HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Με μειώσεις φόρων ξορκίζει τη λιτότητα το οικονομικό επιτελείο, ποιες ελαφρύνσεις εξετάζονται

Τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2021 σχεδιάζει να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κυβέρνηση. Το θέμα άνοιξε χθες με δηλώσεις του στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας ότι η Αθήνα θα διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με φόντο τις προβλέψεις της Κομισιόν για εκτίναξη του ελληνικού χρέους στα όρια του 200% λόγω της μεγάλης ύφεσης που θα αφήσει φέτος η κρίση της πανδημίας.

Η συμφωνία του 2018 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  του ΑΕΠ ως το 2022 αλλά όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμε με τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».  Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν ξεσπάσει η πανδημία, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους των πλεονασμάτων, που είχαν τεθεί το 2018 με βάση την τότε Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν ανεδαφικό ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να επιστρέψει στη γραμμή των πρωτογενών πλεονασμάτων στη βάση των συμφωνηθέντων (3,5% του ΑΕΠ).

Πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπάρξει το 2021 εκτιμούν ορισμένες πηγές, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέτρα που παίρνει φέτος η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι προσωρινού χαρακτήρα. Αν η Ελλάδα όμως υποχρεωνόταν από ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ φέτος (1,9% αναφέρουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν) να επιστρέψει σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα σήμαινε ότι θα έμπαινε ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης.

Στο οικονομικό επιτελείο η γραμμή που επικρατεί ξορκίζει μέτρα λιτότητας αναδεικνύοντας λελογισμένες και επιλεκτικές μειώσεις φόρων. Για το θέμα αυτό  έχουν τοποθετηθεί τόσο ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. Προβάδισμα δίνεται στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μέτωπο στο οποίο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας και με τα κοινοτικά κονδύλια από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια