Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Γαλάζιες Σημαίες: Μύθοι & Αλήθειες γύρω απ’ αυτές – Τι ισχύει και τι όχι;

Πολύς λόγος αλλά και πολύ αμφισβήτηση αιωρείται στον αέρα τελευταία για το θέμα των Γαλάζιων σημαιών. Η «φασαρία» που γίνεται τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου, γύρω από την μόλυνση στην θάλασσα της Πιερίας, μάλλον άστοχη είναι αν καθίσει κάποιος και κάνει μια σοβαρή έρευνα γύρω απ΄το θέμα.

Κατ’ αρχάς, κάθε συζήτηση γύρω από την ποιότητα των θαλασσών, είναι τουλάχιστον ανόητο να ξεκινάει την τουριστική περίοδο και μάλιστα σ’ έναν τόπο όπως η Πιερία που είναι κυρίως τουριστικός προορισμός. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα για λίγο στην άκρη, και πάμε να δούμε και την ουσία της συζήτησης. Δηλαδή, πως ξεκίνησε, που αποσκοπεί και ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα αυτού του διαλόγου που, επαναλαμβάνουμε, ξεκίνησε στο μέσο της φετινής, πολύπαθης και λαβωμένης τουριστικής περιόδου, στην μετά κορονοϊό εποχή.

Γαλάζιες Σημαίες – Τι είναι; Πως, πότε ξεκίνησε και ποια η σημασία τους;

Η Ελληνική ΕταιρίαΠροστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος "Γαλάζια Σημαία" . Η "Γαλάζια Σημαία" είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee(Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Με ποια κριτίρια κερδίζεται μια Γαλάζια σημαία;

Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
 • Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο.
 • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
 • Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής.
 • Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή.
 • Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
Ποιότητα νερών κολύμβησης
 • Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις
 • Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή
 • Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία
Περιβαλλοντική Διαχείριση
 • Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
 • Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
 • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
 • Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
 • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
 • Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή
 • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης
 • Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή
 • Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή
Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις
 • Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
 • Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
 • Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Τα κριτήρια του προγράμματος για τις ακτές παρουσιάζονται αναλυτικά εδώ.


Γαλάζια Σημαία 2020 - Βραβεύσεις ακτών, μαρινών και σκαφών


Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Γαλάζια Σημαία 2020 - Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΕΕΠΦ, Νίκο Πέτρου


Το πρόγραμμα ΓΣ απευθύνεται μόνο σε οργανωμένες ακτές, και φυσικά τις μαρίνες και τα σκάφη τουρισμού. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, και εμπεριέχει τη δέσμευση του Διαχειριστή να συμμορφωθεί με τα αυστηρά του κριτήρια. Οι περισσότερες οργανωμένες της χώρας συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Πρωταρχικό ανάμεσα στα 33 κριτήρια είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ποιότητα υπηρεσιών, προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας με την εγγύηση εξαιρετικής ποιότητας υδάτων καθαριότητας και υγιεινής, της ασφάλειας με την παρουσία ναυαγοσωστών, και της πρόσβασης σε όλους με προβλέψεις για ΑΜΕΑ είναι σημαντικά κίνητρα ώστε το κοινό να επιλέξει βραβευμένες ακτές. Η πολλοστή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση διεθνώς μεταξύ των 47 χωρών ου συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μετά την Ισπανία και πριν την Τουρκία. Στην παρούσα συγκυρία, η χώρα μας είναι πιο ασφαλής προορισμός, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την φετινή κολυμβητική περίοδο.

Πόσες Γαλάζιες Σημαίες έχει η Πιερία;

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ΜΟΝΟ ο Δήμος Κατερίνης κατάφερε εφέτος να κερδίσει 6 γαλάζιες σημαίες. Συγκεκριμένα:Ωστόσο όλη η Πιερία και τα 76 χιλιόμετρα ακτής που έχει δηλαδή) έχει εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.

Ενδεικτικά, παρακάτω βλέπετε τον πίνακα με τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα όρια (τις προδιαγραφές δηλαδή) που πρέπει να πληρούν τα νερά κατά τον έλεγχό τους ώστε να πάρουν τόσο την άδεια της γαλάζιας σημαίας, όσο και την βαθμολογία τους που κυμαίνεται από εξαιρετική ποιότητα, καλή ποιότητα, και επαρκής ποιότητα.


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις μετρήσεις του Μαΐου 2020 για τα νερά όλης της Πιερίας, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν βαθμολογηθεί ως «Εξαιρετικής ποιότητας».

Πηγή πληροφοριών: https://www.blueflag.gr/


Σύντομα: Οι επίσημη θέση και όλα τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Πιερίας για τις θάλασσές μας


Συνεχίζεται...Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια