HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ιστορική απόφαση για την Αγιά Σοφιά: Ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί σε τζαμί

Μία ιστορική απόφαση για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς πάρθηκε πριν από λίγο. Το τουρκικό ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί σε τζαμί.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς εδώ και μέρες εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ευρώπης ζητούν να παραμείνει η Αγιά Σοφιά μουσείο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η UNESCO, όπως ανακοίνωσε, θα πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Δεξί χέρι του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Ελπίζουμε να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15 Ιουλίου

Πριν από δυο μέρες, ο αντιπρόεδρος του κόμματους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουμούς, δήλωσε πως περιμένει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η milliyet ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP ρωτήθηκε αν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει για λατρεία στις 15 Ιουλίου.

Η απάντηση του Κουρτουμούς ήταν: «Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει νωρίτερα. Εάν με ρωτούσατε, θα έλεγα "ανοίξτε τη σήμερα". Ελπίζω ότι η απόφαση που θα λάβει (σ.σ. το τουρκικό ΣτΕ) θα είναι θετική. Περιμένουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία».

Χουριέτ: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεπέρασε τα όρια

Με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα «Χουριέτ» έδωσε συνέχεια στις έντονες επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία, πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, το δημοσίευμα δίνει έμφαση στην έκφραση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Αναφέρεται επίσης και στη γενικότερη αντιδραστική στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα, ακόμη και με διοργάνωση ειδικών λειτουργιών-δεήσεων στην Πάτρα για να μη γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια