-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 9 Αυγούστου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

9 Αυγούστου

Γεγονότα

1470-Καταγράφεται στο ημερολόγιο του Ενετού λοχαγού και αιχμαλώτου των Τούρκων, Ατζολιέλο, ότι ο Σουλτάνος διανυκτέρευσε την ημερομηνία αυτή σε ένα κάστρο που το αναφέρει ως Platimonia, από το οποίο αντικρίζει κανείς τον κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι το Κάστρο του Πλαταμώνα.

1931-Στις εκλογές για πρόεδρο Κοινότητας Παληονέλληνης (Τόχοβο) κερδίζει ο Κωνσταντίνος Χαρικλιάς, εκλεγείς παμψηφεί. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Παναγιώτης Τοκατλίδης. (Ηχώ των Πιερίων, 9-8-1931)

1955-Φτάνει στην Κατερίνη ο νέος νομομηχανικός, Δημακόπουλος, ο οποίος αντικαθιστά τον μετατεθέντα Μπλάτσιο.  (Μακεδονικός Αγών, 9-8-1955, σελ. 2)

1962-Γράφεται ότι μερικές σκηνές της νέας ταινίας που θα γυρίσει ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Ελία Καζάν θα γυριστούν στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας. (Μακεδονικός Αγών, 9-9-1962, σελ. 1)

1981-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη διάρκεια του Παμμακεδονικού Συνεδρίου δηλώνει: “Ό,τι είναι οι Δελφοί για την Νότια Ελλάδα, είναι το Δίον για τη Βόρεια”.  (Μακεδονικός Αγών, 15-8-1981, σελ. 1)

2008-Συγκίνηση και θαυμασμός ήταν τα κύρια συναισθήματα που ένιωσαν όσοι παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του 12ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού που υλοποιείται από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νοτιοανατολική Πρωτοβουλία Ανάπτυξης και Συνεργασίας και Ταμιείου Θράκης σε συνεργασία με το Δήμο Δίου.

Νέοι από Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Λατινική Αμερική χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, έπαιξαν αρχαία τραγωδία (Βάκχες – Αντιγόνη) και τραγούδησαν έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.

Ο καθηγητής Γ. Παύλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ανέπτυξε την στρατηγική του προγράμματος «Ελλάδα Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» το οποίο σχεδιάστηκε και άρχισε να υλοποιείται στην Θράκη πριν από δώδεκα χρόνια.

Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση επί δύο σχεδόν ώρες εντυπωσιασμένοι έβλεπαν αλλοδαπούς να παρουσιάζουν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

Το αρχαίο Δίον μαζί με την αρχαία Ολυμπία έχουν συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης προκειμένου να αποτελέσουν κόμβους σε ένα Διεθνές Δίκτυο Κέντρων ελληνικής Γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο από ομάδα συνεργαζόμενων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του κόσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο αντινομάρχης κ. Αθανάσιος Παρλίτσης και η αντιδήμαρχος κα Ελμίρα Ουγκορλίεβα της πόλης Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. (Ολύμπιο Βήμα, 9-8-2008)


Έφυγαν

1989-Κηδεύεται από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών  ο Μάρκος Βουτσαδόπουλος, ταξίαρχος ε.α, ο οποίος είχε διατελέσει στρατιωτικός διοικητής Πιερίας ως το 1967.

Μάρκος Βουτσαδόπουλος

Έγιναν κι αυτά

1981-Εγκαινιάζεται το παράρτημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Λιτόχωρο.

1983-Σε πενταπλή καραμπόλα αυτοκινήτων και μοτοσυκλέτας κοντά στο Βαρικό, σκοτώνονται 2 Ιταλοί (ζευγάρι) και τραυματίζονται ελαφρά άλλα 3 άτομα. (Τα Νέα, 10-8-1983, σελ. 5)

2006-Διακοπή ρεύματος για περίπου μιάμιση ώρα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Πιερίας. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 40 κλήσεις, από τις οποίες περίπου στις μισές χρειάστηκε να επέμβει για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
(news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

2015-Στο αρχαίο θέατρο Δίου πραγματοποιείται συναυλία αλληλεγγύης με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Ο σκοπός είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για να μπορέσει να εγχειριστεί στο εξωτερικό ο μικρός Θοδωρής από τη Νέα Έφεσο.

Κάστρο - Πλαταμώνας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->