλες οι ενέργειες της γίνονται στη βάση του χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας“.

Τα γεγονότα, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους. Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υλοποιήσει την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσολγου για απελευθέρωση μεταναστευτικών ροών, τόσο από την “διόδο” του Εβρου όσο και δια θαλάσσης. Εξ ου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες της Αθήνας.

Ταυτοχρόνως, όλες οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι είναι προ των πυλών η  πρώτη παρέμβαση στην περιοχή της Κρήτης, με τουρκικό σκάφος που θα προχωρήσει σε έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης.

Ολα αυτά, την ίδια ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, ενώ εξέδωσε νέα Navtex ( ανήμερα της  επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ), η οποία περιλαμβάνει  περιοχές που είναι προφανές ότι επιλέχθηκαν για να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Η άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα διεξαχθεί από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο μέχρι νότια της Κρήτης, έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια