-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 27 Αυγούστου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

27 Αυγούστου

Γεγονότα

1965-Μετατέθηκε στην Πάτρα ο επί 5 και πλέον έτη διευθυντής του γραφείου ΔΕΗ της Κατερίνης, Ανδρέας Σαρηγιάννης. Τον διαδέχεται ο προϊστάμενος Τεχνικού τμήματος του γραφείου, Παύλος Χατζηαγγέλου. (Νέα Εποχή, 27-8-1965, σελ. 1)

1984-Εγκαινιάζεται η λειτουργία γεώτρησης στην κοινότητα Λόφου, επιλύοντας το πρόβλημα της ύδρευσης στην κοινότητα αυτή. Η παροχή του νερού ανέρχεται σε 180 κυβικά ανά ώρα. (Μακεδονικός Αγών, 1-9-1984, σελ. 1)

2014-Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου συμμετείχε στις καλοκαιριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Δομοκού, στην Ακρόπολη της αρχαίας Πρόερνας. Η Ορχήστρα Νέων Δίου, με σολίστ τον σπουδαίο ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο, πλαισιωμένο από τις καταπληκτικές φωνές της Φιλιώς Σέρβου και της Όλγας Ζορμπά και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή, καθήλωσαν με τις υπέροχες ερμηνείες τους το πολυάριθμό κοινό. (Ολύμπιο Βήμα, 27-8-2014)

Έφυγαν

1984-Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στην Κατερίνη η Κλεοπάτρα Δέλλιου, η δισέγγονη του ήρωα Καραϊσκάκη και μητέρα του μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δέλλιου (1927-2012). Η αποκάλυψη για τη συγγένειά της με τον ήρωα του 1821 είχε γίνει από τον Θανάση Μπίντα, συνεργάτη της εφημερίδας “Ολύμπιο Βήμα” την ίδια χρονιά. (Ολύμπιο Βήμα, 28-8-1984)

Κλεοπάτρα Δέλλιου

2014-Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο παλιός ποδοσφαιριστής του Πιερικού, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Καραφουλίδης.

Ακολουθεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα»

Στερνό αντίο στον θρύλο μας
03.10.2014 Ελεύθερο Βήμα

  
Βαγγέλης Καραφουλίδης

Έφυγε μπροστά από ημέρες ο Κατερινιώτης θρύλος του ποδοσφαίρου, ο Βαγγέλης Καραφουλίδης. Ο άνθρωπος που αγαπήθηκε, όχι μόνο από την Πιερία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Γέννημα θρέμμα Κατερίνης, από μικρός μαζί με τον μεγάλο αδελφό του μεγάλωσαν μέσα στις αλάνες, και στα γήπεδα της Κατερίνης ανδρώθηκε σαν ποδοσφαιριστής. Σε πολύ νεαρά ηλικία έπαιξε στον ιστορικό σύλλογο της Κατερίνης Μέγα Αλέξανδρο.

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνεται σαν μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο και γίνεται βασικός στην ομάδα, σε καθημερινή βάση, μας χαρίζει ωραίο ποδόσφαιρο και μας κάνει όλους υπερήφανους, φυσικά δεν τον χειροκροτούν μόνο οι Μεγαλεξανδρινοί αλλά και οι αντίπαλοι του οι Ολυμπίτες.

Γρήγορα όμως αρχίζει να μπαίνει στις ορέξεις των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας και έτσι βρίσκεται στον Παοκ. Μέσα σε ίντριγκες και δυσκολίες ο θρύλος της Κατερίνης δεν καταλαβαίνει τίποτα και σε χρόνο ρεκόρ καθιερώνεται ως βασικός παίχτης.

Κάνει το ποδόσφαιρο πιο όμορφο και με τον καλό του χαρακτήρα και την καλή τεχνική κατάρτιση, γίνεται αγαπητός στους απαιτητικούς φιλάθλους. Έτσι το όνομα του αποκτάει μεγάλες διαστάσεις και γρήγορα έρχονται οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου και τον παίρνουν από τον Παοκ, ο κόσμος της τούμπας πικράθηκε για την μεταγραφή του.

Ο Βαγγέλης πάει σε έναν άλλο κόσμο, στον Πειραιά, όπου το κλίμα είναι πολύ δύσκολο και ότι καλό έχει ο τόπος είναι η ομάδα του Ολυμπιακού. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι ο Βαγγέλης δε θα τα καταφέρει, όμως με την πειθαρχημένη προσωπικότητα του, πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στην βασική ενδεκάδα.

