Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 5 Ιουλίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

5 Ιουλίου

Γεγονότα

1920-Τρία κρούσματα ευλογιάς εμφανίστηκαν στην Κατερίνη, με το ένα να είναι θανατηφόρο. (Μακεδονία, 5-7-1920, σελ. 2.)

1931-Την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς της Κατερίνης ανέλαβε ο εργολάβος Απόστολος Κόρακας. (Ηχώ των Πιερίων, 5-7-1931).

1959-Αναγνωρίζεται σε σωματείο η Φιλοτελική Εταιρεία Κατερίνης. (Μακεδονικός Αγών, 5-7-1959, σελ. 4)

1960-Αναγνωρίζεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το σωματείο με την επωνυμία Μορφωτικός Όμιλος Νέων Λαγοράχης” με έδρα τη Λαγοράχη.  (Νέα Εποχή, 15-7-1960, σελ. 6)

1962-Εγκαινιάζεται το Εντευκτήριο Νέων στη Νεοκαισάρεια.(Μακεδονικός Αγών, 13-7-1962, σελ. 4)

1963-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης η ίδρυση του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πλαταμώνος “Ο Θερμαϊκός”, με έδρα τον Πλαταμώνα. (Μακεδονικός Αγών, 15-7-1963, σελ. 2)

1964-Διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Πιερία.


Κωτακίδου Παρθένα

Δήμαρχος Κατερίνης εκλέγεται ο ανεξάρτητος με την υποστήριξη της ΕΔΑ Τάκης Τερζόπουλος (συνδυασμός “Καινούργια Εποχή”) με αντιδήμαρχο την Παρθενόπη Κωτακίδου, καθηγήτρια Γαλλικών, σύζυγο του γιατρού Ευστάθιου Κωτακίδη. Στην Κατερίνη, η αποχή στις εκλογές εκείνες ήταν της τάξης του 56%. Από τους 24.062 εγγεγραμμένους ψήφισαν στις εκλογές στο Δήμο Κατερίνης οι 13.423. Η συμμαχία "Καινούργια εποχή" συγκέντρωσε 6.205 ψήφους έναντι 3.699 για τον συνδυασμό "Ένωσις Κατερινιωτών" και 3.469 για την "Αλλαγή-Αναδημιουργία".

Τάκης Τερζόπουλος 

Δήμαρχος Κολινδρού εκλέγεται ο Στυλιανός Κοντονώτας (συνδυασμός “Ένωσις”) με 1.166 ψήφους έναντι 953 για τον απερχόμενο δήμαρχο Νικόλαο Πλασταρά του συνδυασμού "Αγροτικός-Προοδευτικός" και 395 για τον Σωτήριο Αστερίου από τον συνδυασμό "Ομόνοια".


Στυλιανός Κοντονώτας - Δήμαρχος


Στο Δήμο Αιγινίου δεν εξελέγη δήμαρχος από τον πρώτο γύρο (δεν συμπληρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό 40% για τον νικητή- ο συνδυασμός "Αναγέννησις" του Παντελή Δημητριάδη έλαβε 1.100 ψήφους έναντι 899 για το συνδυασμό του Δημητρίου Αυλίδη "Ένωσις-Συνεργασία-Πρόοδος" ) και 882 για τον "Ανατέλλοντα Ήλιο" του Γεωργίου Τερζή. Δήμαρχος θα εκλεγεί στις 23/8 από τους συμβούλους μεταξύ του Δημητριάδη και του Αυλίδη.

Σε 30 κοινότητες εκλέγονται πρόεδροι από τον πρώτο γύρο. Δεν εξελέγησαν πρόεδροι από α΄ γύρο στις κοινότητες Αγίου Σπυρίδωνος, Ελατοχωρίου, Καταχά, Κορινού, Κονταριωτίσσης, Καλυβίων Χαράδρας, Μακρυγιάλου, Νέας Εφέσου, Παλαιού Κεραμυδίου, Πύδνης, Ρητίνιας, Ρυακίων, Σεβαστής και Σκοτίνης, καθώς κανένας υπποψήφιος δεν έλαβε το 50% των ψήφων.  (Μακεδονικός Αγών, 12-7-1964, σελ. 1 και Νέα Εποχή, 9-7-1964, σελ. 4)

Στις κοινότητες, οι εκλεγέντες πρόεδροι και στους 2 γύρους φαίνονται στον πίνακα (όπου υπάρχει ερωτηματικό, σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν πρόεδρος αυτό το πρόσωπο που αναφέρεται ή ο αντιπρόεδρος).

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους κάτωθι προέδρους δεν ολοκλήρωσαν τη θητεία τους, καθώς το δικτατορικό καθεστώς του 1967 τους απέλυσε και τους αντικατέστησε, διορίζοντας άλλα πρόσωπα στη θέση τους.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΝΙΚΗΤΗΣ/ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αγίου Δημητρίου
Γεώργιος Δεμάτης

Αγίου Σπυρίδωνος
Γεώργιος Μιχαλήτσιος

Αλωνίων
Ιωάννης Ελευθεριάδης

Αρωνάς
Γεώργιος Πολυχρονίδης

Βροντούς
Αθανάσιος Τσιμήτρης
Επανεκλογή, δολοφονήθηκε εν ενεργεία το 1966.
Γανοχώρας
Χρήστος Μπαζάκος

Δίου
Ιωάννης Φάκας

Ελατοχωρίου
Αθανάσιος Χασιώτης(;) ή ο α ντιπρόεδρος Αθ. Διαμαντής(;)

Καλλιθέας
Παναγιώτης Μαβίνης

Καλυβίων Χαράδρας (μετέπειτα Εξοχής)
Σάββας Πετρίδης

Καρίτσης
Αστέριος Ζαρκανέλας

Καστανέας
Κωνσταντίνος Στάμκος

Καταλωνίων
Λεωνίδας Ντόντης

Καταχά
Ισ. Τριανταφυλλίδης

Κονταριωτίσσης
Ευάγγελος Αλεξόπουλος

Κορινού
Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Επανεκλογή;
Κούκκου
Γεώργιος Χαραλαμπίδης
Επανεκλογή
Λαγορράχης
Διονύσιος Δάγκας

Λεπτοκαρυάς
Αθανάσιος Ματός (Παπαδόπουλος)
Επανεκλογή
Λιτοχώρου
Γεώργιος Φούντος
Μετέπειτα δήμαρχος. Το Λιτόχωρο αναγνωρίστηκε σε δήμο τον Οκτώβριο του 1964.
Λόφου
Δημήτριος Ζουπανιώτης

Μακρυγιάλου
Γεώργιος Τζιόκας

Μεθώνης
Αστέριος Μιχαηλίδης

Μηλέας
Νικόλαος Ι.  Τζήκας

Μοσχοποτάμου
Βασίλειος Γκιάτας

Νέας Αγαθουπόλεως
Θεόκλητος Κυριακίδης
Επανεκλογή
Νέας Εφέσου
Ο αντιπρόεδρος (;)

Νέας Τραπεζούντος
Λεωνίδας Ζανέτας
Επανεκλογή
Νεοκαισαρείας
Τριαντάφυλλος Αργυρόπουλος

Παλαιού Ελευθεροχωρίου
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Επανεκλογή
Παλαιού Κεραμιδίου
Φώτιος Μπαρμπαγιώργης (;)

Παλαιοστάνης
Δημήτριος Ξάφης

Περιστάσεως
Δημήτριος Θεολόγου

Πλαταμώνος
Παντελής Χαλάτσης
Η κοινότητα μετονομάστηκε σε Κοινότητα Παντελεήμονος το 1961. Στην εφημερίδα «Μακεδονικός Αγών» πρόεδρος της κοινότητας Πλαταμώνος αναφέρεται ο Ευάγγελος Χατζηλάμπρου και Παντελεήμονος ο Ιωάννης Χαλάτσης.
Πόρων
Δημήτριος Μάγγας

Πύδνης
Βασίλειος Αλεξιάδης

Ρητίνης
Στ. Κραγιόπουλος (;)

Ρυακίων
Αθανάσιος Συρόπουλος (;) ως αντιπρόεδρος;

Σβορώνου
Αθανάσιος Μερσίνης

Σεβαστής
Ιορδάνης Αϊδονίδης

Σκοτίνης
Αθανάσιος Γ. Βλέτσης  

Σφενδαμίου
Ιωάννης Ταχματζίδης 

Τριλόφου
Θεόδωρος Ευγενιάδης
Επανεκλογή


2015-Στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στην Πιερία ψηφίζουν “όχι” με ποσοστό 60,92% έναντι 39,08% που ψήφισαν “ναι”. Έτσι, απορρίφθηκε το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25/6.

Έφυγαν

2010-Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών ο Γιάννης Παραλικίδης (Τσαντάρης), ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος και μέλος του συμβουλίου του Αιγινιακού.

Έγιναν κι αυτά

1959-Συνέρχεται στον Κορινό η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Κοινοτήτων νομού Πιερίας. Πρόεδρος εκλέγεται ο Θεόδωρος Καρατόλιος, αντιπρόεδρος ο Λεωνίδας Ζανέττας και σύμβουλος ο Β. Λιόλιος. (Νέα Εποχή, 15-7-1959, σελ. 1)

1962-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης η ίδρυση του εξωραϊστικού συλλόγου εργατικής κατοικίας “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”, με έδρα τον Σβορώνο. (Μακεδονικός Αγών, 13-7-1962, σελ. 4)

1969-Μετά τη μετάθεση στη Λαμία του από το 1965 διευθυντή του υποκαταστήματος ΙΚΑ Κατερίνης Θεοδόσιου Τσάγκα, προσωρινός διευθυντής αν αναλαμβάνει ο Λάζαρος Λαζαρίδης. (Νέα Εποχή, 5-7-1969, σελ. 4)

1985-Ο Λιμενικός Σταθμός του Πλαταμώνα ανακοινώνει ότι καρχαροειδές περίπου 4 μέτρων εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα από τον έφεδρο αξιωματικό Τσιουμπέρη. Περιπολικά σκάφη έκαναν έρευνες αλλά το κήτος δεν εντοπίστηκε. (Μακεδονικός Αγών, 6-7-1985, σελ. 2)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια