-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 31 Ιουλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

31 Ιουλίου

Γεγονότα

1928-Η εφημερίδα “Εμπρός” (φύλλο 31-7-1928, σελ. 6)  σε ανταπόκριση από την Κατερίνη γράφει ότι χτίζεται στη Μονή Πέτρας “ένα τέλειον Σανατόριον, υπό την εργολαβίαν του δραστηριωτάτου Ευτυχίου Δηλιγιαννίδη ή Χατζή”. Επίσης, σε αναφορά στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης, γράφει ότι σταθμάρχης είναι ο Λεων. Δεδεγιάν και υποσταθμάρχης ο Δημ. Κώτσογλου. Στη συνέχεια περιγράφεται με ζοφερά χρώματα η υγειονομική κατάσταση της πόλης , με τα έλη και τα βρώμικα νερά, η μηδενική ιατρική επίβλεψη και τα περίφημα αγροτικά ιατρεία που λειτουργούσαν κάθε μήνα. Τα χωριά δεν είχαν γιατρούς και αυτοί των αγροτικών ιατρείων “κάθε μήνα διέρχονται ωσάν οι ασθένειαι να έχουν σύμβασιν μετ’ αυτών για να κανονίζουν την ώραν της αφίξεώς των και έτσι θερίζεται ο κοσμάκης και δεκατίζεται”. Τέλος, αναφέρεται στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αικατερίνης, την οποία τονίζει ως μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις της πόλης. Η διοίκησή της αναγράφεται ως εξής: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου: Ν. Γιαννουλόπουλος, παραγωγός, Αντιπρόεδρος Ν. Ξηρομερίτης, Γεν. Γραμματεύς Γρηγ. Ανανιάδης, Σύμβουλοι οι κ.κ. Ιωάννης Μπιντσίδης, Αθ. Κοντοτάσιος, Χρ. Ζωγράφος, Γεν. Διευθυντής Βασ. Βουβονίκος. Τα κυριότερα μέλη των καπνοπαραγωγών είναι οι κύριοι΅Νικόλαος Τερζόπουλος, καπνοπαραγωγός, Γεώργιος Τσαγκάρης, καπνοπαραγωγός, Ιωάννης Λεβίδης, γεωπόνος, Κων. Καραβίδας καπνοπαραγωγός,  Ιωάννης Σαξιαμόπουλος καπνέμπορος, Αρ. Χατζηνίκος καπνέμπορος, Αδερφοί Παρασκευόπουλοι.
Καπνά παράγουν τα ευγενή γένη της Σαμψούντος, η ετησία παραγωγή ανέρχεται εις 1.000.000 οκάδας.


1957-Ο γνωστός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Λευτέρης Παπαδάκης, αναλαμβάνει προπονητής του Ολύμπου.(Μακεδονικός Αγών, 28-7-1957, σελ. 4)

1982- Βλήμα εξοστρακίζεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικής βολής στο πεδίο Πυροβολικού στο Λιτόχωρο και πέφτει σε κατοικημένη περιοχή στην Κονταριώτισσα Πιερίας. H οβίδα από πυροβόλο όπλο έπεσε κατά λάθος στο κέντρο του χωριού, προκαλώντας ζημιές και πανικό στους κατοίκους. Το περιστατικό έγινε στις 12:15 το μεσημέρι στις 31/7 αλλά αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο, έπειτα από υπόμνημα που συντάχθηκε από τους κατοίκους του χωριού προς τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας να μεταφερθεί το πεδίο βολής σε σημείο μακριά από τα σπίτια τους. Το βλήμα, 155 χιλιοστών, έπεσε ανάμεσα σε μία οικία και στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα στο πλακόστρωτο του περιβόλου της εκκλησίας και στη συνέχεια αναπήδησε και κατευθύνθηκε προς το υπόστεγο ενός άλλου σπιτιού. Η οικογένεια εκείνη την στιγμή αρμάθιαζαν καπνό και η οβίδα έπληξε το αγροτικό τους όχημα, τρυπώντας το στην αριστερή πλευρά. (Ριζοσπάστης, 10-8-1982, σελ. 9)

1983-Έγκλημα διαπράττεται στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης με δράστη έναν 27χρονο εργάτη από τα  Αλώνια Πιερίας. Το θύμα ήταν η 26χρονη σύζυγος του δράστη, που πέθανε με ηλεκτροσόκ από το σχέδιο του ίδιου (με τη χρήση δύο ηλεκτρικών καλωδίων συνδεδεμένων σε διακόπτη), ο οποίος παρουσίασε τη δολοφονία αρχικά σαν ατύχημα. Ο 27χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης στις 3-4-1984.Έφυγαν

1985- Θάνατος του διαιτητή εθνικών πρωταθλημάτων και ανωτάτου υπαλλήλου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, Δημήτριου (Μήτσου) Γιάνναρου, προέδρου του Αρχελάου (από το 1978 ως τον θάνατό του). (Μακεδονικός Αγών, 3-8-1985, σελ. 2)

2007-Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Γεώργιος Μαντζάρης, πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου (1957-59). (Ιωάννης Δημητριάδης, Ημερολόγιο, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου “Ο Ηράκλειτος”)

Γεώργιος Μαντζάρης

Έγιναν κι αυτά


1967-Καταστρέφονται από μεγάλη πυρκαγιά στην Κατερίνη οι αποθήκες καπνού και ειδών υγιεινής των Νικολαρεΐζη και Αμανατίδη. (Μακεδονικός Αγών, 4-8-1967, σελ. 1)

1971- Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρά τη Νομαρχία Πιερίας ανέλαβε ο Παύλος Μαγκανάς. (Νέα Εποχή, 31-7-1971, σελ. 1)
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->