-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Τί σημαίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Με την φράση «τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από το Βήμα της Βουλής μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγγειλε μάλιστα ότι με νόμο η χώρα μας επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Τι σημαίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.


Το “παρών” σημαίνει “απών”

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Η αλήθεια παραμένει κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε. Δεν το κάνατε και φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε τεσσερισήμισι χρόνια να το κάνετε κι ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος όταν έρθει στη Βουλή.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε αντιδιαστολή στη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

Ιστορική μέρα – Η Ελλάδα επεκτείνεται 

Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε την ομιλία του για την κύρωση των Συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο με το σοβαρό περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα στη Χάλκη, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να παρεμποδίσει ευρεία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών. Ο κ. Μητσοτάκης  έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό Λιμενικό για την διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Χάλκης, λέγοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε  τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων.

«Είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική», είπε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Συγχαρητήρια στον Δένδια, αιχμές στον Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο  Δένδια για την επίτευξη των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία και ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του σε σχέση με το “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς όπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να μεταβεί αύριο στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε με τις συμφωνίες ψηφισμένες και η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα.

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αλλά κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ και συγκροτεί συμμαχίες και δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες»,  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->