Με την ελευθερία και την τεχνική που είχε έγινε ίνδαλμα του Πειραιά. Εμείς που τον γνωρίζαμε είμασταν σίγουροι πως θα τα καταφέρει και δικαιωθήκαμε. Επόμενο ήταν όλες αυτές οι επιτυχίες να τον οδηγήσουν στην Εθνική Ελλάδος.

Μετά τον Ολυμπιακό επιστρέφει στην γεννέτηρα του, Κατερίνη, για να παίξει στον Πιερικό. Στην Κατερίνη κρέμασε και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Σήμερα όλοι εμείς, Μεγαλεξανδρινοί και Ολυμπίτες, θρηνούμε τον χαμό του, τον νιώθουμε πάντα κοντά μας και τον ευχαριστούμε για το ωραίο θέαμα που μας χάρισε.

Η άλλη πόλη που θρηνεί είναι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η τούμπα, εκεί που χειροκροτήθηκε και αγαπήθηκε για την μεγάλη προσφορά του.

Επίσης τον θρηνεί το λιμάνι του Πειραιά, ο ίδιος αγαπούσε τον Ολυμπιακό, και μέχρι σήμερα ακόμη ακούμε λόγια αγάπης από παλαιούς μεγάλους ποδοσφαιριστές (όπως ο Σάββας Θεοδωρίδης) αλλά και από όλους τους Έλληνες φιλάθλους για την μεγάλη προσφορά του στην Εθνική.

Αυτός ήταν με πολύ λίγα λόγια ο μεγάλος θρύλος της ποδοσφαιρικής οικογένειας της Κατερίνης. Όλοι μας τον αγαπούσαμε και τον έχουμε μόνιμα στις καρδιές μας.

Ο Βαγγέλης Καραφουλίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατερίνη τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και στην συνέχεια γίνεται υπάλληλος της Νομαρχίας Πιερίας.

Ήταν πολίτης καταξιωμένος στην Πιερία, ήταν υπεύθυνος και σοβαρός στην δουλειά του. Στην κοινωνία της Κατερίνης ήταν πολύ αγαπητός. Παντρεύεται γυναίκα από την οικογένεια των Ποδέων, άξια σύζυγος, μέχρι το τέλος του συμπαραστάθηκε με τον καλλίτερο τρόπο. Έχουν δυο γιούς, τον Γιάννη που είναι Δ/τής της Αλφα bank σε κατάστημα της Κατερίνης και τον Κώστα που είναι δικηγόρος. Γενικά η οικογένεια του παίρνει άριστα! Μετά το ποδόσφαιρο εργάστηκε και προσέφερε σε διάφορα πόστα που του έταξε η πολιτεία με άριστες επιδόσεις.

Η Κατερίνη έγινε πιο φτωχή από τον χαμό του. Ο Θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κατερίνης που σκέπασε τον μεγάλο μας θρύλο.

Φίλε Βαγγέλη σε χαιρετώ, ένας παλαιός ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ!

Συνέντευξη του Καραφουλίδη στο ιστολόγιο «Λευτεριά» το 2012:  διαθέσιμη στον σύνδεσμο:


https://lefteria.blogspot.com/2012/01/blog-post_8956.html


Έγιναν κι αυτά

1972-Εγκαινιάζεται το Ταχυδρομικό Γραφείο στον Κορινό.(Μακεδονικός Αγών, 4-9-1972, σελ. 2)

1976-Εγκρίνεται με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης η ίδρυση σωματείου με το όνομα Εκπολιτιστικός –Μορφωτικός Σύλλογος Συνοικισμού Παραδείσου Κατερίνης με έδρα την Κατερίνη. (Ολύμπιον Βήμα, 28-8-1976, σελ. 4)

1984-Ανακαλύφθηκε στο Δίον σπάνιο ψηφιδωτό που παριστάνει θαλάσσιο θίασο και βρέθηκαν επίσης σπασμένα αγάλματα του Ποσειδώνα, του Ασκληπιού, του Ηρακλή και του Απόλλωνα κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιεί αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. (Τα Νέα, 27-8-1984, σελ. 20)

1985-Πέντε φωτογραφίες με κορνίζα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς και το βιβλίο των μελών της Τοπικής Επιτροπής του κόμματος, έκλεψαν άγνωστοι στην Κονταριώτισσα, κάνοντας διάρρηξη στο κομματικό γραφείο του χωριού. (Τα Νέα, 27-8-1985, σελ. 11)

2013-Τεχνική βοήθεια θα λάβουν το επόμενο χρονικό διάστημα καλλιεργητές ελιάς και παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς από την Πιερία και άλλους δύο νομούς  (Σέρρες, Χαλκιδική) στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής πρότασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση από τo Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 27-8-2013)
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->