HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 23 Ιουλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

23 Ιουλίου

Γεγονότα

1807- Ο αρματολός του Ολύμπου Νικοτσάρας αποδεκατίζει στην Κατερίνη ισχυρή δύναμη Τούρκων.

1987-Αποκαλύφθηκαν χθες στο Δίον από την αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή θαυμάσια ψηφιδωτά με μυθικές παραστάσεις που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του Χρίστου Ζαφείρη στα «Νέα» τονίζεται ότι η αποκάλυψη του τελικού στρώματος από το ψηφιδωτό δάπεδο έγινε υπό θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου, κάτω από τα έκπληκτα μάτια του υπουργού Βόρειας Ελλάδας Στέλιου Παπαθεμελή, του Νομάρχη Πιερίας Δημήτρη Βασιλειάδη και των κατοίκων της περιοχής.Το κεντρικό θέμα του ψηφιδωτού παριστάνει τον θεό Διόνυσο πάνω σε άρμα (που σέρνουν πάνθηρες)  φέροντα στεφάνι από κλαδιά και στα χέρια του κρατά θύρσο και κέρας, με το οποίο πίνει κρασί, έχοντας δίπλα του έναν ηλικιωμένο Σειληνό.  Γύρω γύρω βρίσκονται κένταυροι. Η παράσταση περιβάλλεται από διακοσμητικά μοτίβα και πορτρέτα (κεφάλια ανδρών και γυναικών), τα οποία σχετίζονται με τον Διόνυσο-Βάκχο. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε και ακέφαλο άγαλμα της ίδιας εποχής (2ος αι. μ. Χ.), το οποίο παριστάνει καθιστή μορφή τύπου φιλοσόφου, που κρατά στα χέρια του ειλητάριο.
Οι ανασκαφές στο χώρο του Δίου γίνονται υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου Ελένης Μπενάκη και με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από το Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. (Τα Νέα, 23-7-1987, σελ. 14)

1999-Εγκαινιάζεται στο Λιτόχωρο το πρώτο διεθνές πολιτιστικό κέντρο με σκοπό την προβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (πρόεδρος του Ιδρύματος ανέλαβε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής).

2003-Νέα ώθηση στην ανάπτυξη των δήμων Κατερίνης και Παραλίας, αναμένεται να δώσει η Αναπτυξιακή Εταιρία που συνέστησαν οι δύο δήμοι, με την επωνυμία "Ολυμπιακή Αναπτυξιακή".

Έφυγαν

1974-Κηδεύεται στην Κατερίνη ο 30χρονος έφεδρος Υπολοχαγός Πυροβολικού Αθανάσιος Παπαδημητρίου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την εισβολή στην Κύπρο.


1989-Θάνατος του 87χρονου Πόντιου συνεταιριστή Θεοχάρη Δεληγιαννίδη, ιδρυτή του πρωτοποριακού συνεταιρισμού Αγροτική Πίστη στην Κατερίνη, διατελέσαντος μεταπολεμικά προέδρου της ΕΓΣ Πιερίας. Το 1947 ήταν συνιδρυτής της ΣΕΚΕ, μαζί με τον Αλέκο Μπαλτατζή. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και ήταν υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές με το Αγροτικό Κόμμα και το 1961 με την Ένωση Κέντρου.

2015-Πνίγεται ενώ κολυμπά στη θάλασσα ο 83χρονος πρώην Δήμαρχος Λιτοχώρου (1983-90), Αθανάσιος Κατσαμάκας. Δάσκαλος στο επάγγελμα, στις εκλογές του 1982 εξελέγη στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 52,86% (2.190 ψήφοι) και επανεξελέγη στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 1986 με 55,04% και 2.514 ψήφους.


Έγιναν κι αυτά


1970-Αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το σωματείο με την επωνυμία Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Κατερίνης.(Μακεδονικός Αγών, 1-8-1970, σελ. 2)

1984-Το τελευταίο του ψωμί ψήνει ο αρχαιότερος φούρνος στην Κατερίνη. Ανήκε στον Αβραμίδη και βρισκόταν στην οδό 25ης Μαρτίου.  Ο φούρνος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1858, σύμφωνα με το “Ολύμπιο Βήμα”.

1989-Ο Κατερινιώτης κωπηλάτης Γαβριήλ Τσιρόπουλος (Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης) κατακτά το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας στη 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκιφ (για αθλητές ηλικίας από 19-23 ετών) στο Άμστερνταμ, χάνοντας το χρυσό μόλις για ένα δευτερόλεπτο.

2018-Μπουρίνι πλήττει τα χωριά Νέο Παντελεήμονα, Πλαταμώνα, Νέους Πόρους , όπως επίσης και όλα τα παράλια της Πιερίας και τα παράλια της Λάρισας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια